xamxam
Dobrý den,
při vyvolávání mého posledního filmu Fuji Neopan Acros 100 ve formátu 120 jsem po vyvolání zjistil, že se na některých snímcích vytvořily velké tečky, respektive podle všeho bublinky, viz přiložené fotografie.
Vyvolal jsem čtyři filmy (Kentmere, Agfa APX a Acros / 3KB a 1MF) ve velké nádrži Paterson Multi-Reel 8 v X-Tol (základní roztok).
Jsou zmíněné bublinky výsledkem příliš slabého poklepání o desku stolu po promíchání? Vlastně vždy dbám na to, abych poklepal silně a dostatečně, a u předchozích filmů to vlastně vždy stačilo. Existuje ještě nějaká jiná příčina?
Budu vděčný za každou radu!
S pozdravem,
Max
Lichtjahr
Ahoj Maxi,
nejde o to, abys s plechovkou udeřil co nejsilněji.
Já s plechovkou vždy klepu o složený ručník. Občas ji po naklonění položím i trochu silněji.
Mohlo by to být tím, že v plechovce zůstaly zbytky smáčedla, které pak způsobují mírné pěnění?
S pozdravem,
Edi
Wolfgg
Ahoj Maxi,
stalo se to jen u jedné fólie? Byla ta nahoře ve stohu spirál? Byla hladina kapaliny nad nejvyšší spirálou dostatečná (min. 1 cm)? Byla plechovka i se spirálami před průchodem důkladně vyčištěna, aby na nich nezůstaly žádné zbytky z fixační lázně?
Za desítky let jsem nikdy neměl problém s vzduchovými bublinami při žádném z procesů, ale po každém převrácení plechovku dvakrát dost silně zaklepu. Navíc používám maximálně 2 spirály na sebe, protože čím více jich je, tím větší je šance, že bubliny z nejspodnější spirály někde uvíznou. To znamená, že při 4 spirálách na sebe bych spíše zaklepal 4x silně.
S pozdravem Wolfgang
€
Wolfgg
Ještě jedna rada:
Dobrým testem by bylo naplnit spirály zmetkovou fólií, vložit je do plechovky, uzavřít víčkem a naplnit vodou (stejným množstvím, jako by to byla vývojka). Poté víčko opět sejměte, aniž byste s plechovkou hýbali. Nyní prstem pevně přidržte svorkovou trubku, plechovku otevřete jako dosud a sledujte, po kolika otevřeních již z horní spirály nevycházejí žádné vzduchové bubliny. Tak zjistíte, kolikrát musíte plechovku ve vaší technice otevřít, abyste z ní dostali veškerý vzduch.
S pozdravem Wolfgang
xamxam
Děkuji za odpovědi.
Znamená to tedy, že tam nemohou být žádné zbytky smáčedel nebo fixační lázně. Vše se vždy důkladně propláchne, to bych vyloučil.
Hladina kapaliny byla také dostatečná, respektive taková, jakou používáme při vyvolávání.
Jeden ze čtyř je silně postižený, jeden méně, jeden jen velmi málo a jeden téměř vůbec. To by pak mohlo odpovídat pořadí v nádrži shora dolů.
Jelikož je také spíše vzácné, že vyvoláváme více filmů (resp. teď poprvé u černobílých), předpokládal bych, že to skutečně tím je. Ještě mě nenapadlo, že čím více spirál/filmů je uvnitř, tím více musím klepat, ale dává to smysl.
Zkusím to především s popsaným testovacím cyklem, děkuji za to!
…
S pozdravem,
Max
highscore
Ahoj xamxam
?
Možná bys s tou svou vývojovou nádobkou měl zacházet opatrně.
?
Já osobně při vyvolávání postupuji velmi drsně.
Silně s ní opírám a třesu a po každém protřepání s ní prudce bouchnu o stůl.
U jedné z mých vývojových nádob je upínání cívek opotřebované, takže se někdy upínání uvolní ze drážky.
Což mi ale zatím nezpůsobilo žádný zkažený film.
?
Pozdrav Highscore
Bonderer
Zřejmě v tom už dlouho dělám nějakou chybu, chyby se mi stávaly, ale něco takového ještě nikdy. Kdysi jsem plechovku pořádně protřepal, ale od té doby, co mám TAS od Heilandu, to už nedělám. Jeden film dám do vývojky, zavřu víko, upnu do procesoru a spustím. Ostatní filmy ještě předem namočím a pak postupuji stejně. Mám tady velmi dobrou vodu, bez vysokého obsahu vápníku. Mohlo by to být tím, že voda s vyšším obsahem vápníku způsobuje problémy s vývojkou?
O takových chybách jsem už četl několikrát, ale nikdo nikdy neměl po ruce žádné řešení.
Používám Agfa Kipp, což znamená, že se prvních 30 sekund neustále pohybuje, jen se naklápí jako procesor TAS.
Procesor jsem nastavil na pomalý chod, 11–180 otáček za 30 sekund, nic víc, a to rovnoměrně a bez trhání.
Je možné, že se film naklápí příliš prudce?
Vždycky také trochu přeplním své plechovky, aby se případná pěna vytvořila alespoň mimo film.
Urnes
Jo, obvykle tančíme s našimi vývojovými plechovkami v rytmu bubnu kolem zvětšovacího přístroje a s vervou je házíme na zem. :)
€
Žerty stranou. Osminásobná nádržka se mi jeví jako ambiciózní podnik. Pokud v ní máš jen 4 filmy, obvykle ji nenaplníš až po okraj (nebo?), což ale také znamená, že při převrácení pohybuješ mnohem větším množstvím vzduchu než v menší nádržce. Také si dokážu představit, že záleží na tom, kde je svitkový film umístěn, nebo že je bezpečnější nemíchat oba typy filmů, aby se bubliny nezachytily na dalším filmu. Nádrže této velikosti znám vlastně jen z rotace nebo z vlastní výroby, tam se ale filmy nepřevrací, ale pouze se pohybují nahoru a dolů po ose.?
Pozdravuje Sven.?