haeberlein
Existuje vůbec ještě filmový materiál pro fotoaparáty z NDR, které používaly takzvané kazety SL, známé také jako kazety Agfa Rapid (např. Beirette SL 100 nebo Penti)?
Pokud ano, kde a od jakých výrobců?
Děkuji.
Wolf_XL
...ano, jasně, že to ještě existuje – hodí se to jako úplně normální kinofilm pro 35mm fotoaparáty... Stačí jen ve tmě vložit film z 35mm kazety do prázdné kazety Rapid – to je vše. Kazety Rapid se od kazet pro malý formát liší pouze tím, že nemají navíjecí jádro a že se filmový materiál z kazety pro pořízení snímků nepřevíjí zpět do kazety pro film. Mimochodem, tento systém je mnohem starší, než si mnozí myslí – vychází totiž z modelu Agfa Karat, který byl vyvinut již před druhou světovou válkou. V roce 1963 uvedla společnost Kodak na trh nový formát filmu v systému Instamatic, jehož kazeta byla chráněna několika patenty, takže společnost Agfa nemohla vyvinout srovnatelný systém. Proto se vzpomněli na kazetu fotoaparátů Agfa Karat a uvedli ji na trh v mírně upravené podobě pod názvem Rapid. Novinkou byl výstupek na kazetě pro snímání citlivosti filmu – expozimetr se tak dal přepnout z ISO 50 / 18° na ISO 100 / 21°. Kromě toho byly kazety identické, kazety Rapid lze použít i ve fotoaparátu Karat.
haeberlein
Ano, měl bych ještě dvě otázky –
Za prvé, kde seženu prázdné kazety SL?
Za druhé, mohu filmy podrobené expozici odevzdat v jakékoli fotolaboratoři, protože vlastní vyvolání momentálně nepřichází v úvahu.
Wolf_XL
...pokud vím, takové kazety už nikde nejsou k dostání – já jsem si je pro svůj fotoaparát Agfa Karat obstaral tak, že jsem na eBayi vydražil dva staré fotoaparáty Rapid. Tím by se asi druhá část otázky stala zbytečnou. Film si jistě necháte vyvolat kdekoli – jen prázdnou kazetu vám asi vrátí jen ve výjimečných případech...
haeberlein
No, dá se použít 12mm nebo 24mm kinofilm pro malý formát a po expozici film znovu navinout do kazety pro malý formát a pak ho odevzdat v obchodě. Zkusím to jednou se svým Pentaxem. Jen jsem si myslel, že FOTOIMPEX takové kazety ještě dodává, protože u nich stále podporují spoustu starých formátů.
MirkoBoeddecker
Takové kazety už sice nemůžeme dodávat přímo, ale myslím, že nějaké ještě mám pod pultem.
Pokud tam nebudu, ať se kolega podívá tam, kde jsou 16mm filmové kamery České televize, o patro výš, v malé staré kartonové krabici.
Cena je (byla) 5 marek za kus, tedy 2,50 EUR :-)
S pozdravem,
Mirko
orwograph
Kazety SL se dají sehnat velmi snadno: Stačí na eBayi vyhledat „ORWO“ a s velkou pravděpodobností najdeš balení po 10 kusech nějakých filmů NP20 v kazetách SL. Těch 10 filmů pak můžeš vyfotit, nebo taky ne (nemám žádné špatné zkušenosti s prošlými filmy ORWO), a pak budeš mít 10 kazet. Pokud na eBay nic nenajdeš, stačí se tam podívat alespoň jednou týdně, tyhle věci se tam objevují pořád.
Peter.