haeberlein
Czy w ogóle są jeszcze dostępne taśmy do aparatów z NRD, które działały z tak zwanymi kasetami SL, znanymi również jako kasety Agfa Rapid (np. Beirette SL 100 lub Penti)?
Jeśli tak, to gdzie i od jakich producentów?
Dziękuję.
Wolf_XL
...tak, oczywiście, że to nadal istnieje – przydaje się jako film małoobrazkowy 35 mm... Wystarczy w ciemności wsunąć film z kasety 35 mm do pustej kasety Rapid – to wszystko. Kasety Rapid różnią się od kaset 35 mm jedynie brakiem rdzenia nawijającego oraz tym, że materiał filmowy nie jest przewijany z kasety na film z powrotem do kasety. Nawiasem mówiąc, system ten jest znacznie starszy, niż wielu sądzi – opiera się on bowiem na modelu Agfa Karat, który został opracowany jeszcze przed II wojną światową. W 1963 roku firma Kodak z sukcesem wprowadziła na rynek nowy format filmu w systemie Instamatic, którego kaseta była chroniona kilkoma patentami, przez co firma Agfa nie mogła opracować porównywalnego systemu. Dlatego przypomniano sobie o kasecie z aparatów Agfa Karat i wprowadzono ją ponownie na rynek pod nazwą Rapid, po niewielkich modyfikacjach. Nowością był występ na kasecie służący do wykrywania czułości filmu – dzięki temu można było przełączyć ekspozytometr z ISO 50 / 18° na ISO 100 / 21°. Poza tym kasety były identyczne, a kasety Rapid można stosować również w aparatach Karat.
haeberlein
Tak, mam jeszcze dwa pytania:
Po pierwsze, gdzie mogę kupić puste kasety SL?
Po drugie, czy mogę oddać filmy po naświetlaniu do dowolnego laboratorium, bo samodzielne wywoływanie nie wchodzi obecnie w grę?
Wolf_XL
...O ile mi wiadomo, takich kaset nie można już nigdzie kupić – zdobyłem je do mojego aparatu Agfa Karat, kupując na eBayu dwa stare aparaty Rapid. To chyba sprawia, że druga część pytania staje się zbędna. Film na pewno wywoła się wszędzie – tylko pustą kasetę raczej w rzadkich przypadkach uda się odzyskać...
haeberlein
Cóż, można przecież użyć rolki filmu małoobrazkowego 12 lub 24 klatek, a po naświetlaniu ponownie nawinąć film na kasetę i oddać ją do wywołania. Spróbuję to zrobić z moim Pentaxem. Myślałem tylko, że FOTOIMPEX nadal dostarcza takie kasety, bo przecież obsługuje tam wiele starych formatów.
MirkoBoeddecker
Nie możemy już dostarczać takich kaset bezpośrednio, ale wydaje mi się, że mam jeszcze kilka pod ladą.
Jeśli mnie nie będzie, proszę poprosić pracownika, aby sprawdził, gdzie znajdują się kamery 16 mm z czeskiej telewizji – o jedną półkę wyżej, w małym, starym kartonowym pudełku.
Cena wynosi (wynosiła) 5 marek za sztukę, czyli 2,50 EUR :-)
Pozdrawiam,
Mirko
orwograph
Kasety SL można zdobyć w prosty sposób: wystarczy wpisać na eBayu hasło „ORWO”, a z dużym prawdopodobieństwem znajdziesz tam 10-pakowe zestawy dowolnych filmów NP20 w kasetach SL. Możesz wtedy wykorzystać te 10 filmów lub nie (nie mam złych doświadczeń z przeterminowanymi filmami ORWO), a potem będziesz miał 10 kaset. Jeśli nie znajdziesz ich na eBayu, po prostu zaglądaj tam przynajmniej raz w tygodniu, bo te rzeczy ciągle się pojawiają.
Peter.