Andreas_23
Witajcie, drogie forum,
czy to prawda, że filmy Rollei Retro pochodzą z resztek zapasów Agfa APX?
Właśnie wywołałem dziś pierwszy z moich filmów Rollei Retro 400 (format 120, partia 476). Zauważyłem przy tym następujące rzeczy:
Filmy Agfa APX, które dotychczas wywoływałem (zarówno KB, jak i RF), miały prawie przezroczysty, a w każdym razie wyraźnie jasnoszary nośnik. Nośnik filmu Rollei jest wyraźnie fioletowy. Ponadto mocno zwija się on wokół osi podłużnej.
Rollei w wywoływaniu Ultrafin Plus, przy tym samym czasie wywoływania, jest cieńszy niż APX.
Przypadek czy błąd podczas wywoływania? A może Rollei ma dwa źródła zaopatrzenia w filmy?
Pozdrawiam,
Andreas
zensusa
Cześć Andreas,
...czy to prawda, że filmy Rollei Retro pochodzą z resztek zapasów Agfa APX....
Tak i nie. Na początku tak. Resztki zapasów zostały ponownie „pocięte”.
„Nowsze” filmy Retro mają wprawdzie emulsję APX, ale nie ten sam nośnik. Stary nośnik Agfa był naprawdę jasnoszary, nowy nośnik Rollei jest, podobnie jak w przypadku starego Cube 400, raczej „fioletowo-niebieskawy” i, podobnie jak stary Cube, zwija się wokół osi podłużnej, ponieważ nie ma powłoki zapobiegającej zwijaniu się, jaką otrzymał np. R3.
Więc Twoja obserwacja jest całkowicie słuszna.
To, co mnie raczej zaskakuje (mówię tu teraz o Retro 100/filmie zwojowym z praktycznego doświadczenia, ale przypuszczam, że dotyczy to również 400), to fakt, że mimo iż ma to być oryginalna emulsja Agfa, w przeciwieństwie do oryginalnego APX uzyskuję inne czasy wywoływania przy naprawdę identycznych procedurach (wspominałem już kilkakrotnie, że ustandaryzowałem moje procesy).
W przeciwieństwie do Ciebie musiałem nieco skrócić czasy wywoływania w przypadku Retro 100 zarówno z Promicrol, jak i z CG 512, aby uzyskać takie same (stare) wyniki (gradacja, gęstość itp.).
Ponieważ jednak nie odbiegają one „ekstremalnie” od czasów APX, a barwienie podłoża oczywiście również odgrywa rolę, podobnie jak wahania produkcyjne, zakładam, że informacje, iż jest to „stara emulsja APX” firmy Agfa, są prawdziwe.
Nawiasem mówiąc, chociaż w tamtym czasie Rollei R3, jako następca Cube 400, miał mieć tę samą emulsję, a zatem pierwotnie czasy wywoływania powinny być identyczne, praktycznie również w tym przypadku czasy musiały zostać dostosowane.
Problem zmian w znanym „materiale” niestety pojawia się teraz coraz częściej. Małe przykłady: papier barytowy Kentmere, kupiony w marcu 2007 roku, muszę teraz skorygować o około -0,5 stopnia przysłony, a także o -0,6 jednostki w gradacji w trybie Splitgrade, aby uzyskać takie same wyniki, jak w przypadku tego samego papieru (około trzy lata temu), który wcześniej przetwarzałem.
Natomiast papier Adox/Forte Polywarmton, który nabyłem w styczniu 2007 r., musiałem skorygować o +0,3 stopnia przysłony, aby uzyskać takie same wyniki, jakie osiągałem wcześniej. Jest jeszcze kilka innych przykładów, również w przypadku filmów. Uważam jednak, że musimy pogodzić się z tym faktem, zwłaszcza gdy kupujemy materiały, które nie są już wytwarzane w ramach „masowej produkcji”.
Pozdrawiam
Lothar
SebastianJunghans
Witam, nazywam się Sebastian Junghans, pracuję w dziale marketingu firmy Rollei/Maco i chętnie postaram się odpowiedzieć na Państwa pytania.
1. Czy to prawda, że...
Tak, to prawda – filmy produkowane pod marką ROLLEI RETRO, zarówno w formacie KB, jak i RF, pochodzą z ostatniej dużej partii wyprodukowanej przez firmę Agfa w 2005 roku.
2. Fioletowy.
To, co Państwo zauważyli, to nie do końca rozpuszczony barwnik uczulający. Jeśli użyto świeżego, dobrej jakości utrwalacza i odpowiednio przepłukano, to mimo to może wystąpić plamistość, która nie jest niczym niezwykłym również w przypadku filmów innych producentów. Nie stanowi to żadnej wady fotochemicznej. Zabarwienie to znika bez śladu pod wpływem światła dziennego lub promieniowania UV.
3. Zwijanie się / Curling
Filmy oferowane pod marką Rollei Retro nie były pierwotnie przeznaczone do stosowania jako filmy zwojowe, lecz jako filmy KB. Dlatego też szary nośnik z triacetatu jest nieco grubszy niż w przypadku filmów zwojowych Agfa APX. Standardem było: 100 mikronów dla RF, 135 mikronów dla KB. Może to mieć również wpływ na zachowanie filmów pod względem płaskości.
4. Płaskość
Na zachowanie pod względem płaskości mają jednak również istotny wpływ takie parametry, jak płukanie i suszenie. Z doświadczenia wynika, że nie ma to nic wspólnego ze stosowaniem specjalnych wywoływaczy filmowych.
5. Decyzja o produkcji filmów zwojowych APX
Rozważając, czy nie oferować już filmów zwojowych APX, czy też zaakceptować być może nie do końca optymalną płaskość, firma Rollei/Maco zdecydowała się zlecić pakowanie bardzo znacznej ilości filmów APX o grubości 135 mikronów firmie Fotokemika w Zagrzebiu.
6. Czasy wywoływania:
„Stare” emulsje APX wymagały krótszych czasów wywoływania niż wersja „NEW”, wprowadzona jeszcze w 2005 roku przez firmę Agfa. Tolerancje naświetlania w wersji „NEW” są znacznie większe niż w starszej wersji. Dotychczas firma A&Q uwzględniała to w nowej tabeli czasów wywoływania RODINAL. Widać tu wyraźne różnice. Wersja „NEW” jest bez wątpienia wersją znacznie ulepszoną. Czasy dla wersji „NEW” nie zostały dotychczas uwzględnione w tabelach czasów wywoływania firmy Tetenal.
Z poważaniem / With kind regards
Sebastian Junghans
Kierownik ds. marketingu
MACO PHOTO PRODUCTS
Hans O. Mahn & Co KG
Brookstieg 4
22145 Hamburg-Stapelfeld
Telefon: +49 (0) 40 23 70 08-73
Faks: +49 (0) 40 23 70 08-488
E-mail: junghans@mahn.net
Strona internetowa:
http://www.mahn.net +
http://www.rolleifilm.com (USA)
Rejestr handlowy w Lubece HRA 2205
Numer identyfikacyjny VAT DE118812398
Maco Photo Products jest członkiem stowarzyszenia Photoindustrie Verband e.V.
http://www.photoindustrie-verband.de