Merlin
Ahoj lidi,
mým prvním vývojkem pro negativy byl Tetenal Negafin. Objednal jsem si ho prostě tak z rozmaru. S výsledky jsem byl spokojený. Jen míchání toho prášku a krátká trvanlivost matečného roztoku mě trochu štvalo.
Teď jsem si pořídil (speciálně pro 3200, HP5+ a FP4+) DD-X.
U filmu 3200 jsem ale s jemností zrna spíše nespokojený. Zvětšeniny formátu 18x24 z negativu 6x6 mají zřetelně viditelné zrno.
Je Negafin opravdu o tolik lepší?
A nevyužívá náhodou citlivost filmu jen částečně?
Jakou vývojku byste doporučili pro Delta3200? S ohledem na jemné zrno.
S pozdravem Martin
zensusa
Ahoj Merline,
Delta 3200 obecně není zrovna „bezzrnný“. Pokud však chceš dosáhnout co nejmenšího zrna, měl bys zkusit CG 512. Budeš však mít k dispozici maximálně citlivost 1600 ASA (orientační hodnota: asi 18–19 minut v lázni při teplotě 24 stupňů). Výhoda této vývojky: jemné zrno, velmi dobré šedé tóny a přesto velmi dobrá ostrost, což u jemnozrnných vývojek zrovna není silná stránka. Možné nevýhody: ztráta citlivosti a nutnost vyvolávat při teplotě 24 stupňů. Kolísání teploty nesmí být větší než +/- 0,5 stupně. Jinak to má negativní vliv na výsledek!
Bohužel Mirko tento klasický produkt, který i W. Moersch stále uvádí jako měřítko, nevede. Alternativně, protože jsou v zásadě stejné, jen trochu vylepšené/modernizované, můžeš použít také LP „Cube XS“ nebo Rollei „RLS“. Časy jsou prakticky zaměnitelné.
Pokud však kladete větší důraz na „citlivost“, ale přesto chcete „relativně jemné“ zrno a velmi dobrou ostrost, použijte Promicrol. S touto vývojkou dosáhnete „dobrých“ výsledků i při 6400 ASA (orientační hodnoty: 1:14, 20 stupňů, přibližně 21–22 minut). Vývojka je k dostání také u Mirka.
Bohužel se musíš rozhodnout: buď málo zrna, nebo vysoká citlivost. Obojí dohromady jde jen s kompromisy, tedy s obvyklou „průměrností“.
S pozdravem
Lothar
Jo, jen aby nedošlo k omylu – informace o časech pro Promicrol se vztahuje na 6400 ASA.
Velikost
Lothar