Merlin
Cześć wszystkim,
moim pierwszym wywoływaczem do negatywów był Tetenal Negafin. Zamówiłem go po prostu na wyczucie. Byłem zadowolony z rezultatów. Trochę denerwowało mnie tylko mieszanie tego proszku i krótki okres przydatności roztworu macierzystego.
Teraz kupiłem sobie (specjalnie do filmów 3200, HP5+ i FP4+) DD-X.
W przypadku filmu 3200 nie jestem zadowolony z ziarnistości. Odbitki 18x24 z negatywu 6x6 mają wyraźnie widoczne ziarna.
Czy Negafin jest aż tak dużo lepszy?
I czy może nie wykorzystuje w pełni czułości filmu?
Jaki wywoływacz polecilibyście do filmu Delta3200? Chodzi mi o drobne ziarno.
Pozdrawiam, Martin
zensusa
Cześć Merlin,
Delta 3200 generalnie nie jest filmem „bezziarnistym”. Jeśli jednak chcesz uzyskać jak najmniej widoczne ziarno, warto wypróbować CG 512. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku maksymalna czułość wynosi tylko 1600 ASA (orientacyjna wartość: około 18–19 minut wywoływania w temperaturze 24 stopni). Zaleta tego wywoływacza: drobne ziarno, bardzo dobre odcienie szarości, a mimo to bardzo dobra ostrość, co nie jest mocną stroną wywoływaczy drobnoziarnistych. Ewentualne wady: utrata czułości i konieczność wywoływania w temperaturze 24 stopni. Wahania temperatury nie mogą przekraczać +/- 0,5 stopnia. W przeciwnym razie wpłynie to negatywnie na wynik!
Niestety Mirko nie ma w ofercie tego klasyka, o którym nawet W. Moersch wciąż wspomina jako o wzorcu. Alternatywnie, ponieważ w zasadzie są one takie same, tylko nieco ulepszone/unowocześnione, możesz również użyć LP „Cube XS” lub Rollei „RLS”. Czasy są praktycznie zamienne.
Jeśli jednak bardziej zależy Ci na „czułości”, ale mimo to chcesz uzyskać „stosunkowo małe” ziarno i bardzo dobrą ostrość, wybierz Promicrol. Z tym wywoływaczem uzyskasz „dobre” wyniki nawet przy 6400 ASA (wartość orientacyjna: 1:14, 20 stopni, około 21–22 minut). Wywoływacz jest również dostępny u Mirko.
Niestety musisz się zdecydować: albo małe ziarno, albo wysoka czułość. Połączenie obu tych cech wiąże się z pewnymi kompromisami, czyli typową „przeciętnością”.
Pozdrawiam
Lothar
Aha, żeby nie było nieporozumień – informacje dotyczące czasu wywoływania Promicrol odnoszą się do czułości 6400 ASA.
Pozdrawiam
Lothar