BertholdSW
Srdečné pozdravy ze Sauerlandu.
S mým fotoaparátem Mamiya 645 provádím expozici pouze se stativem pro pořizování těch nejlepších snímků krajiny.
5 let s D100 je fajn, ale pomalejší film je lepší?
Zkusmo jsem otestoval kombinaci Efke25 s Finolem.
No a jsem nadšený. Že by ten film byl nějaká diva?
Na první pokus se mi podařilo vyvolání zvládnout, opět díky skvělé radě Wolfganga Moerscha. ISO cca 20, Finol 3,6 + 3,6 + 330 cbcm vody na 1 film MF. (340 cbcm? = používám redukční vložku v Jobo vývojce) Žádné předehřívání, 22 °C, 60 sekund nepřetržitého převracení, pak jednou za 30 sekund. Po 510 sekundách mám skvělý negativ, který mi v mé laboratoři s filtrem 2,0 vhání slzy do očí. Křivka asi nemusí mít silné zakřivení. Motiv: stromy, kříž u cesty, země, slunečná obloha s lehkou oblačností, s 3 různými časy provedenou expozicí a optimálně zvětšený na 18x24 cm, mi neukazuje prakticky žádné rozdíly. To jsem rozhodně nečekal. Takže teď po asi 6 filmech – to je moje ideální kombinace a vývojka vydrží věčně!! Delta 100 u mě teď slouží už jen pro rychlé motivy. Ale i tento film má jednu nevýhodu! Je to svitkový film v pravém slova smyslu! V rovinnosti po vyvolání se s Delta 100 zdaleka nemůže rovnat. Moje počáteční obavy ohledně zvětšování bez skla se však nepotvrdily. Bez skla to jde dobře, protože formát 4,5 x 6 cm je přece jen docela malý a díky hmotnosti vložky do desky leží docela dobře rovně. Ve šikmém světle lze rozeznat velmi malé vyvýšení negativu. To je ale podobné i u D100. Problém s prachem při zvětšování je a zůstává, protože je bez skla, minimální.
Díky Efke, ADOX a Moersch!!!
S pozdravem Berthold Jochheim.
www.hachener.de
PS. S druhou dodávkou filmů od Moerschu přišly filmy v skvělých uzavíratelných samostatných krabičkách na film, podobných krabičkám na 35mm film, vodotěsných.
S 30,5metrovou rolí (KB) před asi 5 lety jsem vlastně vyškrtl Efke ze svého (KB) života!!
Vestavěné telegrafní dráty a velmi citlivý povrch po vyvolání mě naučily nadávat. To, že podélné pruhy nevznikly mým vlastním navinutím na 160 cm, ale že to byla zvláštnost výrobce, mě více než rozzlobilo, už nikdy více!!! To vše se netýkalo ani první, ani druhé dodávky. Čte se, že Moersch předem testuje šarže. Pokud je to tak, děkuji, to mě uklidňuje.