K tomu vlastně není co dodat, kromě toho, co jsem již řekl.
Nechci zbytečně rozvířit prach ani z této záležitosti dělat velkou aféru.
Moje stanovisko k obviněním a „výrokům“ Roberta Vonka v
diskuzním vlákně,
na které odkazuji výše, zní:
1) Podle všech informací, které mám k dispozici, nemá společnost MACO žádné patenty na emulze jakéhokoli druhu.
2) Veškerá práva na vývoj filmu IR820 náleží společnosti FOTOKEMIKA. Film je vývojem společnosti FOTOKEMIKA.
3) Původní senzibilizátor nepocházel od německé firmy, ale byl pouze zakoupen přes německou pobočku americké firmy.
4) Výzkumné a vývojové centrum pro AgfaPhoto GmbH i.L. se nacházelo v budově E49, patra 2 až 6, v chemickém parku Bayer Leverkusen, na dohled od stroje K a stroje L. Samozřejmě docházelo ke spolupráci v rámci skupiny společností, ale tvrzení, že „výzkumné centrum pro Leverkusen se nacházelo v Mortselu“, je nesprávné.
5) Emulze pro řadu Gevaert-Aviphot (stejně jako všechny černobílé emulze Gevaert) se plní v zařízení typu ZR (s centrálním mícháním). Všechny emulze APX jsou určeny pro zařízení typu ZS (s dvouokruhovým systémem) a podle všech informací, které mám k dispozici, NELZE je převést na systém ZR.
Proč bylo na výše uvedeném internetovém fóru zveřejněno tolik nesprávných informací, mi není známo. Všechny mé výklady je třeba chápat jako
nestrannou protireakci
.
V žádném případě nechci vyvolat dojem, že Aviphot je horší než APX nebo že výzkumné oddělení Gevaert je horší než to staré Agfa v Leverkusenu, nebo že by bylo důležité, v jaké zemi byl senzibilizátor syntetizován atd.
Nedovolím si o tom v žádném případě soudit. Dosud jsem také neprováděl žádné srovnání mezi filmy, senzibilizátory (kromě jejich fotografického účinku) nebo dokonce mezi výzkumníky.
Prostě mnoho z toho, co tam stojí, není pravda, a protože se částečně jedná o závažná obvinění nebo zavádějící informace, je třeba to opravit.
Doufám, že tímto je téma vyřešeno.
S pozdravem,
Mirko