Właściwie nie ma tu nic więcej do dodania poza tym, co już powiedziałem.
Nie chcę też niepotrzebnie wzniecać zamieszania ani wciągać tej sprawy w kłótnię.
Moje stanowisko w sprawie zarzutów i „wypowiedzi” Roberta Vonka zawartych w
wątku,
do którego link znajduje się powyżej, jest następujące:
1) Zgodnie z wszystkimi informacjami, które posiadam, firma MACO nie posiada żadnych patentów dotyczących emulsji.
2) Wszelkie prawa do opracowania IR820 należą do FOTOKEMIKA. Film jest opracowaniem FOTOKEMIKA.
3) Pierwotny sensybilizator nie pochodził od niemieckiej firmy, lecz został jedynie zakupiony za pośrednictwem niemieckiego oddziału firmy amerykańskiej.
4) Centrum badawczo-rozwojowe firmy AgfaPhoto GmbH i.L. mieściło się w budynku E49 na piętrach od 2 do 6 w parku chemicznym Bayer Leverkusen, w zasięgu wzroku od maszyn K i L. Oczywiście w ramach grupy firm prowadzono współpracę, ale stwierdzenie, że „centrum badawcze dla Leverkusen znajdowało się w Mortsel”, jest nieprawdziwe.
5) Emulsje do serii Gevaert-Aviphot (podobnie jak wszystkie emulsje czarno-białe Gevaert) są napełniane w instalacji typu ZR (z centralnym mieszadłem). Wszystkie emulsje APX są przeznaczone do instalacji typu ZS (z systemem dwuobwodowym) i zgodnie z wszystkimi informacjami, które posiadam, NIE można ich przenieść do systemu ZR.
Nie wiem, dlaczego na powyższym forum internetowym pojawiło się tak wiele błędnych informacji. Proszę potraktować wszystkie moje uwagi jako
obiektywne sprostowanie
.
W żadnym wypadku nie chcę stwarzać wrażenia, że Aviphot jest gorszy od APX, że dział badawczy Gevaert jest gorszy od dawnego działu badawczego Agfy w Leverkusen, czy też że ma znaczenie, w jakim kraju został zsyntetyzowany sensybilizator itp.
Nie pozwalam sobie w żaden sposób na ocenianie tych kwestii. Do tej pory nie dokonywałem również żadnych porównań między filmami, sensybilizatorami (z wyjątkiem ich efektu fotograficznego), a tym bardziej między naukowcami.
Po prostu wiele z tego, co tam jest napisane, jest nieprawdziwe, a ponieważ są to częściowo poważne zarzuty lub informacje wprowadzające w błąd, konieczna jest korekta.
Mam nadzieję, że tym samym temat został zamknięty.
Pozdrawiam,
Mirko