PeterVolkmar
Witam,
jak długo można przechowywać koncentrat po otwarciu butelki?
Przetestowałem film, wynik nie był do końca zadowalający, więc następnego dnia wywołałem go z dostosowanymi czasami, ale obraz w ogóle się nie wywołał, czułość 0,5. Otworzyłem nową butelkę (niestety z nowej partii) i przekroczyłem czułość o 0,05. Czy może to wynikać z wahań produkcyjnych, czy też pierwszy produkt najpierw działał wolno, a potem bardzo szybko stracił na jakości? (Ponownie) niestety nie zapisałem na pierwszej butelce, kiedy ją otworzyłem, wydaje mi się, że około 2 miesiące temu, ale wiara i wywoływanie filmów naprawdę nie idą w parze......
Pozdrawiam, Peter
SamuliSchielke
Jeśli butelkę szczelnie zamknąć, tak aby nie pozostało w niej powietrza, koncentrat zachowuje u mnie swoją jakość przez kilka miesięcy bez zauważalnych zmian.
Pozdrawiam,
Samuli
PeterVolkmar
Cześć Samuli,
Dzięki za odpowiedź, trochę mi to zajęło, bo najpierw chciałem wykluczyć wszystkie inne możliwe przyczyny z mojej strony. Skoro nie udało mi się nic znaleźć, to pewnie chodziło o to, że Fomadon był jednak za stary. Kiedy dzisiaj go wylewałem, był żółty, musiałem się pomylić co do daty. Na nowej butelce starannie zapisałem datę i zawsze nakładam na nią Protektan, poza tym przy tej wielkości powinno się szybko zużyć.
Pozdrawiam, Peter