haeberlein
Ahoj.
Co všechno potřebuje začátečník k tomu, aby si sám vyvolal film Fomapan 100 nebo 200? Vyvolávací vanu, negativní vývojku a ustalovač? Nebo jsem na něco zapomněl? Naposledy jsem si vyvolával sám v dobách ORWO NP20 atd., proto momentálně nejsem úplně v obraze, co se týče vývojek a podobně. V dobách NDR totiž nebyl velký výběr.
Díky předem.
SCKStef
Ahoj,
ještě bych dodal:
- zastavovací lázeň
- smáčedlo
- teploměr
- různé pomůcky k: otevření plechovky, nařezání filmu, zavěšení filmu ;-)
S pozdravem,
Stähane
haeberlein
Přerušovací lázeň? Myslel jsem, že po vyvolání stačí film jen opláchnout a pak zafixovat. Aspoň tak to bývalo dřív. Jelikož pracuji s svitkovým filmem, nepotřebuji žádné speciální nářadí na otevírání filmových kazet. Ale i tak děkuji.
SCKStef
Ahoj neznámý,
Ano, přerušovací lázeň – tak si budeš jistý, že se film už dál nevyvolává, a ušetříš i na fixačním roztoku... nemusí to být nic drahého, stačí i zředěný lihový ocet ;-)
S pozdravem,
Stähane.
SamuliSchielke
> Otevřít krabičku, nastříhat film, pověsit film
Krabička: prsty. Film: nůžky. Pověšení: kolíčky na prádlo (dva nahoře, tři až čtyři dole jako závaží). Na všechno existuje speciální vybavení, ale pro začátek si vystačíte i s tímto.
Následuje moje cestovní výbava. Takzvané minimum.
Fotoaparát
Film
Vykalibrovaná nádoba
Odměrka
Teploměr
Gumové rukavice
Vývojka
Fixační roztok
Smáčedlo
Obaly na film
Nic nebrání použití kyselé přerušovací lázeň, ale zastavit lze i čistou vodou.
Mimochodem: Fomapan je krásný a krásně levný film, ale někdy je strmější, než by se chtělo. Pro získání snadno tisknutelných negativů se jako vývojka doporučuje, alespoň pro začátek, Fomadon LQN, který je velmi vyvažující.
Hodně zábavy,
Samuli