haeberlein
Witam.
Czego potrzebuje początkujący, aby samodzielnie wywołać film Fomapan 100 lub 200? Pojemnik na wywoływacz, wywoływacz negatywów i utrwalacz? A może o czymś zapomniałem? Ostatni raz wywoływałem samodzielnie w czasach ORWO, używając NP20 itp., dlatego obecnie nie jestem zbytnio na bieżąco, jeśli chodzi o wywoływacze itp. W czasach NRD nie było przecież zbyt dużego wyboru.
Z góry dziękuję.
SCKStef
Cześć,
dodałbym jeszcze:
- kąpiel zatrzymująca
- środek zwilżający
- termometr
- różne narzędzia do: otwierania puszki, cięcia filmu, rozwieszania filmu ;-)
Pozdrawiam,
Stähane
haeberlein
Kąpiel zatrzymująca? Myślałem, że po wywołaniu wystarczy tylko przepłukać, a potem utrwalić. Przynajmniej tak było kiedyś. Ponieważ pracuję z filmem zwojowym, nie potrzebuję żadnego sprzętu do otwierania kaset. Niemniej jednak dziękuję.
SCKStef
Cześć Nieznajomy,
Tak, kąpiel zatrzymująca – dzięki niej będziesz mieć pewność, że wywoływanie się zakończyło, a dodatkowo oszczędzisz wywoływacz... Nie musi to być nic drogiego, wystarczy rozcieńczony ocet spirytusowy ;-)
Pozdrawiam,
Stähane.
SamuliSchielke
> Otwarcie puszki, przycięcie filmu, rozwieszenie filmu
Puszka: palce. Film: nożyczki. Rozwieszanie: spinacze do bielizny (dwa u góry, trzy do czterech u dołu jako obciążnik). Do wszystkiego są też specjalne narzędzia, ale na początek te wystarczą.
Poniżej mój sprzęt podróżny. Tak jakby minimum.
Aparat
Film
Pojemnik do wywoływania
Miarka
Termometr
Rękawiczki gumowe
Wywoływacz
Utrwalacz
Środek zwilżający
Koperty na film
Nie ma nic przeciwko kwaśnej kąpieli zatrzymującej, ale zatrzymanie działa też ze świeżą wodą.
A propos: Fomapan to piękny i bardzo tani film, ale czasami jest bardziej stromy, niż byśmy chcieli. Aby uzyskać negatywy łatwe do wywołania, jako wywoływacz, przynajmniej na początku, polecam Fomadon LQN, który ma bardzo wyrównujące działanie.
Miłej zabawy,
Samuli