dustking
Witam,
Chciałbym wywołać filmy czarno-białe w formacie 8x11 w kasecie Minox do wywoływania przy świetle dziennym.
Mam w związku z tym kilka pytań:
Czy ktoś ma doświadczenie z filmem ADOX CHS 25?
Jakiego wywoływacza należy do tego użyć? (myślałem o Emofinie)
Jakie czasy naświetlania przy ciągłym mieszaniu (termometrem) w kasecie Minox?
Jak wygląda dostępność filmów Copex?
Czy CMS20 nadaje się do formatu 8x11?
Czy ktoś mógłby mi podać czas naświetlania i rozcieńczenie dla Minopan 25? (w APH 09)
Bardzo dziękuję
martin
Wolf_XL
Cześć Martin,
Jeśli chodzi o CHS25, nie mam nic do dodania.
Z filmem Copex mam dobre doświadczenia – format 18x24 działa bez problemów. Film ten powinien być dostępny jeszcze przez dłuższy czas, ponieważ, o ile mi wiadomo, nie jest produkowany w Leverkusen.
Film Minopan 25 powstał na bazie Agfa APX 25 – możesz więc zastosować te same czasy naświetlania.
Andreas_23
Cześć Martin,
Kupiłem w FOTOIMPEX zestaw Agfa Copex / Spur Spezialentwickler. Podczas wywoływania w kasecie do wywoływania na świetle dziennym Minox dokładnie trzymałem się dołączonej instrukcji i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Większym problemem było dla mnie powiększanie negatywów. Moje pytania, odpowiedzi członków forum oraz moją relację z doświadczeń znajdziesz w wątku „Powiększanie negatywów Minox” nieco niżej na liście.
Pozdrawiam
i życzę powodzenia z filmami Minox,
Andreas
dustking
Cześć,
tak, zdawałem sobie sprawę, że Minopan to APX 25. Ale jakie czasy naświetlania mam ustawić dla „rytmów Minox”?
Chyba spróbuję też kiedyś Copex/Spur.
W przypadku CHS25 szczególnie interesujące wydawało mi się to, że jest on dostępny w rolkach. Wtedy można by do niego wkładać albo kasetę Minox (Yashica), albo kasetę KB.
Jeśli chodzi o powiększanie, to najpierw będę musiał sklecić uchwyt na dwa obiektywy o krótkiej ogniskowej, które kupiłem w i-Bä.
Ale wszystko po kolei.
Na razie bardzo dziękuję
martin