paulleica
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit, v jaké vývojce se nejlépe vyvolává film Fuji Across 100? Dosud jsem zkoušel vývojku T-Max. Výsledek je velmi bohatý na jemné zrno, ale příliš vyrovnaný, tedy s poněkud nízkým kontrastem. Plošné části snímku však působí velmi kompaktně a homogenně, u formátu 35 mm téměř tak, jak to jinak známe spíše ze středního formátu u tradičních filmových materiálů. Musím však vyvolávat zvětšeniny s relativně vysokým kontrastem, abych dosáhl uspokojivých výsledků. Která vývojka by byla lepší, Ultrafin Plus nebo Emofin?
Paul
Wolf_XL
...s jakou citlivostí ASA a jakou vývojkou byl film vyvolán? Citlivost 100 ASA nedosáhne v každé vývojce. Osobně pro film Across Spur 100 upřednostňuji HRX-2 – v tom případě však provádím expozici jako při citlivosti 50 ASA.
zensusa
Ahoj pauleica,
kdysi jsem pro Maco jednou vyvolal Acros a PO100c a porovnal je. Bylo to však v rotačním vyvolávači a při 24 stupních, to je prostě můj standard! Mimo jiné také v RO9 a RODINALu. Zkus to s těmito vývojkami následovně. Své tehdejší hodnoty jsem pro tebe „přepočítal“ na Kipp při 20 °. Negativy by měly být vhodné pro zvětšovací přístroje s kombinovaným osvětlením! Gradace mezi 2 a 3.
R09 1:80 při 50 ASA; 20 stupňů, Kipp, přibližně 11 až 12 minut
RODINAL 1:50 při 80 ASA; 20 stupňů, Kipp, přibližně 11 až 12 minut
Hodně štěstí.
Lothar
paulleica
Díky, zkusím to s RODINALem.
Andreas_23
Ahoj Paule,
podle mého názoru je zviditelnění slabých míst zásadní nevýhodou filmů s plochými krystaly. Z tohoto důvodu dávám přednost klasickým emulzím, jako jsou ADOX CHS/CHM, Ilford FP4/HP5 nebo Agfa APX. Pokud sis Acros koupil kvůli jeho jemnému zrnu, je Ultrafin Plus rozhodně dobrou volbou. Odborníci zde na fóru jistě znají ještě lepší kombinace s produkty od SPUR nebo Moersch. Pokud ti trochu zrna nevadí, mohu doporučit RODINAL v ředění 1+50.
S pozdravem,
Andreas