paulleica
Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć, w jakim wywoływaczu najlepiej wywoływać film Fuji Across 100? Do tej pory próbowałem wywoływać go w wywoływaczu T-Max. Efekt jest bardzo bogaty w drobne ziarno, ale zbyt wyrównany, czyli nieco ubogi w kontrast. Płaskie obszary na zdjęciu wyglądają jednak na bardzo zwarte i jednolite, w przypadku formatu 35 mm niemal tak, jak to zwykle bywa w przypadku formatu średniego przy tradycyjnych materiałach filmowych. Muszę jednak wywoływać odbitki z dość wysokim kontrastem, aby uzyskać zadowalające rezultaty. Który wywoływacz byłby lepszy: Ultrafin Plus czy Emofin?
Paul
Wolf_XL
...z jaką czułością i jakim wywoływaczem wywołano ten film? Nie w każdym wywoływaczu osiąga on czułość 100 ASA. Osobiście do filmu 100 ASA Across Spur preferuję HRX-2 – ale wtedy wykonuję naświetlanie tak, jakby miał czułość 50 ASA.
zensusa
Cześć pauleica,
Kiedyś dla Maco porównałem wywołanie filmów Acros i PO100c. Robiłem to jednak w cyklu rotacyjnym i w temperaturze 24 stopni – to po prostu mój standard! Między innymi w RO9 i RODINALU. Spróbuj tych wywoływaczy w następujący sposób. Przeliczyłem dla Ciebie moje ówczesne wartości na wywołanie w temperaturze 20°C. Negatywy powinny wtedy pasować do powiększalników z oświetleniem mieszanym! Gradacja od 2 do 3.
R09 1:80 przy 50 ASA; 20 stopni, Kipp, około 11 do 12 minut
RODINAL 1:50 przy 80 ASA; 20 stopni, Kipp, około 11 do 12 minut
Powodzenia.
Lothar
paulleica
Dzięki, spróbuję z RODINALem.
Andreas_23
Cześć Paul,
Moim zdaniem widoczność słabych punktów jest zasadniczą wadą filmów z płaskimi kryształkami. Z tego powodu wolę klasyczne emulsje, takie jak ADOX CHS/CHM, Ilford FP4/HP5 czy Agfa APX. Jeśli kupiłeś Acros ze względu na jego drobne ziarno, Ultrafin Plus to całkiem dobra opcja. Eksperci na tym forum znają zapewne jeszcze lepsze kombinacje z produktami SPUR lub Moersch. Jeśli nie przeszkadza Ci nieco większe ziarno, mogę polecić RODINAL w rozcieńczeniu 1+50.
Pozdrawiam,
Andreas