highscore
Ahoj lidi,
Zase jsem zkusil mokrou expozici při zvětšování.
Chtěl jsem pomocí automatického maskování zvětšit negativ, který je až příliš tenký.
Výsledky však nejsou zrovna nejlepší.
Ve stínech sice dosahuji většího kontrastu, ale takové snímky mi často vyjdou šedivé.
Ptám se proto, jestli jsem ten proces vůbec pochopil.
Mohl by mi někdo, kdo tento speciální proces ovládá, popsat, jak ho v laboratoři provádí?
Nebo je tento proces sám o sobě pro příliš tenká negativa nevhodný?
Zdravím
Highscore
moma
Dobré ráno
€
Možná to pomůže...
€
http://www.silberbild.info
€
S pozdravem
highscore
Jo, díky, mami
?
Ten článek jsem už znal.
Urnes
Takže pokud to chápu správně, šlo by o případ podexponovaných stromů. Pokud jsou větve v pořádku, na obloze je málo detailů, takže celkový kontrast je vysoký. Já osobně bych v takovém případě zkusil techniku „Splittgrade“, tedy nejprve exponovat měkce a poté do stínů přidat expozici stupněm 5, nebo předexponovat papír. Existuje mnoho technik Duka, které mají za cíl zachránit snímky. Otázkou však je, zda je to opravdu nutné. Tedy zachraňovat s velkou námahou suboptimální snímek, když máš na filmu další snímky, které jsou technicky i opticky v pořádku. Nic by také nebránilo tomu, abys snímek zopakoval za podobného světla. Ale dávám ti pravdu, ta technika je zajímavá.
Pozdravuje Sven.
highscore
Ahoj, Svene.
?
Ano, mokrá expozice byla teď jedinou možností, jak vytvořit alespoň trochu slušný pozitiv.
To se ale nepovedlo a negativy už skončily v koši.
Díky za tip na splitgrade, ale já vyvolávám splitgrade pořád, od té doby, co jsem se po 30leté pauze vrátil k vlastnímu vyvolávání.
Do pevných gradací se pouštím nerad.
?
Co mě ale přivedlo k tomuto vláknu, je to, že se na pozitivu objevil šedý závoj.
A přesně to se nemělo stát. Takže v mém postupu mám chybu.
?
Možná mi vaše rady pomohou, až to zkusím znovu s mokrou expozicí.
Protože víc než trochu většího kontrastu ve stínech z tohohle postupu stejně nedostanu.
A když jsem to s negativem tak zpackal jako v tomhle případě, už se s tím nedá nic dělat.
?
Zdravím
Marcus
jonny
V zásadě je mokrá expozice značně zjednodušenou variantou klasické kontrastní masky. Ta druhá by byla lépe ovladatelným a elegantnějším, avšak také podstatně náročnějším postupem.
K tomu vytvoříš speciální kontaktní kopii negativu na film, který se vyvolá do velmi jemné gradace. Vznikne tak velmi tenké, jemné pozitiv. To se následně zvětší v sendvičové kompozici s negativem. Maskovaní stínů v negativu zajišťuje, že můžete použít normální, resp. tvrdou gradaci, aniž by vám stíny na pozitivu zčernaly. Samozřejmě tento postup nedokáže vykouzlit detaily tam, kde v negativu nic není. Negativ musí stát za tu námahu. Při analogovém zvětšování barevných fotografií se jedná o standardní postup, ale hodí se i pro černobílé fotografie, zejména pokud složitá kompozice snímku velmi ztěžuje nebo znemožňuje částečné zadržení/dodatečné osvětlení. Podrobnější popis tohoto postupu najdete např. u Cteina „Post Exposure“ (autor jej nabízí na internetu ke stažení zdarma ve formátu PDF).
highscore
Ano, Elizabeth.
?
To bylo opravdu jako házet perly sviním.
Ten negativ za to nestál. Zvlášť když to můžu vyfotit znovu.
Ale ta zkušenost, kterou jsem získal, za to stála.
?
Zkusím ten postup zopakovat s „dobrým“ negativem. Jednak proto, abych si to nacvičil.
Zadruhé, abych přišel na kloub tomu proklatému šedému oparu, který se u mě objevil.
Možná pak zjistím, jak tomu zabránit.
?
Článek, který jsi mi doporučil, si podrobně prostuduji.
?
Díky
Marcus
jonny
Odkaz na knihu:
http://ctein.com/PostExposure2ndIllustrated.pdf
€
(Difúzní) předexpozice je v tomto ohledu také užitečným nástrojem. Více se dočtete u Cteina.
highscore
Ach ano, díky, Elizabeth.
?
To jsem taky už jednou zkoušel.
Abych u hezkého negativu dodal trochu kontrastu do „mrtvých oken“.
?
No, v mém případě na negativu prostě chybělo příliš mnoho světla.
Takže mi ani ten můj „klimmzug“ nepomohl.
Nejlepší řešení je prostě vyrobit dobré negativy.
?
(Možná mi v tom pomůže bodový expozimetr, který jsem právě ulovil na eBayi. Doufám, že ta věc taky funguje.)
?
Pozdravy
Highscore