Contact
Ahoj,
dostal jsem ze své bývalé školy „zbytky materiálu“ – fotografický papír a 30 m filmu Fortepan 400; vše bylo skladováno v temnu a relativně chladném prostředí.
Papír je bohužel zřejmě zkažený, na okrajích se už pořádně nevyvolává.
Ale k tomu filmu – jeho datum spotřeby vypršelo v únoru 1999.
Už jsem ale z tohoto materiálu vyvolal několik filmů, vždy s Microphenem 1+1 (nebo také 1+3).
Moje první otázka se týká podkladu, který je docela tmavý, tedy ve srovnání s TMax400 téměř dvakrát tak tmavý. Je to normální, nebo už je to důsledek stáří?
Dalším problémem je, že na zvětšenině formátu 10x15 je obraz jasný, ale u všeho, co je větší (asi 18x25), se obraz nějak rozmazává, tedy je jaksi neostrý.
Zrno tam ale zatím není vidět (alespoň nic jasného).
Ptám se, zda je to způsobeno vývojkou, zda jde o nesprávnou kombinaci vývojky a filmu, nebo právě stářím filmu.
S pozdravem
Andreas
Wolfgg
Ahoj Andreasi,
ten film 400 už asi byl vystaven určité expozici způsobené přirozenou radioaktivitou. Není náhodou, že společnost Kodak skladuje své master role hluboko v dole. Tri-X v mé ledničce nikdy nevydržel déle než asi 6 let, pak se zákal zvýšil z 0,1 D na nepříjemných 0,3 D a více. Filmy 100 a 25, které byly ve stejnou dobu ve stejné ledničce, nevykazovaly žádné zvýšení zákalu.
S pozdravem Wolfgang
Contact
Ahoj,
díky za odpověď :-)
No, tak nějak jsem to tušil, škoda, ale co už.
Uvidíme, jak to dopadne, když to zkusím u jiné vývojky, mám ještě dva filmy s expozicí.
S pozdravem
Andreas