Christoph
Witam,
podobno istnieje model EFKE IR 820c, który jest identyczny z dawnym modelem Maco IR 820. Przeczytałem o tym na stronie www.dr5.com.
Pozdrawiam
Christoph
Petzi
Film Maco IR 820c był produkowany przez firmę Efke! Jednak już nie jest. Nie można go już kupić w sklepach. Wkrótce pojawi się coś nowego.
Pozdrawiam,
Michael
Christoph
Cześć Michael,
dzięki! Wiedziałem, że Maco IR820 pochodzi od Efke, ale bardzo mnie zaskoczyło, że jest/był sprzedawany bezpośrednio pod marką Efke. Tak mi się po prostu rzuciło w oczy. To była tylko zwykła ciekawość. Chciałbym wypróbować film Rollei Infrared jako slajd w zestawie Foma. Po prostu zawsze brakuje mi trochę czasu.
Chris
Klaus_H
Film Efke IR820C ma być dostępny od jutra (5 marca 2007 r.) w USA w sklepie Freestyle.
Kiedy pojawi się w FOTOIMPEX?
Pozdrawiam serdecznie,
Klaus
noah11027
To byłoby coś, bo ten film wyprodukowany przez efke to stary model 820c, czyli praktycznie ten najlepszy. Miałbym wtedy od razu 10 lub 20 rolek. Ten film był moim standardem w fotografii w podczerwieni...
NoaH
cfb_de
Wystarczy rzuć okiem na stronę internetową firmy Agfa w Mortsel, a wszystko stanie się jasne – nie ma więc potrzeby snuć żadnych domysłów. Trzeba jednak znać angielski. Albo jeden z lokalnych języków belgijskich.
Pozdrawiam,
Franz
Klaus_H
Cześć, Franz!
Niestety, to nie do końca prawda! Mówimy tu faktycznie o filmie EFKE, a nie o „cudownych broni” ze Stapelfeld. Freestyle sprzedaje film EFKE IR820C firmy Fotokemika Nova.
Pozdrawiam,
Klaus
noah11027
... Mówimy tu faktycznie o filmie EFKE, a nie o cudownych broniach ze Stapelfeld. ...
... i właśnie do niego się odnosiłem. Nawiasem mówiąc, bardzo podoba mi się to określenie „cudowna broń” :D, które całkiem dobrze opisuje ten nowy film, a raczej jego marketing.
Na stronie Freestyle na pewno znajduje się link do starej specyfikacji technicznej modeli IR820c/100 i IR820c/100 AURA. To na pewno pozwala mi wnioskować, że chodzi o stary film. Koszt wysyłki wynoszący ~20$ nie jest co prawda zbyt niski, ale 9,99$ za film to już całkiem przystępna cena (to przecież „tylko” 7,10€ :))
NoaH
MirkoBoeddecker
Film nie jest w 100% identyczny ze starym MACO IR 820, ale jest bardzo podobny.
Już w zeszłym roku próbowaliśmy przywrócić go do produkcji, ale bez dodatkowych partnerów nie udało się zebrać niezbędnych ilości.
Teraz, dzięki współpracy z Freestyle, udało się to zrealizować. Niestety, najwyraźniej znów sprzedają ten film po cenie zakupu, tak jak robią to w przypadku innych produktów efke. To głupie, bo w perspektywie średnio- i długoterminowej nikomu to nie pomaga, ale dobrze, że film w ogóle mógł być ponownie wyprodukowany.
W przyszłym tygodniu spodziewamy się kolejnej dostawy z Chorwacji.
Wśród niej znajdą się również pierwsze filmy IR. Nie potrafię w tej chwili powiedzieć, czy uda się dołączyć do niej również filmy błonowe.
Pozdrawiam,
Mirko
noah11027
Cześć Mirko,
moje zdanie na ten temat się nie zmieniło. Wydaje mi się, że wcześniej ten film też kosztował gdzieś 10 lub 11 euro. Nie znam twoich cen, ale jeśli kosztuje około 10 lub 11 euro, chętnie zarezerwuję dla siebie 10 filmów, najlepiej 120-minutowych.
Chętnie podzielę się też wrażeniami i wynikami.
Jak już mówiłem, ten film w MF był jedyną prawdziwą opcją IR. Bardzo mi się podobał. Więc jeśli jest dostępny, to jesteśmy w grze :).
NoaH
PS.: Czy jest dostępny w wersji „normalnej” z ochroną przed światłem czy jako „Aura”? Aura byłaby ładniejsza, ale ostatecznie nie ma to dla mnie większego znaczenia....
MirkoBoeddecker
NoaH,
U nas ten film na pewno nie będzie kosztował 10 €. Ale czy zaoferowałbym go w USA za 6,00 € wraz z kosztami transportu i cłami, to już inna sprawa.
Myślę, że w zależności od wielkości sprzedaży cena filmu w pierwszym roku wyniesie 6,99 € (netto), a jeśli sprzedaż będzie udana, to w przyszłym roku być może 5,99 €.
Pozdrawiam,
Mirko
Klaus_H
Od kiedy można zamówić ten film (120 mm) i za jaką cenę?
Pozdrawiam
Klaus
cfb_de
Cześć Klaus,
Mirko przecież napisał: cena netto plus podatek (19%) plus opakowanie i wysyłka. W Niemczech koszt „opakowania” wynosi zazwyczaj „0”.
A co do terminu... Na razie mówimy o sprawach, które jeszcze się nie wydarzyły. Czyli od momentu dostępności. Kula kryształowa Mirko jest co prawda jaśniejsza od innych, ale wciąż pozostaje kulą kryształową.
Film, w którym bierze udział (lub film, w którym *nie* bierze udział – celowo nie chcę spekulować na temat pochodzenia materiału), wkrótce nieoczekiwanie uderzy go w kolano. Albo i nie.
Mówiąc poważnie: jeśli kilku dostawców połączy siły i wypuści produkt...
- Wtedy żaden dostawca nie jest zainteresowany podaniem źródła pochodzenia.
- Wtedy każdy dostawca otworzy usta dopiero wtedy, gdy produkt będzie dostępny.
- Wtedy na odpowiednich forach nie ujawnia się żadnych informacji. Aby bowiem różni dostawcy tego samego produktu nie kanibalizowali się nawzajem.
- Wtedy są dupki tacy jak ja, którzy od czasu do czasu coś wygadują. Ponieważ nie są oni bezpośrednio zaangażowani w tworzenie wartości dodanej.
Nie, nie powiem teraz nic o nowym filmie. Powiem tylko coś pozytywnego o TC27, który jest daleki od filmu IR. I pod względem wszystkich cech istotnych dla klienta dorównuje drogiemu, ekskluzywnemu produktowi.
Trzykrotnie pada litera „R”.
Jeśli chodzi o filmy specjalistyczne, warto również zajrzeć do Mortsel. Mają tam świetne produkty, które przy identycznych parametrach technicznych w porównaniu z innymi filmami są nadal około 100 razy tańsze. Na wypadek, gdyby ktoś potrzebował dużych błon płaskich do cyjanów. Współczynnik ceny 100 odnosi się do niemieckiego dystrybutora. W pobliżu Zagłębia Ruhry.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Klaus_H
Cześć, Franz!
Stwierdzenia typu „Myślę, że cena filmu, w zależności od wielkości sprzedaży, wyniesie w pierwszym roku 6,99 EUR (netto), a jeśli sprzedaż będzie udana, to w przyszłym roku może 5,99 EUR” nie są dla mnie informacją o cenie. Jeśli chodzi o dostępność filmu, to zakładam, że nie potrzeba kryształowej kuli, aby wiążąco określić datę rozpoczęcia sprzedaży filmu IR. Nie mam wrażenia, że sukces FOTOIMPEX opiera się wyłącznie na przypadku (gdyby tak było, co tydzień trafialiby 6 liczb), ale że pomimo wszystkich nieścisłości u podstaw leży koncepcja i jasne zasady handlowe. W związku z tym moje pytanie „Od kiedy można zamówić film (120) i za jaką cenę?” nadal pozostaje słuszne i bez odpowiedzi na forum.
W rzeczywistości na filmie „Efke IR820c” dystrybuowanym przez Freestyle znajduje się nadruk, a Freestyle ogłasza na swojej stronie internetowej: „Freestyle nawiązał współpracę z Fotokemika, aby zaoferować Państwu film Efke IR820 (prawdziwa podczerwień) w wielu formatach!”. O ile film ten jest rzeczywiście prawdziwym filmem IR, a nie przemianowanym filmem do zdjęć budzących lub lotniczych z przypisanym mu na siłę działaniem w podczerwieni, nie ma dla mnie znaczenia, czy producent rzeczywiście ma siedzibę w Chorwacji.
Przyjrzałem się również filmowi TC27; jest on prawie bezużyteczny do zastosowań IR. Przy czułości około 3 DIN efekt podczerwieni można jedynie domyślać się. Poza tym film jest w porządku. Cudowny film podczerwony Stapelfelder ma wprawdzie niezwykle drobne ziarno, ale pod względem podczerwieni, przy zastosowaniu zalecanego filtra RG715 w zakresie zieleni roślin, drastycznie ustępuje Ilfordowi SFX 200. Kodak HIE stanowi punkt odniesienia dla tych filmów. Niestety jest on dostępny tylko w formacie 135. Moim zdaniem tak bardzo krytykowany SFX 200 jest obecnie jedynym użytecznym filmem 120 do zastosowań w podczerwieni (pomimo tego, że nadaje się tylko do bardzo bliskiego zakresu podczerwieni). Mam nadzieję, że Efke/ADOX IR820c wypełni lukę między SFx 200 a Kodak HIE.
Pozdrawiam serdecznie,
Klaus
Postscriptum:
Witajcie, użytkownicy Impexu! Kiedy IR820c będzie dostępny i w jakiej cenie?
MirkoBoeddecker
Cześć Klaus,
Filmy KB i filmy zwojowe mają dotrzeć w przyszłym tygodniu.
Mam nadzieję, że błony płaskie też, ale produkcja wciąż trwa.
Cena filmów KB i filmów zwojowych w momencie wprowadzenia na rynek wyniesie 6,99 EUR plus VAT.
Jest to prawdziwy film IR o długości fali 820 nm, wyprodukowany przez firmę Fotokemika, uczulony nowym środkiem uczulającym (poprzedni nie był dostępny od 3 lat).
Stąd też wynikają niewielkie różnice w stosunku do znanych już filmów pochodzących z tego samego źródła.
Pozdrawiam,
Mirko
Klaus_H
Dziękuję!
Zamówienie jest w drodze.
Pozdrawiam serdecznie,
Klaus
cfb_de
Cześć Klaus,
Mirko w skrócie napisał właściwie wszystko, co najważniejsze.
W tym potwierdzenie, że jego wycena mieści się w dolnej granicy podanego przez niego przedziału cenowego!
Również cięcie folii nie potrwa już zbyt długo. Biorąc pod uwagę dużą liczbę zamówień, powinno się to nawet udać przyspieszyć.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz