CommodoreMan
Ahoj všichni!
S temnou komorou jsem začal teprve nedávno. Součástí mé základní výbavy je také zvětšovací přístroj Kaiser Multigrade V, model VPM 6002. Na první výbavu je to opravdu více než slušné. Z tohoto přístroje jsem opravdu nadšený.
Předchozí majitel s ním zvětšoval pouze kinofilmy. Proto je v něm zabudován 50mm objektiv.
Teď jsem se pokusil vložit nedávno vyvolaný negativ středního formátu (6x6). Zvětšovací přístroj je sice pro střední formát vhodný. Kondenzor se otevírá dostatečně široce a také stůl na film je dostatečně velký.
Ale na snímku mám kruhové stínování okrajů.
Mám pravdu v domněnce, že je to způsobeno nesprávnou ohniskovou vzdáleností objektivu? V manuálu se píše, že pro formát 6x6 je potřeba alespoň odpovídající standardní ohnisková vzdálenost, tedy 80 mm.
Pokud je to tak, budu si muset pořídit jiný objektiv.
A teď hlavní otázka: Na co si musím při nákupu objektivu dát pozor? Existuje u zvětšovacích přístrojů taková rozmanitost bajonetů / závitů, jakou známe z fotoaparátů, nebo se výrobci dohodli na společném standardu?
Co musí objektiv mít / „umět“, abych ho mohl použít na zvětšovacím přístroji Kaiser?
A na závěr: Kdybych teď chtěl zvětšovat film formátu KB s 80mm objektivem, mám kromě toho, že moje maximální velikost obrazu bude samozřejmě menší, ještě další nevýhody a měl bych proto i u malých zvětšenin vždy měnit optiku?
S pozdravem Christian
TR
Ahoj, ano, zdá se, že je to opravdu objektivem. V zásadě nemá ohnisková vzdálenost s velikostí negativu nad ním moc společného. Ale protože je „úhel osvětlení“ omezený, musí být objektiv dále od (většího) negativu: ohnisková vzdálenost musí být větší. Budeš potřebovat alespoň 80mm objektiv.
€
Myslím, že standardem je zde šroub 39 mm. Tvoje „deska“ by měla mít tento závit.
Pokud máš málo peněz, kup si „čtyřčočkový objektiv“ (např. „Anaret“). Dnes si ale můžeš koupit i použitý šestičočkový objektiv („Rodagon“, „Componon“ ...). Rozdíl v kvalitě oproti čtyřčočkovému objektivu pravděpodobně nepoznáš.
€
80mm objektiv pro malý formát: Zde je pouze menší zvětšovací poměr. To znamená, že musíš jednoduše zvednout zvětšovací hlavu výš. U malého formátu pracuji zásadně s 80mm objektivem, protože tak mám lepší „osvětlení“ plochy negativu. Nevýhoda: prodlužují se expoziční časy, což je však u menších formátů papíru zase výhodou. U papíru o rozměrech 24 x 30 cm se tak dostanu na cca 25 sekund při cloně 11. Ideální.
CommodoreMan
Děkuji za rychlou a odbornou odpověď!
€
Tak se tedy vydám hledat objektiv.
€
Nižší jas u KB pro mě není problém. Obvykle mám kromě clony v zvětšovacím přístroji ještě ND filtr, protože jinak bych s papírem Foma, který momentálně používám, dosáhl expozičních časů, při kterých by mě mávání atd. nebavilo. Asi 20 sekund by podle mě mělo stačit. Rád i něco víc.
€
S pozdravem C-Man
Urnes
Objektivy pro středoformát mají zpravidla závit M39 a tvůj Kaiser má odpovídající uchycení. Rozdíl mezi čtyřčočkovým a šestiočkovým objektivem poznáš, i kdybys porovnával pouze objektivy německé výroby. Samozřejmě u jedné zvětšeniny nepoznáš, zda se jedná o 4-čočkový nebo 6-čočkový objektiv, ale pokud položíš dvě stejné zvětšeniny vedle sebe, uvidíš, že 6-čočkové mají vyšší ostrost. Apo však nutně nepotřebuješ, zejména u černobílých zvětšenin. Pak bys měl zvážit, jak velký formát chceš maximálně tisknout. Jak Rodagon, tak Componon jsou k dispozici jako širokoúhlé objektivy. To znamená, že při projekci máš menší vzdálenost od projekční desky, což naopak znamená, že na projekční desce můžeš vytvářet větší zvětšeniny. Pro formát 6x6 bys pak potřeboval 60mm širokoúhlý objektiv místo 80mm.
S pozdravem Sven.
Bonderer
Pro střední formát je také potřeba jiná deska objektivu – tak tomu bylo u Dunco-Durst a Kienzle a bude tomu tak i u Kaiseru. Bez správné desky to nepůjde.
U Kaiseru se dá sehnat i nová, a ta by neměla být nijak drahá.
CommodoreMan
Hm.
V manuálu se píše jen o různých objektivech. O výměně desky tam není ani zmínka. Je tam pouze uvedeno, že se dá zřejmě otáčet pro různé typy objektivů. Co to přesně znamená, to mi není jasné.
Myslím, že o optický výkon objektivu, co se týče počtu čoček, se nemusím obávat. Střední formát u mě není na úrovni Hasselbladu nebo Rolleiflexu, mám jen jednoduchý TLR Yashica.
S pozdravem Christian
Bonderer
U firmy Kaiser mají ještě návod pro starší přístroje; tento má desku objektivu pro ohniskovou vzdálenost 50 mm a po otočení pro 80 mm. Je tam i obrázek.
Urnes
Desku otočíš tak, aby objektiv 50 mm byl blíže k rovině filmu a dosáhl jsi odpovídajícího zvětšení.
Proč přestávat těsně před cílem? Pokud Yashicu trochu přicloníš, nebudeš moci rozlišit snímky od Robly. Máš tedy slušný zvětšovací přístroj a slušný fotoaparát, tak proč bys teď měl pracovat pod své možnosti? Pokud se ti podaří sehnat 6-čočkový objektiv za rozumnou cenu, měl bys ho vzít.
S pozdravem Sven.
CommodoreMan
Teď jsem to zkusil výslovně vyhledat.
?
S objektivem Rodenstock Rodagon 80 4,0 bych na tom měl být docela dobře. Na eBayi se už dají sehnat za 100 € v nabídce „Koupit hned“ od prodejců s použitým zbožím.
?
Co se týče fotoaparátu: S Yashicou se teprve seznamuji. Dosud jsem fotil výhradně na malý formát s Minoltou 9000. Ale věřím, že si Yashicu také zamiluji. Už jen ten světlovod je na dotek opravdový sen. Jen ji zatím nedokážu úplně posoudit a na internetu se často píše, že není přímo špatná, ale ani nijak zvlášť dobrá.
?
S pozdravem Christian
TR
Pokud s fotoaparátem Yashica 6x6 TLR provádíš expozici s velkým důrazem na stíny, použiješ stativ, clonu f/11 a kabelovou spoušť, dosáhneš kvality obrazu přesně takové, jakou máš u fotoaparátu Hasselblad, který používáš na stativu, s kabelovou spouští, clonou f/11 a expozicí zaměřenou na stíny. Případně bys možná měl objektiv ještě zastínit proti „bočnímu světlu“, ale jinak žádné rozdíly nezaznamenáš.
Morte
Rodagon je sice dobrý, ale 100 € je moc drahé. S trochou trpělivosti ho seženeš za 50 €, možná i levněji. Nabídky prodejců v sekci „Koupit hned“ jsou vždy o dost předražené. Podle hesla „někdy se najde nějaký nezasvěcený, který na to skočí“. Ti mají trpělivost... Pokud to tedy nepotřebuješ hned, doporučuji to dál sledovat. Na eBay Kleinanzeigen se mimochodem dá občas narazit na výhodné koupě, protože tam hledá méně lidí.
highscore
Tip.
U příliš vysokých nabídek, které už delší dobu sleduji na eBayi, jsem již několikrát jednoduše napsal prodejci a předložil mu nabídku, která je pro mě přijatelná.
Samozřejmě s odůvodněním, proč jsem se rozhodl pro tuto cenu.
A z vlastní zkušenosti vím, že někteří jsou pak ochotni se dohodnout.
?
S pozdravem
highscore
jonny
Koupit u prodejce a zaplatit o něco víc je v pořádku, pokud se tím chce člověk vyhnout potížím. Za 100 eur by to ale měl být naprosto čistý, i zvenčí bezvadný objektiv Rodagon-S novějšího data výroby (tj. s vícenásobnou povrchovou úpravou a clonou) včetně krytky a plastové krabičky na uložení. Jinak by podle mého názoru byla cena kolem 75 eur u prodejce realističtější. Při aukci od soukromníka zaplatíte za šestilensový objektiv asi něco mezi 40 a 60 eury, ale riskujete, že dostanete objektiv s plísní, zamlžením nebo jinými problémy a pak budete mít případně potíže s vrácením. Je bohužel v povaze věci, že právě zvětšovací objektivy byly a jsou často po delší dobu nesprávně skladovány (tj. ve vlhkém prostředí, v temné komoře). S čtyřčočkovým objektivem bych vzhledem k cenové situaci neztrácel čas, zejména proto, že čtyřčočkové objektivy s ohniskovou vzdáleností 75/80 mm (tedy pro formát 6x6) nejsou podle mého dojmu vůbec tak rozšířené (v ohniskové vzdálenosti 50 mm se vyskytují častěji).
CommodoreMan
To, co jsem tam viděl, bylo podle prodejce jako nové. I na fotkách. A k tomu ještě plastová krabička.
Ještě jedna otázka: už jsem často četl o funkci předvolby. Co přesně mi tato funkce nabízí?
Smí se sem vlastně vkládat odkazy na položky na eBay?
S pozdravem C-Man
Urnes
Pomocí páčky tak můžeš clonu pro nastavení zcela otevřít a následným pohybem páčky ji zase zúžit na pracovní clonu. Clona 8 nebo 11 může být při žárovce o výkonu 75 W už docela tmavá.
S pozdravem Sven
Gast
Ahoj všichni!
S temnou komorou jsem začal teprve nedávno. Součástí mé základní výbavy je také zvětšovací přístroj Kaiser Multigrade V, model VPM 6002. Na první výbavu je to opravdu více než slušné. Z tohoto přístroje jsem opravdu nadšený.
Předchozí majitel s ním zvětšoval pouze kinofilmy. Proto je v něm zabudován 50mm objektiv.
Teď jsem se pokusil vložit nedávno vyvolaný středoformátový negativ (6x6). Samotný zvětšovací přístroj je pro středoformát vhodný. Kondenzor se otevírá dostatečně široce a také stůl na snímky je dostatečně velký.
Ale na snímku mám kruhové stínování okrajů.
Ahoj,
jsi si jistý, že je v něm správný kondenzor? Stínování okrajů u zvětšovacích přístrojů Kaiser se vyskytuje při použití příliš malého kondenzoru, měl jsem ten problém, když jsem chtěl použít VPM6005 pro formát 6x7, tehdy jsem si musel koupit jiný kondenzor.
Podívej se sem
http://www.kaiser-fototechnik.de/de/produkte/2_1_produktanzeige.asp?nr=4443
Teď mi někde zbyl kondenzor pro formát 6x6! V případě potřeby bych ho mohl najít.
Mimochodem, jsem nadšený z modelů Kaiser VPM, mám dva vedle sebe, takže můžu pracovat na dvou negativech. Když je jeden zkušební proužek v chemikáliích, můžu pokračovat v práci na druhém, což mě velmi baví.
S pozdravem Klaus
S pozdravem Klaus
CommodoreMan
Malá aktualizace:
€
Mezitím jsem si pořídil 80mm objektiv, ale ještě jsem se nedostal k pořádnému testování.
€
Kondenzor se zdá být ten správný. Při 80 mm je plocha o něco větší než 6x6 (ale ještě ne 6x7) a s tím druhým objektivem je osvětlení čisté a rovnoměrné.
€
Musím říct, že se mi zvětšovací přístroj také velmi líbí z hlediska haptiky atd. Má také slušnou světelnou sílu (dosud jsem vždycky trochu šrouboval ND) a možnost multigradu hlavy je také velmi pohodlná věc.
€
Na dva zvětšovací přístroje by tu nikdy nebylo místo. Ten Kaiser je už velikostně na hranici. Momentálně to ještě není opravdová temná komora, ale stará koupelna, která leží vedle mé dílny na elektroniku a kterou už používám jen jako toaletu. Ale je tu voda a místnost se dá dobře zatemnit. To je přece to hlavní. A protože toaletu stejně používám jen já, nemůže během toho žádný z ostatních členů rodiny vyrazit dveře, když zrovna otevíráte velké balení fotografického papíru, abyste přendali potřebné množství pro danou seanci do jiného sáčku ;).
€
Moc děkuji za vaši pomoc!
€
S pozdravem C-Man