lithprint
Ahoj fórum,
rád bych s mým středoformátovým fotoaparátem zkusil fotit i barevně, ale nemůžu si filmy vyvolat sám, protože mám k dispozici jen černobílé vybavení.
Kde v Berlíně najdu „normální“ laboratoř, která to dělá za rozumné ceny? Kromě Pixelgrain (3 € za jednu zvětšeninu), Brenner Versand (nechci to nutně posílat poštou) a PPS (ti nemají ani ceník).
Nebo to dělá třeba Saturn?
Díky předem za tipy.
cfb_de
N8. (Minimální oslovení pro anonymní přispěvatele!)
Existují Rossmann, DM, Schlecker, Media-Markt, Saturn-Hansa, Promarkt, Karstadt a Kaufhof i v Berlíně? Prý tam mají být dokonce i fotolabory.
Všechny přijímají i svitkový film v sáčku.
A pokud ti velká laboratoř nedodá dostatečnou kvalitu (vlastně tomu nevěřím, protože C41 je standardizovaný a svitkový film se tam zpracovává ručně – tedy lépe), pak je právě v Berlíně spousta kvalifikovaných minilabů.
Dej tam levný film, zaplať tři eura, stůj vedle a sleduj to. Pak budeš vědět, co ten minilab umí. Aha. Chceš z toho i zvětšeniny. V minilabu se můžeš předem zeptat, jakékoli velké laboratoře dělají zvětšeniny ve formátu 13x13 za cenu 13x18-KB.
Aha, internet. U Fuji se dozvíš, kde v Berlíně stojí Frontier. Jejich provozovatele můžeš zavolat a zeptat se, zda případně zvětšují i větší formáty („střední formát“ sahá od 4x4 do 6x9).
Krátké shrnutí: Existuje (dokonce i v Berlíně :-) mnoho obchodů, které to dělají. A kdo dokáže položit tento dotaz na webovém fóru, je také schopen si v Berlíně online vyhledat potřebného poskytovatele. V nouzi stačí zavolat do Impexu. Život je jednoduchý a dobré věci jsou na dosah.
S pozdravem,
Franz
Petzi
V dm mi dokonce dobře a levně vyvolají i moji 220mm svitkové filmy. Zvětšeniny mi většinou připadaly velmi pěkné.
Pokud vím, dm posílá fotografie do velkokapacitní laboratoře Fuji v Bonnu.
lithprint
Ahoj všichni,
omluvte mě, prosím. Na MF jsem přešel teprve nedávno. Předevčírem jsem byl v Rossmannu na R.-L.-Platzu a prodavačka na tuhle tak nevinnou otázku jen mírně překvapeně zavrtěla hlavou. V ceníku, který je k dispozici v Rossmannu, se o tom také nic nedozvíte. Ale dobře, zajdu tedy ještě jednou do Schleckeru (hm), do Rossmannu na Al a pokud to nepomůže, tak prostě do Saturnu.
Na takovém profesionálním fóru by se prostě neměly klást takové triviální otázky. Opravdu se omlouvám. Už se to nebude opakovat.
Nadine
Petzi
Místo toho, aby kroutila hlavou, měla raději pokrčit rameny – to je vhodnější, když člověk nemá ponětí.
Jak jsem říkal, zkus dm, tam jsem si už nechal vyvolat spoustu středoformátových fotek. Pokud vím, v Německu jsou vlastně už jen dvě velká laboratoře, kam většina drogerií posílá své věci: CeWe a Fuji / Eurocolor Bonn. Obě rozhodně umí vyvolat střední formát 120 a udělat z něj zvětšeniny. U CeWe si nejsem tak jistý s vyvoláním filmů formátu 220, možná jako speciální zakázku. U Eurocolor to určitě jde.
Pokud laboratoře něco nezvládnou, pošlou ti to zpět nezpracované!
Moje fotografické práce u dm byly zřejmě vždy posílány do Fuji a byl jsem docela spokojený.
Přesněji řečeno, středoformátové filmy 120 a 220 lze vyvolat v každém minilabu; jenže operátor často neví, jak na to.
cfb_de
Ahoj Petzi,
ne v každém minilabu lze zpracovávat i svitkové filmy. Alespoň u modelů Frontier je nutné dokoupit potřebné dopravní zařízení, masky a objektiv pro formáty 6x6/6x9 se také prodávají zvlášť. A do těch menších modelů Frontier se to ani nevejde...
@Nadine: Ne, tohle není žádné „profesionální“ fórum. Jen mě zarazily dvě věci. Zaprvé tvůj příspěvek bez jména (uvedení vlastního jména nemá s profesionalitou nic společného) a zadruhé metodika, která stojí za tvou otázkou: V každém druhém fotografickém fóru (i tady) se totiž na tvou otázku alespoň jednou ročně dostane vyčerpávající odpověď. Tyto odpovědi lze najít pomocí vyhledávací funkce.
To v kombinaci s anonymním příspěvkem mě přimělo k tomu, že jsem ve své odpovědi byl o něco ostřejší než obvykle.
S pozdravem,
Franz
robat
Ahoj Nadine,
musím říct, že velkým laboratořím už věřím spíš než malým obchůdkům, které jednou za uherský rok vyvolají film formátu 120. Tady v Mannheimu se mi už několikrát stalo, že mi filmy zničili (od poškrábání a rozstříhání až po úplnou ztrátu kvůli zamotání), takže takové věci raději svěřuji velkým laboratořím. Obchod, který teď využívám (pixelprinter), sice trvá déle, ale kvalita je vynikající.
S pozdravem Robert
p.s.: nerad to nechávám :)
Petzi
Ahoj Petzi,
ne v každém minilabu lze vyvolávat i svitkové filmy. Alespoň u modelů Frontier je nutné dokoupit potřebné dopravní zařízení, masky a objektiv pro formáty 6x6/6x9 se také prodávají zvlášť. A do menších modelů Frontier se to ani nevejde...
Řekl jsem jen vyvolávání filmů, ne zvětšování. K zvětšování je potřeba vhodný zvětšovací stůl atd. Se všemi běžnými vyvolávacími stroji v minilabech se ale dají vyvolávat svitkové filmy 120 a 220. Jenže obsluha často neví, že to jde.
Wolfgg
Ahoj Nadine,
za prvé si myslím, že je skvělé, že ještě existuje pár žen, které nechtějí jen namířit ten svůj digitál a pak z 20 snímků v paměti vybrat ten nejlepší.
K vyvolání barevného negativního filmu potřebuješ místo černobílé vývojky barevnou a místo ustalovače bělící a ustalovací lázeň. A pokud ještě nemáš, tak teploměr na 38 °C. Zvětšování barevných snímků je sice pracnější než černobílých, ale film lze také naskenovat a pomocí inkoustové tiskárny vytvořit skvělé „zvětšeniny“. Z negativu formátu 6x6 lze v závislosti na filmu a objektivu získat 50 až 100 megapixelů, na což ty aktuálně populární digitální foťáky pak mohou jen zírat.
S pozdravem Wolfgang
SCKStef
Ahoj Nadine,
Ahoj Wolfgangu,
k vyvolání barevného negativního filmu potřebuješ místo černobílé vývojky barevnou vývojku a místo ustalovače bělící a ustalovací lázeň. A pokud ještě nemáš, tak teploměr na 38 °C.
No, za 2,28
Hoddy
Ahoj fórum,
rád bych s mým středoformátovým fotoaparátem zkusil fotit i barevně, ale nemůžu si filmy vyvolat sám, protože mám jen vybavení na černobílé fotografie.
[color="#3366FF"]Víc vybavení ani nepotřebuješ. Stačí jen jedna sada Dilucolor na 6 svitkových filmů (cca 9
pitismac
:unsure:
Nic se nevyrovná ručnímu vyvolání. Vývojky jsou sice standardizované, ale vyměňují se jen velmi zřídka.
Z vlastní zkušenosti vím, že už nikdy nebudu nechat vyvolávat v takových laboratořích.
Rád ti s tím pomůžu.
pitismac
leoz
Své barevné svitkové filmy posílám do velkolaboratoře vždy přes Rossmann.
Výsledky byly dosud vždy velmi dobré, u procesu C-41 se toho ani nemůže moc pokazit.
(Doma se toho může pokazit mnohem víc... já bych neměl nervy udržovat přesně 38 stupňů).
Pro mě tedy nic nemluví proti velkému laboratoři, ceny jsou bezkonkurenční, vyvolané negativy perfektní a zvětšeniny, které dostanete, jsou podle mého názoru docela dobré na to, abyste získali přehled.
Isa
Ahoj!
Teď bych také chtěla poslat svůj první svitkový film k vyvolání :lol: Abych nedostala šok: Kolik vlastně celkem stojí vyvolání svitkového filmu (120)? Opravdu jen 2,28 €? Nebo se platí za snímek?
S pozdravem
Isa :lol:
rmrts
Teď bych chtěl poslat vyvolat svůj první svitkový film :lol: Abych nedostal šok: Kolik celkem stojí vyvolání filmu (120)? Opravdu jen 2,28 €? Nebo se platí za snímek?
Ahoj,
1 svitkový film 220, Agfa Optima u Orwonet naposledy 2,80 € za film + 2,59 € poštovné celkem (doprava tam i zpět).
U jiných laboratoří to bude podobné.
S pozdravem
Reinhold
TR
[...]mně se moc líbí, že ještě existuje pár žen, které [...]
Ach, úžasné! :rolleyes:
(Bez urážky.)