andreasgreuter
Ahoj všichni,
jsem tu nový a zkusím se zeptat:
Který film 400 a s jakou vývojkou podle vás přináší nejlepší výsledky?
Momentálně pracuji s Tmax 400 a vyvolávám ho v Ultrafinu Plus v poměru 1:4.
Jsem s tím vlastně docela spokojený, ale zajímalo by mě, jestli neexistuje něco ještě sofistikovanějšího.
Za tipy bych byl velmi vděčný,
s pozdravem Andreas
cfb_de
Ahoj Andreasi,
Předpokládám, že jde o formát 35 mm.
Tak dobře. Teď od nás tří asi dostaneš nejméně sedm doporučení :-) Začnu já.
200 ASA: HP5+ v HRX-II. Jemné zrno. Podle návodu. Formát 30x40 je v pohodě.
400 ASA: HP5+ v RODINALu 1+50. Jemné zrno. Nicméně teplota procesu <19 °C, zdlouhavé (dokud není polévka plochá). 17 min, Agfa-Kipp. 30x40 je v pohodě.
400–500 ASA: TMY v HRX-II. Nejjemnější zrno, vhodné až min. (!) 30x40. Podle návodu.
800 ASA: HP5+ v RODINALU 1+25. Reportážní zrno. 8 min, Ilford-Kipp. 20x30.
1600 ASA: HP5+ v RODINALu 1+25. Zrno a reportážní vzhled. ?? min, ??-Kipp (to si teď musím dohledat) 20x30.
Vidíš, že v této oblasti používám dva filmy. A dvě vývojky. Tím mám své procesy pod kontrolou.
Pak je tu ještě: TC27 v RODINALu @400. Zvýrazněná zrnitost, rozšířená červená oblast. Velmi pěkné. Ostatní platí příplatek za luxusnější balení. V D76 podle návodu se jeví jako s jemným zrnem. U mě nahrazuje HP5+, případně s IR filtrem před objektivem.
Balení s 30 m tak vyjde na asi €
andreasgreuter
Ahoj Franti,
děkuji za rychlou odpověď!
Co je to vlastně HRX-II?
Nikdy jsem o tom neslyšel, kde se to dá sehnat?
Na tvé další informace se zítra podívám podrobněji.
Zatím ale moc děkuji,
s pozdravem, Andreas
andreasgreuter
Ahoj Franti,
to byla hloupá otázka ohledně HRX II. Teď jsem ho našel v katalogu.
Ale ještě jedna otázka k tomu: Říkáš, že HRX II nabízí nejjemnější zrno, ale jak je to s ostrostí?
Před 25 lety, když jsem tady v Mnichově chodil na fotografickou školu, jsme s TX a Promicrol dokázali zázraky, co se týče zrna. Promicrol prý zase vyrábějí, ale podle Mirca už dnes není tak dobrý jako dřív.
Proto tedy moje otázka ohledně kombinace 400/v jaké vývojce?
S pozdravem, Andreas
cfb_de
Ahoj Andreasi,
ostrost HRX-II jsem zatím spokojený. Jak jsem už říkal, formáty až do 50×60. V tom nejsem úplně sám, mohl by ses třeba zeptat na paralelním fóru Pillendrehera nebo Hans-Ludwiga (ten starý A49-muž :-)).
Časy blažených ATOMAL, D76, ID11, A49 jsou vlastně už dvacet let pryč. Jemné zrno = neostré zrno/neostrost je minulostí. V oblasti černobílých vývojek se toho hodně událo, mimo jiné díky Moerschovi a Schainovi.
To, co Moersch přináší díky své obrovské podpoře, dělá Schain prostřednictvím svých perfektních datových listů. Jejich produkty fungují „out of the box“ lépe než standardní chemie, na kterou jsme byli dlouho zvyklí.
S pozdravem,
Franz
andreasgreuter
Ahoj Franti,
ještě jednou díky za tvé rady.
Zajímá mě hlavně citlivost 400 ASA, proto jsem si dnes hned objednal HRX II.
Pak ti dám vědět,
zatím, Andreas
SamuliSchielke
Ahoj Andreasi,
pokud ti trochu zrnka nevadí, mohu se připojit k Franzovi a vřele doporučit HP5 (nebo ADOX CHM400) a RODINAL 1+50. Velmi pěkné tónové přechody, ostrost a detaily, na druhou stranu výrazně viditelnější zrno. Udělal jsem z toho zvětšeniny ve formátu 30x40 a vypadají skvěle.
Sám jsem ale mezitím přešel na Neopan 1600 – pokud ti zrno nevadí, není špatné mít na oplátku o něco vyšší citlivost. Pro Neopan však používám ID-11 (resp. D-76). Udělal jsem z něj výstavní kopie ve formátu 30x40 a svatební fotku ve formátu 40x50. U té druhé však zrno a make-up nevěsty příliš neladily.
Hodně zábavy,
Samuli
piu58
V KB používám také TMY a Ultrafin Plus. Výsledkem je pěkné zrno a přijatelné tónové přechody. Používám však vývojku v poměru 1:6 (36 ml na 250 ml, což mi právě stačí na jednu krabičku) a jako jednorázovou vývojku. Takto dosahuji reprodukovatelných výsledků.
huehnerhose
Ahoj,
právě jsem vyvolal film Neopan 400 v roztoku Diafine... nastavil jsem na Beli orientační hodnotu 29/650 a provedl jsem expozici opravdu jen tak od oka... hlavně při zkoušce kapely, takže v místnosti svítilo jen pár neonových trubic... stíny a světla jsou nádherně vykreslené... tahle vývojka je fakt skvělá... bohužel nemám tušení, jak dopadne při „normálních“ světelných podmínkách, mohlo by to být trochu měkké (i když to rozhodně není špatné)... Na celém filmu mám jen snímky z kapelové zkoušky a silvestrovské párty pořízené za přirozeného světla...
Zrno tam už je... ale výrazně méně než s 400 a RODINALem – což byla jinak moje obvyklá kombinace – prostě mám rád hodně zrna :)
Pozdrav
Sebastian
andreasgreuter
Ahoj všichni,
@samuli
o to právě jde: zrno mi vadí. Hledám co se týče zrna a ostrosti tu nejlepší kombinaci 400 ASA + vývojka. A vlastně mi stačí 400 ASA (i když 800 by někdy nebylo špatné)
Každopádně moc děkuji za tvé tipy!
@piu58
Ultrafin je jednorázová vývojka, která má samozřejmě své výhody (reprodukovatelnost). Při ředění 1+4 vystačí na 4 KB filmy. Vlastně mi to docela vyhovuje.
Díky i tobě!
@Sebastian
Diafine mi upřímně řečeno nic neříká. Ale pokud s ním Neopan 400 vyjde lépe než s RODINALem, stálo by to za vyzkoušení. Ale jak jsem řekl, na zrno bych se rád obešel, pokud to půjde.
V každém případě moc děkuji!
Nechal jsem si teď poslat HRX II a vyzkouším to s TMY 400. Už v technickém listu to vypadá slibně. Jsem velmi zvědavý a pak podám zprávu.
Mějte se a pozdravy všem,
Andreas
huehnerhose
Hm... no... myslím, že kontrast je podstatně nižší než u RODINALU – mám taky Neopan s A49 – u toho je kontrast silnější, ale zato je to o 2 DIN dražší...
Obecné informace o Diafine najdeš v jiném vlákně tady na fóru, i já jsem se o této vývojce dozvěděl právě tam – bohužel jsem ji ale musel koupit u jiného dodavatele, protože Impex tenhle produkt v katalogu nemá (neměl?).
Pro mě je obrovskou výhodou Diafine jeho trvanlivost, kvůli studiu už fotím jen velmi málo a zvládnu tak maximálně 1 film za 2 měsíce... tam se to nějak všechno pokazí... proto mám vlastně už jen RODINAL – a teď Diafine.
Pozdrav