Rocketman
Ahoj!
Rozhodl jsem se vyvolat černobílý film na diapositivy.
Z finančních důvodů si chci roztok Bär připravit sám.
Následující recept jsem sestavil z různých internetových stránek
(především z datového listu Ilfordu k reverznímu vyvolání)
jenže jako vývojku mám použít APH 09, protože tu mám k dispozici.
Na jiné stránce byl doporučován Agfa RODINAL.
První vývojka: Agfa RODINAL 1+50 (u mě APH09 1+40) + 1 g thiokyanátu draselného
Bělicí lázeň: 990 ml destilované vody + 10 ml koncentrované kyseliny sírové + 2 g manganistanu draselného
Očišťovací lázeň: 1000 ml vody + 25 g sulfitu sodného
Druhý vývojka = první vývojka, ale bez přídavku thiokyanátu draselného
Fixační lázeň: Adolux ADOFIX 1+9 (jako obvykle u mě)
První testy se starými Orwos a Adox CHS 100 byly skromné.
Nejprve jsem filmy vyvolal v prvotním vývojce obvyklou dobou na negativ, 5 minut opláchl vodou a poté 5 minut bělil, 1 minutu opláchl vodou, 2 minuty čirčil a poté pod 150W lampou podruhé exponoval. Následovalo druhotné vyvolání, dokud se mi filmy nezdály dobré. Opláchnutí, fixace, opláchnutí – hotovo.
Pozitivy jsou však dost hnědé a co se týče kontrastu, velmi rozmazané. Zkusím je vybělit déle, protože to vypadalo, jako by tam z prvního vyvolání zůstaly ještě zbytky stříbra. Teď jsem také četl, že se musí filtrovat bělicí lázeň. To jsem neudělal. Připravil jsem ho uprostřed procesu – byl tedy naprosto čerstvý. Zkusil jsem také nekonečně dlouhé čištění... ale obraz zůstal hnědý.
Má tu někdo přesný návod, jak na to?
Myslím, že vyzkouším Fomapan R100, protože tento film je určen jako diapozitivní film.
S pozdravem
Sebastian
Wolfgg
Ahoj Sebastiane,
Všiml jsem si dvou věcí:
1) Podle mých testů z roku 1995 se pro černobílou reverzní techniku hodí jen málo filmů. Většina z nich obsahuje příliš málo stříbra na to, aby dosáhla požadované maximální hustoty nad 3 (což odpovídá kontrastu nad 1:1000). Například APX25 a APX100 nefungovaly, pouze PanF+ nebo Agfaortho měly dostatek stříbra.
2) Film musí být v prvotním vývojce vyvolán mnohem tvrději než film pro zvětšování na papír. Prvotní vývoj tedy nesmí být proveden stejně jako u filmu vyvolaného pouze pro negativ. Gamma barevných reverzních filmů se pohybuje mezi 1,7 a 2, tedy mnohem výše než 0,5 až 0,7 u negativního filmu. A tuto vysokou gammu potřebuje i černobílý reverzní film, aby působil brilantně. Toho jsem tehdy dosáhl pouze s pozitivním vývojkem, jako je PQ (plus Ka-thiocyanát, 15 minut při 20 °C).
S pozdravem Wolfgang
jenshorst
Ahoj Sebastiane!
Nedávno jsem narazil na tvůj příspěvek a možná bych pro tebe měl pár tipů.
Sám pravidelně vyvolávám diapozitivy pomocí chemikálií vlastní výroby.
Pokud máš zájem, něco ti napíšu.
S pozdravem
Jens
Christoph
Ahoj JenZ,
i když používám sadu Foma, rozhodně mě zajímá, jak to funguje s chemikáliemi vlastní výroby. Jaké filmy používáš a jaké mají citlivosti?
S pozdravem
Chris
cfb_de
Pomůže snad opět „Rohleder/Hilgert“?
http://www.sw-magazin.de/swmag_leser_09.htm
V nouzi by přece přímé dotazy adresované autorům neměly zůstat bez odpovědi; dotazy v příslušných fórech bývají většinou úspěšné.
Poté, co jsem jednou úspěšně vyzkoušel návod z výše uvedeného odkazu, přestaly mě černobílé diapozitivy zajímat. Funguje to, to mi stačí.
S pozdravem,
Franz
Christoph
Ahoj,
Film Agfa SCALA v sadě Foma-Kit jsem vyvolal později. Snížil jsem expozici na 100 ASA (namísto 125 ASA, jak je zde uvedeno) a prodloužil dobu prvního vyvolávání na 13 minut (namísto 12 minut). Možná to souvisí i s tím, že film neotáčím, ale používám metodu nakláněného vyvolávání.
S pozdravem
Chris
jenshorst
Ahoj Chrisi!
Používám film FOMA 100R
jako 35mm KB, D8 a 16mm úzký film
Zatím jsem ho vyzkoušel na citlivosti 50, 100 a 200 ASA
S chemikáliemi vlastní výroby to funguje bezchybně.
(Žádné odlupování vrstev, špatné bělení apod.)
Jako první vývojku používám metol-hydrochinonovou vývojku.
Poté následuje !!!dvojité!!! bělení manganistanem draselným a kyselinou sírovou.
Následuje čiření v disulfitu sodném.
Druhá expozice a druhé vyvolání probíhají současně pod
75 W lampou v roztoku hydrosulfitu sodného (zvětšenina je výhodou :rolleyes: )
Pro další informace jsem samozřejmě k dispozici!
Jaké jsou tvé zkušenosti s FOMA-Kit?
S pozdravem
Jens
Christoph
Ahoj Jensi,
děkuji za tvou odpověď.
S sadou Foma mám velmi dobré zkušenosti. Cena této sady mi připadá naprosto v pořádku! A výhodou oproti sadě Kodak (kterou jsem sice ještě nevyzkoušel) je to, že roztoky se pokaždé připravují čerstvé z koncentrátů a poté se vyhazují. Všechny roztoky pro 4 pásy připravuji destilovanou vodou. Začnu s bělicí lázeňí: 1. voda, 2. kyselina a pak manganistan draselný. Míchám, dokud se téměř vše nerozpustí. Potom to několikrát přeliju mezi odměrkou a lahví, dokud se manganistan draselný úplně nerozpustí, uzavřu láhev a připravím ostatní pásy. Než přijde na řadu bělicí lázeň, je zaručeno, že se veškerý manganistan draselný rozpustí, a filtrování, jak se často popisuje, není nutné. Nikdy jsem neměl problémy s tím, že by se v emulzi filmu nacházely zbytky.
Pracuji s vývojem s překlápěním. První minutu neustále, pak jednou za 10 sekund překlopím.
Meziobrazování provádím 2x 3 minuty pomocí dvou 60W reflektorových žárovek ve vzdálenosti cca 60 cm, filmové spirály se nacházejí ve 20° vodovodní vodě v průhledné nádobě.
Na závěr ještě připravím smáčedlo (Tetenal nebo Rollei) s destilovanou vodou – hotovo.
Filmy:
-Fomapan R 100 jako KB, s expozicí na 100 ASA, časy podle návodu
-Agfa SCALA jako KB, s expozicí na 100 ASA, první vývoj prodloužen o 1 minutu na 13 minut
-Rollei R3 (u mě testován jako KB) také funguje, mám orientační hodnoty: během expozice bylo použito 100 ASA, doba prvního vyvolání 16 minut, fixace 6 minut místo uvedených 4 minut. A velmi důležité: předmáchat!!! Předmáchal jsem 3 minuty vodou z kohoutku o teplotě 20 °C.
Výsledky:
-Fomapan R 100 je velmi pěkný, měkčí než SCALA
-SCALA je také velmi pěkná, tvrdší než Fomapan R 100
-R3 ještě není úplně otestován, ale podklad je také velmi čistý
Shrnutí: od té doby, co jsem objevil Foma-Kit a tyto velmi pěkné filmy, jsou černobílé diapozitivy cenově dostupné a fotím téměř výhradně černobílé diapozitivy.
Procesy jako originální SCALA (určitě i reverzní proces podle Wehnera) samozřejmě přinášejí vynikající výsledky, ale nejsou zrovna levné.
Budu dále testovat Rollei R3 a pak podám přesnější informace o tom, jak to dopadne.
S pozdravem
Chris