SCKStef
Ahoj,
teď mám doma fotoaparát Printo a narazil jsem na další problém:
Dobrý případ: Printo s papírem Kodak RC Vario a Agfa NEUTOL WA --> Vše je vyvoláno za 50 sekund při 25 stupních...
Špatný případ: Printo s papírem Foma RC Vario a Agfa NEUTOL WA --> Nevyvolá se správně ani při 30 nebo 35 stupních...
Co dělám špatně? Foma na návodu uvádí, že by to mělo fungovat, Agfa také. Existuje nějaká alternativa, která mi umožní vyvolat oba papíry za 50 sekund?
S pozdravem,
Stähne
MirkoBoeddecker
Stephane,
je možné, že Neutol WA není obecně dost alkalický nebo byl příliš zředěn, aby aktivoval papír včas.
V jaké koncentraci používáš tuto vývojku?
Neutol WA není přímý strojový vývojka a k vytištěným ředěním 1+10 nebo dokonce vyšším je třeba přistupovat s opatrností a v každém případě je používat pouze pro vanu.
Obvykle se strojová vývojka ředí v poměru 1+4.
Kodak vyrábí papír téměř bez obsahu stříbra (velmi nízký obsah stříbra), stejně tak Ilford.
Foma má více „v sobě“ a proto potřebuje více/silnější chemikálie.
Proto může být u Fomy nutné vyvolávat déle nebo silněji než u Kodaku nebo Ilfordu.
S pozdravem,
Mirko
SCKStef
Ahoj Mirko,
to jsem si už tak nějak tušil... Agfa uvádí ředění 1+7 pro použití ve válcových vyvolávacích strojích (Printo) a dobu vyvolávání 45 (± 10) sekund při teplotě 25 °C.
Teď se ptám: kterou vývojku bys v tomto případě doporučil??
S pozdravem,
Stähane.
MirkoBoeddecker
Nejdřív bych to zkusil v poměru 1+4, protože NEUTOL už tam je a stačí jen přidat odpovídající množství koncentrátu.
Jinak použij vývojku pro automaty (Spur, Ilford).
N113 je také velmi silná.
S pozdravem,
Mirko
SCKStef
Ahoj Mirko,
děkuji za informace.
Už jsem se na to podíval na stránkách SPUR:
- Bohužel jsem nenašel žádný technický list. Je to u SPUR podobné (u Fixu nebyla na lahvi ani doba tuhnutí...), nebo prostě hledám na špatné stránce?
- Na to, abych „jen tak“ vyzkoušel novou kombinaci, jsou pro mě ty množství trochu moc velká... jsou ty díly k dostání i v menších baleních?
S pozdravem,
Stähane
ChristianKolinski
Mám N113 v přístroji při teplotě 24 °C a s papírem Foma jsem zatím neměl žádné problémy. Ještě se mi to ani nevysypalo, jen jsem to po 4 nebo 5 měsících pro jistotu vyměnil (dobře, v té době to moc nepoužíval). Z 5litrového sáčku mám 2 náplně do stroje (tenhle stroj potřebuje 2,3 až 2,5 l). 3 měsíce na jednu náplň, to dělá 11,20 € ročně... levnější to asi nebude.
U firmy Spur asi nejsou k dispozici technické listy, podívej se na distribuční partnery uvedené na stránce, tam něco najdeš.
Spur Paper Dur se pro ten stroj zdá být také vhodný, je k dostání v 1litrové láhvi, nemusí to být nutně výrobek od výrobce stroje v 5litrovém kanystru.
Pozdrav
Christian
Petzi
Ahoj,
jako vývojář zařízení Agfa doporučuji NEUTOL Plus. Jedná se mimochodem o vývojku založenou na derivátu vitamínu C. Ten má vyšší účinnost a zkracuje dobu zpracování.
Při použití NEUTOL NE a WA budeš možná muset zvýšit teplotu nebo prodloužit dobu vyvolávání. Pro většinu papírů bude to, co děláš, pravděpodobně stačit, ale zřejmě jsi narazil na jeden, u kterého tvé vyvolání nestačí. Je také třeba vzít v úvahu, že některé papíry obsahují vývojky v emulzi. Jiné zase ne... Foma by mohla patřit k těm druhým. Vývojky samozřejmě také zkracují dobu vyvolávání.
Přečti si datové listy Agfy pro zpracování černobílého papíru.
S pozdravem,
Michael
SCKStef
Ahoj,
děkuji za podrobné informace, zkusím ten model N113. Brzy se ozvu ;-)
S pozdravem,
Stöhane.
SCKStef
Ahoj,
namíchal jsem si 10 litrů N113 v kbelíku na omítku, z toho jsem 1/4 nalil do svého Printo a nechal to běžet při teplotě 23 stupňů.
Výsledky stojí za to a mezi mým milovaným Kodakem a Fomou není téměř žádný rozdíl ;-) Konečně jsem našel alternativu...
Fotky si můžete prohlédnout na
http://picasaweb.google.de/stephane.schmuc..._03_17_BonnN113.
S pozdravem,
Stähane.
cfb_de
Ahoj Stéphane,
a teď bys jako Francouz mohl třeba vypomoci berlínskému Mirkovi? Mirko hledá vzdělaného Francouze na překlad katalogu.
Pro tebe by to byla práce pod hranicí vedlejšího výdělku, který je v Německu povinně hlásitelný. A určitě to není žádná námaha, dá se to zvládnout e-mailem, třeba na záchodě (Wi-Fi), ...
S pozdravem,
Franz (odtud ta slovní hříčka)
SCKStef
Ahoj Franti,
určitě se dá zvládnout spousta věcí a díky Printo ušetřím čas, který můžu věnovat něčemu jinému. V laboratoři mám také Wi-Fi a kbelík na úklid jsem zase „uvolnil“, takže doma nemám žádný stres :-)
Co se týče nabídky pomoci s katalogem, Mirko už ví, co je možné a co ne... a tady se o tom určitě bavit nebude ;-)
Mimochodem: Vyšlo už francouzské vydání katalogu??
Jo, a důležitá není jen ta francouzská část, nová domovská stránka taky ještě není úplně v pořádku, stylový list ještě nefunguje úplně správně.
Pozdravy,
Stähane.