SCKStef
Cześć,
Mam teraz u siebie aparat Printo i natrafiłem na kolejny problem:
Scenariusz pozytywny: Printo z papierem Kodak RC Vario i wywoływaczem Agfa NEUTOL WA --> Wszystko wywołuje się w 50 sekund w temperaturze 25 stopni...
Zły przypadek: Printo z papierem Foma RC Vario i Agfa NEUTOL WA --> Nie wywołuje się prawidłowo nawet w temperaturze 30 lub 35 stopni...
Co robię źle? Foma na ulotce podaje, że powinno działać, Agfa również. Czy istnieje alternatywa, która pozwoli mi wywołać oba rodzaje papieru w 50 sekund?
Pozdrawiam,
Stähne
MirkoBoeddecker
Stephane,
możliwe, że Neutol WA zasadniczo nie jest wystarczająco zasadowy lub został zbyt mocno rozcieńczony, by aktywować papier w odpowiednim czasie.
W jakim stężeniu używasz tego wywoływacza?
Neutol WA nie jest wywoływaczem przeznaczonym bezpośrednio do maszyn, a podane na opakowaniu rozcieńczenia 1+10 lub nawet wyższe należy traktować z rezerwą i w każdym razie stosować wyłącznie w misce.
Zazwyczaj wywoływacz maszynowy rozcieńcza się w proporcji 1+4.
Kodak wyprodukował papier niemal bezsrebrowy (bardzo niska zawartość srebra), podobnie jak Ilford.
Foma ma więcej „w środku” i dlatego wymaga większej ilości/silniejszych środków chemicznych.
Dlatego też może być konieczne dłuższe lub silniejsze wywoływanie w przypadku Fomy niż w przypadku Kodaka lub Ilforda.
Pozdrawiam,
Mirko
SCKStef
Cześć Mirko,
Tak właśnie podejrzewałem... Firma Agfa zaleca rozcieńczenie 1+7 do stosowania w wywoływarkach bębnowych (Printo) oraz czas wywoływania wynoszący 45 (± 10) sekund w temperaturze 25°C.
A teraz pytanie: jaki wywoływacz byłby w tym przypadku zalecany??
Pozdrawiam,
Stähane.
MirkoBoeddecker
Na początek spróbowałbym proporcji 1+4, bo NEUTOL już jest w roztworze i wystarczy tylko dodać odpowiednią ilość koncentratu.
W przeciwnym razie użyj wywoływacza do maszyn (Spur, Ilford).
N113 też jest bardzo silny.
Pozdrawiam,
Mirko
SCKStef
Cześć Mirko,
dzięki za informacje.
Rzuciłem już okiem na zestaw firmy SPUR:
- Niestety nie znalazłem karty technicznej. Czy w przypadku SPUR jest podobnie (w przypadku Fix na butelce nie było nawet podanego czasu wiązania...), czy po prostu szukam na niewłaściwej stronie internetowej?
- Aby „tak po prostu” wypróbować nową kombinację, ilości są dla mnie nieco zbyt duże... czy są dostępne mniejsze opakowania?
Pozdrawiam,
Stähane
ChristianKolinski
Używam N113 w temperaturze 24°C w maszynie i jak dotąd nie miałem żadnych problemów z papierem Foma. Substancja też mi się jeszcze nie wylała; dla pewności wymieniłem ją po 4 lub 5 miesiącach (no dobrze, w tym czasie nie było zbyt dużego obciążenia). Z 5-litrowego worka uzyskuję 2 napełnienia maszyny (ta maszyna potrzebuje od 2,3 do 2,5 l). 3 miesiące na napełnienie, co daje 11,20 € rocznie... taniej chyba już nie będzie.
Wydaje się, że firma Spur nie udostępnia kart charakterystyki; proszę sprawdzić u partnerów handlowych wymienionych na stronie, tam na pewno coś znajdzie Pan.
Spur Paper Dur również wydaje się dobrze sprawdzać w tej maszynie; jest dostępny w butelkach o pojemności 1 l, nie musi to być koniecznie produkt producenta maszyny w kanistrze o pojemności 5 l.
Pozdrawiam
Christian
Petzi
Witam,
Jako projektant maszyn firmy Agfa zalecam stosowanie NEUTOL Plus. Jest to zresztą wywoływacz oparty na pochodnej witaminy C. Charakteryzuje się on większą aktywnością i skraca czas obróbki.
W przypadku stosowania NEUTOL NE i WA może być konieczne podwyższenie temperatury lub wydłużenie czasu wywoływania. W przypadku większości papierów to, co robisz, powinno wystarczyć, ale najwyraźniej znalazłeś taki, w przypadku którego Twoje wywoływanie jest niewystarczające. Należy również wziąć pod uwagę, że niektóre rodzaje papieru zawierają wywoływacze w emulsji. Inne natomiast nie... Foma może należeć do tej drugiej grupy. Wywoływacze oczywiście również skracają czas wywoływania.
Przeczytaj kartę charakterystyki Agfa dotyczącą obróbki papieru czarno-białego.
Pozdrawiam,
Michael
SCKStef
Cześć,
dzięki za szczegółowe informacje, spróbuję z modelem N113. Wkrótce dam znać, jak poszło ;-)
Pozdrawiam,
Stöhane.
SCKStef
Cześć,
Wymieszałem właśnie 10 litrów N113 w wiadrze do tynku, wlałem 1/4 tej mieszanki do mojej drukarki Printo i uruchomiłem całość w temperaturze 23 stopni.
Wyniki są imponujące i prawie nie ma różnicy między moim ukochanym Kodakiem a Fomą ;-) W końcu znalazłem alternatywę...
Zdjęcia można obejrzeć pod adresem
http://picasaweb.google.de/stephane.schmuc..._03_17_BonnN113.
Pozdrawiam,
Stähane.
cfb_de
Cześć Stéphane,
a może teraz, jako Francuz, mógłbyś pomóc berlińskiemu Mirko? Mirko szuka jeszcze wykształconego Francuza do tłumaczenia katalogu.
Dla Ciebie to praca poniżej progu dochodu z dodatkowej działalności, który w Niemczech podlega zgłoszeniu. I na pewno nie wymaga dużego wysiłku, można to zrobić przez e-mail, nawet w toalecie (Wi-Fi)...
Pozdrawiam serdecznie,
Franz (stąd ta gra słów)
SCKStef
Cześć Franz,
Na pewno da się zrobić wiele rzeczy, a dzięki drukarce mogę zaoszczędzić czas na inne zajęcia. W laboratorium mam też Wi-Fi, a wiadro do czyszczenia znów jest „wolne”, więc w domu nie mam żadnych zmartwień :-)
Jeśli chodzi o ofertę pomocy przy katalogu, to Mirko już wie, co da się zrobić, a co nie... i na pewno nie będzie o tym tutaj rozmawiać ;-)
A tak przy okazji: czy była już francuska wersja katalogu??
Aha, i nie tylko część francuska jest ważna, nowa strona internetowa też jeszcze nie jest do końca w porządku, arkusze stylów jeszcze nie do końca działają.
Pozdrawiam,
Stähane.