luna
Witam i dobry wieczór!
Słyszałem, że MACO MULTIBROM F jest identyczny z Adox Classic Vario. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat lub może to potwierdzić?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie!
Johannes ;)
cfb_de
Cześć Johannes,
to naprawdę ciekawe pytanie :-) Podobno są nawet ludzie, którzy twierdzą, że papier Moersch, papier Bergger i „prawdziwy” papier Fotokemika mogą być identyczne.
Czego nie napisałem wyraźnie na forum Parallel: nikt z ekspertów nigdy nie udzieli ci *dokładnej* odpowiedzi. Ty miałbyś potwierdzoną wiedzę, a my po szyję w pozwie.
Hm. Papier Moersch = papier Bergger = papier ADOX = Varycon = papier Maco... To tylko pięć rodzajów papieru, przy których testowaniu musisz *minimalnie* dostosować swoje procesy... Zakładając odpowiednie warunki dojrzewania. Moja rolka ADOX Vario Classic potrzebowała jeszcze trochę czasu, zanim stała się identyczna nie tylko chemicznie, ale i fotograficznie z czterema innymi papierami dostępnymi na rynku. Mirko ma nieco bardziej bezpośredni kontakt z producentem w przypadku zamówień specjalnych i szybko oraz bez większych komplikacji zrealizował nasze specjalne życzenie.
Inni pozostają w tyle i sprzedają „dojrzały” (moim zdaniem tuż przed upływem terminu ważności) towar. Moersch tak nie postępuje, moje doświadczenia z tą firmą były znakomite.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz