Andreas_23
Ahoj!
Našel jsem staré negativy z filmu Ilford XP2. Pocházejí ještě z doby, kdy jsem neměl vlastní fotolaboratoř. Fotografie, které jsem tehdy dostal od prodejce, byly odpovídající (příliš tmavé, s nízkým kontrastem). Když se podívám na ty negativy, nevypadají vůbec špatně, takže si myslím, že z nich dokážu vyrobit lepší fotografie.
XP2 má ale ten podivný fialový nosič. Ovlivňuje to vlastně multigradové filtry, které jsou také barevné?
S pozdravem,
Andreas
Andreas_23
Prostě jsem to vyzkoušel (což je jako vždy nejlepší). Abych dosáhl dobrých výsledků, musím použít poměrně vysokou gradaci, tedy minimálně 4.
Vysvětluji si to tím, že vlastní barva nosiče leží na negativech jako šedý závoj a tím snižuje jejich kontrast (neexponovaná místa nejsou bílá, ale mají barvu filmu, tedy fialovo-šedou). To je pak třeba při zvětšování vykompenzovat vysokým kontrastem.
Netuším, jestli je to tak správně, ale s hodnotou 4 jsou snímky opravdu dobré.
S pozdravem,
Andreas
MirkoBoeddecker
Důvod je bohužel složitější.
Tisknout lze přes jakýkoli druh filtru – pouze se prodlouží expoziční čas.
Když se podíváš na negativy chromogenních filmů, uvidíš, že nejsou bílo-šedo-černé, ale růžovo-žluto-hnědé až tmavě hnědé.
Žlutá složka filtruje papír s proměnlivým kontrastem jemněji – růžová maska tomu naopak brání.
Tak by to mělo být...
Bohužel to nikdy nefunguje tak, jak by se chtělo.
Často se stává, že světla přecházejí do jiných gradací ve srovnání se stíny.
Filmy BW400 a XP2 tiskneme pouze s výhradou a s jasným upozorněním pro zákazníka.
S pozdravem,
Mirko