Marko
Ahoj všichni.
Mám dotaz ohledně filmu ADOX CHS 100. V katalogu FOTOIMPEX se o tomto filmu píše, že má velký expoziční rozsah, ale bohužel tam není uvedeno, jak velký přesně je.
Tak jak moc můžu film ADOX CHS 100 podexponovat nebo nadexponovat?
Díky moc..
zensusa
Ahoj Marko,
...jak moc můžu film ADOX CHS podexponovat nebo nadexponovat?.....
Odpověď: Jak moc chceš; - otázkou jen je, co z toho pak budeš mít :-)
Takže, - teď vážně. Vycházím-li ze skutečné standardní citlivosti 80 ASA (moje výchozí citlivost) v R09 nebo RODINALu, mohu ti dát následující - v praxi použitelné - rady.
Podexponování 1f na 64 nebo 50 ASA, vyvoláno v CG 512 (nebo Cube SX/resp. Rollei Low Speed); super, velmi dobré, krásné tónové hodnoty, dobrá ostrost.
Přeexponování 1f na 160 ASA v Promicrolu, velmi dobré, dobré šedé tóny a ostrost atd.
Push 2f na 320 ASA v Promicrolu, možné s určitými kompromisy v výše uvedených bodech.
Řekl bych tedy: 1f pull a push přináší v odpovídajících vývojkách a při odpovídajícím výchozím kontrastu motivu dobré výsledky, více pull a push je možné, ale proč? Jiné filmy pak nabízejí lepší výchozí podmínky. Jo, moje zkušenosti vycházejí ze středního formátu a plochého filmu! Ale předpokládám, že výše uvedené platí i v oblasti KB; možná kromě chování, co se týče „zrna“.
Mějte se
Lothar