Marko
Witam wszystkich.
Mam pytanie dotyczące filmu ADOX CHS 100. W katalogu FOTOIMPEX napisano, że ten film ma duży zakres ekspozycji, ale niestety nie podano, jak duży dokładnie.
Jak bardzo mogę więc podkręcić lub obniżyć czułość filmu ADOX CHS 100?
Bardzo dziękuję...
zensusa
Cześć Marko,
...jak bardzo mogę podkręcić lub obniżyć czułość filmu ADOX CHS?.....
Odpowiedź: Tak daleko, jak chcesz; - pytanie tylko, co wtedy uzyskasz :-)
A więc, - poważnie. Wychodząc od rzeczywistej czułości standardowej 80 ASA (moja czułość wyjściowa) w R09 lub RODINALU, mogę podać następujące wskazówki, - w praktyce -
Podświetlenie 1f, do 64 lub 50 ASA, wywołane w CG 512 (lub Cube SX/Rollei Low Speed); super, bardzo dobre, ładne wartości tonalne, dobra ostrość.
Przeciwświetlenie 1f do 160 ASA w Promicrolu, bardzo dobre, dobre wartości szarości i ostrość itp.
Pushen 2f do 320 ASA w Promicrolu, możliwe z pewnymi kompromisami w wyżej wymienionych kwestiach.
Powiedziałbym więc: pull i push 1f dają dobre wyniki w odpowiednich wywoływaczach, przy odpowiednim kontraście wyjściowym motywu; większy pull i push są możliwe, ale po co? Inne filmy oferują wtedy lepszą sytuację wyjściową. Aha, moje doświadczenia opierają się na średnim formacie i błonie płaskiej! Zakładam jednak, że powyższe uwagi mają zastosowanie również w zakresie formatu 35 mm; może z wyjątkiem zachowania w kwestii „ziarna”.
Do zobaczenia
Lothar