rob2c
Może powinienem sformułować to pytanie inaczej:
Chciałbym wkrótce przeprowadzić pierwsze testy z filmem ADOX CHS 25/50/100 i
wywołać go w ADOLUX APH 09 lub RODINALU.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym połączeniem?
W tabeli dla filmu CHS 25 firma Impex podaje czas wywoływania 6 minut w roztworze APH 09 o stężeniu 1+40.
Często jednak zaleca się rzadsze rozcieńczenie, przynajmniej w przypadku CHS 25!
Na stronie digitaltruth.com dla Efke25 w R09 przy rozcieńczeniu 1+100 i
25 ASA podano 18 minut – czy mogę to tak samo zastosować dla CHS25 w APH09?
W katalogu Impex na temat APH 09 jest napisane: …można stosować w wysokim rozcieńczeniu do 1+400? –
są jednak osoby, które doświadczyły, że po 15 minutach przy wysokim
rozcieńczeniu wywoływacz szybko się zużywa (traci skuteczność)!?
Inni mówią o małej stabilności emulsji. To by oczywiście nie było zbyt fajne, gdyby
trzeba było testować od nowa przy każdej nowej partii...
Pozdrawiam
Robert
cfb_de
Cześć Robert,
Wywołałem moją Efke R50 w RODINALU. 7–9 minut (w zależności od partii!) przy 15-sekundowym mieszaniu i 1 minucie wstępnego ogrzewania, w temperaturze 18°C. Efekt jest bardzo ładny.
W przypadku filmów ADOX ten czas można zastosować tylko po przeprowadzeniu testów. Ze względu na małe partie produkcyjne wahania w obrębie emulsji są bardzo duże.
Jeśli chodzi o wysokie rozcieńczenia RODINALU: dysponuję danymi (również od innych osób), które jasno pokazują, że pół litra po 17 minutach w kąpieli Agfa jest całkowicie bezużyteczne. Moim zdaniem cała ta wywoływanie statyczne w rozcieńczeniach homeopatycznych to kwestia wiary, miłości i nadziei. Ale nie ma to już nic wspólnego z wywoływaniem filmu.
Nie oznacza to jednak, że użytkownicy nie mogą być zadowoleni z tak prymitywnych metod.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Wolfgg
Cześć Robert,
czasem odpowiedzi trochę się opóźniają. Oto orientacyjne wyniki pomiarów wykonanych aparatem „Zonenfritzen”, na filmie Efke 25 zakupionym na początku 2005 roku:
Wywoływanie na N (strefa 1: 0,1 D powyżej zamglenia, strefa 9: 1,5 D powyżej zamglenia (=0,1 D) dla papieru specjalnego (K=32)):
RODINAL (oryginalny) 1+50 9 min 20°C, mieszanie przez pierwsze 60 sekund w sposób ciągły, następnie 2 razy na początku każdej minuty.
Film osiąga przy tym dokładnie czułość nominalną, czyli strefę 5 przy 15 DIN. Jednak krzywa wzrasta powoli, w strefie 5 dopiero D=0,5 zamiast 0,75 powyżej szumu. Nie przeprowadzać prześwietlenia, gęstość nie przekracza 1,8D.
Wywoływanie na N+1 (strefa 1 0,1D powyżej szumu, strefa 8 1,5D powyżej szumu dla papieru specjalnego (K=32)):
RODINAL (oryginalny) 1+50 14 min, reszta jak powyżej.
Czułość filmu wynosi tutaj 17 DIN przy pomiarze światła lub pomiarze karty szarej.
N-1 nie jest możliwe do zrealizowania, ponieważ krzywa przy wymaganych wówczas czasach wywoływania lub rozcieńczeniach przebiega już poziomo przy 1,3D.
Nie sprawdzałem rozrzutu partii.
Pozdrawiam, Wolfgang