tilde
Witam,
zamierzam kupić powiększalnik i wciąż waham się między modelami Durst M 601 a M 605.
Wiem, że w modelu M 605 można obracać głowicę, co pozwala na projekcję na podłogę lub ścianę.
Jeśli model M 601 również ma tę funkcję, zdecydowałbym się na niego, ponieważ jest po prostu tańszy.
Być może jednak model M 605 ma jeszcze inne zalety w porównaniu z modelem M 601.
W Internecie niestety nie znalazłem praktycznie żadnych informacji technicznych na temat tych urządzeń.
Być może ktoś z Państwa będzie w stanie mi pomóc.
Z góry serdecznie dziękuję!
Flo
cfb_de
Cześć Flo,
Model M601, na którym kiedyś się uczyłem, miał obrotowy ekran. Mimo to radzę Ci raczej model M605. Na rynku dostępnych jest znacznie więcej akcesoriów, system chłodzenia nie jest aż tak prymitywny, a głowica drukująca nadaje się do naprawy, można ją później przerobić na tryb Splitgrade i jest znacznie solidniej wykonana.
To były powody, dla których zdecydowałem się nie kupować ponownie modelu M601 z sentymentu.
Pozdrawiam,
Franz
huehnerhose
Cześć,
Skorzystam z okazji i zadam ci pytanie, Franz, w kontekście „więcej części na rynku”… gdzie mogę dostać obiektyw kondensacyjny 50 mm? Mam model M605 tylko z obiektywem kondensacyjnym, ale niestety tylko 80 mm… co w połączeniu z optyką 50 mm przy szeroko otwartej przysłonie szybko powoduje spadek jasności na bokach… dlatego obecnie częściej korzystam z mojego 305...
Kiedyś te produkty były dystrybuowane przez Tetenal... ale napisali mi, że już ich nie sprzedają...
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Sebastian
cfb_de
Cześć Sebastian,
albo na rynku wtórnym, albo (być może) bezpośrednio u firmy Durst. Kondensatory są jednak i zawsze były rzadko spotykanymi częściami.
Pozdrawiam,
Franz
piu58
Mam model 601. Można go obracać i obsługuje technikę Scheimpfluga. Mam na nim zamontowaną głowicę mieszającą kolory. Nie sądzę, żebym miał z tym urządzeniem jakiekolwiek problemy związane z trwałością lub przegrzaniem. To ogromna poprawa w porównaniu z moim poprzednim modelem Opemus4.
tilde
Cześć wszystkim,
dzięki za wskazówki.
Kupiłem model 601 z głowicą mieszającą kolory i jestem w pełni zadowolony.
Flo