MirkoBoeddecker
Udoskonaliliśmy produkt ADOX APH09.
Naszym celem było zwiększenie stężenia i dostosowanie receptury tak, aby nowym standardowym rozcieńczeniem stało się 1+50, co pozwala na zachowanie czasów wywoływania 1:1 znanych z porównywalnych produktów.
W przypadku wszystkich dotychczas przetestowanych filmów wyniki są identyczne pod względem pomiarowym.
Nowa wersja produktu ma trafić do sprzedaży na początku kwietnia.
W związku z tym wyprzedajemy obecnie wszystkie pozostałe zapasy APH09 starej jakości (standardowe rozcieńczenie 1+40) w specjalnej cenie.
[size=2]Cena za butelkę o pojemności 1000 ml wynosi 6,90 EUR plus podatek = 8,21 EUR.[/size]
Pozdrawiamy,
Mirko
oliverdienst
Cześć Mirko,
Czy to oznacza, że filmy wywołane w Aph09 „new” są identyczne jak te wywołane w RODINALU, czy też tylko czasy wywoływania są takie same, a nieco większe „zgrubienie ziarna” przy użyciu Aph09 „new” pozostaje?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Oliver
fotomaik
Cześć Mirko,
Mnie też to nie jest jasne...
Czy czasy wywoływania dla APH09 NEW są takie same jak dla APH09 OLD, czy też takie same jak dla RODINALU?
APH09NEW = APH09OLD = RODINAL
czy
APH09NEW = APH09OLD
czy
APH09NEW = RODINAL
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Maik
MirkoBoeddecker
Cześć Oliver, cześć Maik,
obecnie wygląda to tak, że choć czasy wywoływania można przejąć z RODINALU, to rozcieńczenie zawsze było inne (1+40 APH09 w porównaniu z 1+50 RODINAL).
Poprawiliśmy to. Skład APH09 pozostaje w dużej mierze niezmieniony, ale stężenie i wartość pH zostały dostosowane tak, aby teraz przy tym samym rozcieńczeniu można było stosować te same czasy naświetlania, aby uzyskać tę samą gęstość.
Jeśli wcześniej zauważyliście różnice w wynikach przy różnych stężeniach, to powinny one być nadal widoczne.
W tej chwili wyprzedajemy jednak ostatnie 1000 litrów starej jakości w super promocyjnej cenie!
Nowa tabela pojawi się, gdy nowa jakość trafi na rynek.
Pozdrawiam,
Mirko
Robert
Cześć,
Kupiłem dzisiaj w sklepie butelkę APH09 i chciałem się dowiedzieć, czy jest to ta „ulepszona” wersja.
Na etykiecie nadal widnieją stare proporcje rozcieńczenia, co wzbudziło moje pewne wątpliwości. Na spodzie znajduje się jeszcze mała naklejka, która prawdopodobnie wskazuje numer partii: 0832.
Robert
MirkoBoeddecker
Cześć Robert,
dobrze, że jeszcze raz pytasz.
Wszystko, co sprzedajemy za 6,90 EUR, to stara partia w cenie wyprzedażowej.
Nowa partia będzie droższa (z powodu droższych surowców).
Niestety prace nad produktem się przedłużają, bo zepsuł się nasz stary sensitometr. Co prawda ustaliliśmy nowe stężenia i dostaliśmy analogowe wyniki, ale do precyzyjnej kalibracji, żeby wszystko naprawdę pasowało, potrzebny jest koniecznie sensitometr – z Nikonem to już nie da się zrobić...
Kupiliśmy nowy sensitometr, ale trzeba go jeszcze skalibrować. Jednak w sezonie wakacyjnym i ze względu na trwający projekt MCC niestety nie zdążyłem się tym jeszcze zająć. Mam nadzieję, że uda się to w połowie września.
Na szczęście mamy jeszcze wystarczające zapasy starej jakości, a ta jest tak bardzo przystępna cenowo, że „przeliczenie” 1+40 = 1+50 naprawdę się opłaca.
Pozdrawiam,
Mirko
Robert
Czyli ta nowa wersja jeszcze nie jest dostępna? Czy to znaczy, że coś poszło nie tak, skoro zapłaciłem 11,90 €?
MirkoBoeddecker
Tak, niestety.
Na fakturze powinno być również napisane „stara jakość 1+40”.
Przynieś tę fakturę przy następnej wizycie – zaliczymy ci to na poczet kolejnego zakupu.
Pozdrawiam,
Mirko
gpsloco
Cześć,
Muszę zadać pytanie dla początkujących (które tylko częściowo pasuje do tego wątku). Mam tu butelkę „starego” Aph 09, która stoi nieotwarta mniej więcej od kwietnia. Wczoraj użyłem tego wywoływacza i po otwarciu zauważyłem, że w nakrętce (a raczej w plastikowej podkładce pod nakrętką) było mnóstwo zaschniętych okruchów.
Na częściach wywołanego filmu (który pod względem kontrastu i tonacji jest wspaniały, tak jak znam to z apx100+RODINAL) jest mnóstwo zanieczyszczeń. Na wewnętrznych zdjęciach w szpuli wywoływacza, mniej więcej zdjęcia 1-10. Gdzieś to się dość nagle kończy (patrz załącznik). Czy to „tylko” film nie był prawidłowo nawinąty na szpulę, czy może to wynikać z tych zaschniętych fragmentów?
Dziękuję...
Tilman
cfb_de
Cześć Tilman,
W tym poście postanowiłem przedstawić moje podejście do problemów *oraz* omówić kwestie chemiczne w sposób zaspokajający różne wymagania. W zależności od własnej wiedzy każdy może sam zdecydować, w którym miejscu nie chce już dalej czytać :-) Zaczynamy!
Film małoobrazkowy? W takim razie jedno mnie dziwi: zabrudzenie znajduje się na pionowej krawędzi zdjęcia, czyli tam, gdzie film absolutnie nie powinien/nie musi/nie może znajdować się w szpuli. Tylko w przypadku pionowo zorientowanego aparatu średnioformatowego APS taki błąd byłby możliwy w przypadku zdjęć prostokątnych.
Z małego podglądu niestety nie da się wywnioskować nic więcej. A jednak. Jedno można wywnioskować: gdyby problem wynikał z kryształków z wywoływacza (a tak nie jest, patrz poniżej), to pojawiałyby się one uciążliwie na dłuższych krawędziach, gdzie film przylega do szpuli.
Dlatego skłaniam się raczej ku przypadkowym zabrudzeniom lub sporadycznym zdjęciom wykonanym brudnym aparatem i ewentualnie wielokrotnie ponownie wykorzystanymi kasetami filmowymi (to ostatnie nie dotyczy APS-MF).
Jeśli chodzi o szumy w RODINALu (a tym samym również w APH09/R09 i jakkolwiek nazywają się te klony), mogę Cię jednak uspokoić. Pęcherzyki w koncentracie są całkowicie normalne i ostatecznie stanowią cechę jakościową świadczącą o tym, że ogólna mania oszczędzania nie ogarnęła jeszcze producenta. A więc to coś dobrego.
Koncentrat od wielu lat przygotowuje się przy użyciu minimalnej ilości wody (dziś producent reklamowałby to hasłem „ograniczanie emisji CO₂ dzięki niewielkiej objętości transportowej”). Dlaczego można bez problemu rozcieńczyć roztwór do 1+50? Właśnie dlatego. Jest w nim wystarczająco dużo substancji wywołującej. Dlaczego roztwór ma tak długi okres przydatności? Właśnie dlatego. Jest wystarczająco skoncentrowany i ma czysty skład (patrz poniżej). W konsekwencji, jeśli jest przechowywany w temperaturze niższej niż temperatura przygotowania koncentratu, dochodzi do krystalizacji. RODINAL występuje jako roztwór niemal idealnie nasycony.
Kryształki w RODINALU nie są problemem i rozpuszczają się podczas rozcieńczania. Krytyczne stają się tylko większe bryłki na dnie butelki. Należy je odfiltrować (filtr do kawy lub prawdziwy filtr fałdowy, to idzie szybciej, a przygotowanie roztworu 1+50 zajmuje mniej niż pół godziny).
Kryształki składają się z p-aminofenolu, który jest substancją wywołującą w RODINALU/R09. Jest go wystarczająco dużo, a do tego jest genialnie hamowany kinetycznie (wystarczy spojrzeć na składnik alkaliczny), więc ta „nadwyżka” nie przeszkadza. Momme Andresen nie wiedział o tym wtedy, ale odkrył to. Stało się to gdzieś przed styczniem 1891 roku, ponieważ wtedy mieszanka została opatentowana i od tego czasu uległa jedynie niewielkim zmianom.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
gpsloco
Cześć Franz,
przede wszystkim bardzo dziękuję za Twoją wyczerpującą odpowiedź, która w wielu kwestiach jest dla mnie bardzo interesująca. Aby nieco bardziej „wyjaśnić” sytuację związaną z moim problemem, zamieściłem tutaj to zdjęcie:
http://homepage.mac.com/tilman/filechute/a..._estremoz_2.jpg w większym rozmiarze, abyś mógł je obejrzeć.
Mały format: tak, film był nowy, w nowej rolce (dostałem go w zeszłym tygodniu od dostawcy w opakowaniu po 10 sztuk). Aparat jest regularnie używany, również w ostatnich tygodniach. Z innymi filmami (TRI-X) nie ma żadnych zabrudzeń. Był to jednak dopiero drugi film apx100 z tej dostawy, pierwszy również był mocno zabrudzony, ale wtedy wywołałem go w nieznanym laboratorium, gdzie rzeczywiście było dużo brudu i nieznanej wody, więc miałem dla tego zrozumienie. Twoje informacje skłoniły mnie do tego, by jutro od razu przetestować kolejny film z tej dostawy, może rzeczywiście coś jest nie tak z tą partią. Wtedy rzetelnie o tym poinformuję. Do testów nie użyję jednak aph, tylko otworzę nową butelkę RODINALU. Zobaczymy.
Pozdrawiam, Tilman
cfb_de
Cześć Tilman,
jak wygląda miejsce sąsiadujące z tym zdjęciem po lewej stronie (czyli po „stronie zakurzonej”)?
Na pierwszy rzut oka widzę przede wszystkim kurz (w tym 1,50