Christoph Cześć, czy ktoś z Was próbował już wywołać film orto jako film slajdowy metodą odwrotną? Ciekawi mnie, jakie będą efekty, bo jako negatyw filmy orto dają bardzo strome krzywe bez specjalnego wywoływacza. Ze względu na ślepotę na czerwony kolor mogłyby powstać całkiem interesujące efekty. Poza tym filmy orto mają przecież przezroczysty nośnik. Może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Pozdrawiam Chris
MirkoBoeddecker Myślę, że firma Wehner ma taką usługę w swojej ofercie. My też korzystamy z usług firmy Wehner i wysyłamy filmy raz na 14 dni. Jeśli chcesz to robić samodzielnie, wystarczy, że zmienisz wywoływacz wstępny. Pozdrawiam, Mirko
Christoph Dzięki! Stronę Wehnera obejrzałem już jakiś czas temu. Teraz przeczytałem, że FOTOIMPEX wysyła materiały do Wehnera co 14 dni. Ile kosztuje wywołanie odwracalne filmów KB? I z jakimi filmami oferuje tę usługę? Brzmi to interesująco. Pozdrawiam Chris
cfb_de Cześć Christoph, jeśli rozważasz również samodzielne wykonanie zabiegu: poszukaj na odpowiednich forach (tutaj też o tym wspomniano :-) lub w magazynach internetowych artykułu „Kehret um” autorstwa Romana i Michaela. Jest to najczęściej cytowany artykuł z ostatnich dwóch i pół roku w dziedzinie obróbki odwróconej. W przeciwieństwie do wielu bzdurnych wypowiedzi producentów i sprzedawców, ten artykuł jest naprawdę przydatny i opiera się na doświadczeniach popartych badaniami naukowymi. Wpisując w Google „AGFA SCALA w domu”, szybko go znajdziesz. Pozdrawiam serdecznie, Franz
Christoph Cześć Franz, dzięki. Znam już ten artykuł i sam wywołuję filmy Agfa SCALA oraz Fomapan R. Próbowałem już też z Rollei R3 i chciałbym jeszcze bardziej zoptymalizować ten film. Po prostu ciekawi mnie, jak wypadnie film ortochromowy. Pozdrawiam Christoph