JUTTA
Ahoj všichni,
zajímá mě film ADOX Display, protože mám pár diapozitivů (6x7), které bych ráda zvětšila na tento film. Chtěla bych z nich vytvořit pár Van Dykeových tisků.
Problém: V katalogu jsem bohužel našla film ADOX Display pouze do formátu 8x10".
Existuje i ve větších formátech? Např. 30x40? :)
Kdo už tento film vyzkoušel?
S pozdravem z Černého lesa
Jutta
max
Ahoj Jutto,
film Adox Display je podobný filmu Maco GPF, tedy jde o polotónový film, respektive papírovou emulzi na průhledném nosiči. A je citlivý na červené světlo, takže se zpracovává stejně jako papír v temné komoře.
Zpracovává se docela dobře, má však pevný kontrast, respektive je třeba jej upravovat při vývoji.
U Cyanos bych si někdy přál mírnější křivku (větší Dmax, aniž by se obraz rozpadl), ale pro Kallis je to skvělé a VanDykes jsou v tomhle ohledu velmi podobné.
GPF se sice kdysi vyráběl i ve větším formátu, ale přiznávám, že co se tam vůbec ještě dá sehnat a v jakém provedení, to už ani sám neřeším.
S pozdravem
Martin
JUTTA
Ahoj Martine,
Díky už teď za ten tip na Maco!
Jo, Maco GPF se fakt dá sehnat i v rolích nebo ve formátech až do 50x60 u jednoho švýcarského prodejce!
Trochu jsem to vygooglil :D
No, myslím, že když si brzy objednám u Mirca pár věcí, prostě to přidám na seznam.
Na začátek stačí i formát 24x30!!!
Také jsem se podívala k Thomasovi R. (clack), ten má celý postup na svém webu. :D
S pozdravem, Jutta
max
Ahoj Jutto,
hodně štěstí, mohu ti jen doporučit, abys zkusila i kallitypii.
Jelikož vše, co je hůře sehnatelné (konkrétně oxalát železa(III), citrát sodný jako vývojka a (v případě potřeby) chromát pro úpravu kontrastu), lze zakoupit u Wolfganga Moerscha, není tento proces o moc složitější. Je pravda, že místo vyvolávání a fixace je potřeba o pár listů papíru víc. Na druhou stranu mají výtisky podstatně hezčí kresbu. VanDyke vedle toho vypadá dost hrubě a špatně.
S pozdravem
Martin
JUTTA
Ahoj Martine,
takové rady dodávají naději!
Ano, VanDykes by se na to asi hodily. Chtěl jsem s nimi pořídit pár snímků starého hradu (kamenné schody, zdi atd.). V tom případě by se tvoje interpretace docela hodila :D
To „vyzkoušet kalitypie“ určitě udělám!
Ale nejdřív bych chtěla namíchat chemikálie pro VanDykes, protože ty už mám.
Myslím, že to pak přinese i trochu praxe a citu...
Určitě budu mít ještě nějaké otázky ohledně procesu Kallitypie.......
S pozdravem, Jutta
JUTTA
Chybný záznam! Omlouvám se
MirkoBoeddecker
Ahoj Jutto,
internegativní film (tedy ten, který popisuje Martin) máme skladem až do formátu 24x30.
Ten druhý (který je k dispozici pouze do formátu 8x10 palců) je ADOX ORTHO a ten není určen „k zvětšování“, ale jako snímací materiál nebo pro kontaktní procesy.
Větší formáty můžeme dodat od Maco/Rollei nebo je na přání zákazníka obstarat s určitou dodací lhůtou.
S pozdravem,
Mirko
JUTTA
Ahoj Mirko,
na začátek je to v rozměru 24×30 docela zajímavé!
No a ta cena taky! :D
„Větší formáty můžeme dodat od Maco/Rollei nebo je na přání zákazníka zajistit s určitou dodací lhůtou.“
To je vždy dobré vědět, díky, Mirko.
S pozdravem, Jutta