JUTTA
Witam wszystkich,
Interesuje mnie film ADOX Display, ponieważ mam kilka diapozytywów (6x7), które chciałabym powiększyć na ten film. Chciałabym uzyskać kilka odbitek typu Van Dyke.
Problem: Niestety w katalogu znalazłam film ADOX Display tylko w rozmiarze do 8x10".
Czy jest on dostępny również w większych formatach? Na przykład 30x40? :)
Kto z Was już wypróbował ten film?
Pozdrawiam serdecznie z Czarnego Lasu
Jutta
max
Cześć Jutta,
Film Adox Display jest podobny do Maco GPF, czyli jest to film półtonowy, a dokładniej emulsja papierowa na przezroczystym nośniku. Jest też niewrażliwy na światło czerwone, więc należy go wywoływać tak samo jak papier w ciemni.
Dobrze się go używa, ma jednak dość ostry kontrast, co oznacza, że trzeba go regulować podczas wywoływania za pomocą wywoływacza.
W przypadku cyjanów czasami wolałbym mieć krzywą o mniejszym nachyleniu (większy Dmax, bez rozpadania się obrazu), ale dla Kallisów sprawdza się świetnie, a VanDykes są tu bardzo podobne.
GPF był kiedyś dostępny w większym formacie, ale przyznaję, że nie mam pojęcia, czy w ogóle jeszcze istnieje i w jakiej formie.
Pozdrawiam
Martin
JUTTA
Cześć Martin,
Już teraz dziękuję za wskazówkę dotyczącą Maco!
Tak, Maco GPF jest rzeczywiście dostępne w rolkach lub w rozmiarze do 50x60 u szwajcarskiego sprzedawcy internetowego!
Poszukałem trochę w Google :D
No cóż, myślę, że skoro wkrótce zamawiam sporo rzeczy u Mirco, po prostu dodam to do listy.
Na początek wystarczą nawet formaty 24x30!!!
Zajrzałam też do Thomasa R. (clack), który opisał cały proces na swojej stronie. :D
Pozdrawiam, Jutta
max
Cześć Jutta,
powodzenia, gorąco polecam Ci wypróbowanie kiedyś kalitypii.
Ponieważ wszystkie trudniej dostępne składniki (czyli szczawian żelaza(III), cytrynian sodu jako wywoływacz oraz (w razie potrzeby) chromian do regulacji kontrastu) można kupić u Wolfganga Moerscha, proces ten jest tylko nieznacznie bardziej skomplikowany. No cóż, zamiast płukania i utrwalania potrzeba kilku arkuszy więcej. Za to odbitki mają znacznie ładniejszy rysunek. VanDyke wygląda przy tym dość prymitywnie.
Pozdrawiam
Martin
JUTTA
Cześć Martin,
takie wskazówki dają nadzieję!
Tak, VanDykesy powinny wtedy w miarę pasować. Chciałem też zrobić nimi kilka zdjęć starego zamku (kamienne schody, mury itp.). W takim razie Twoja interpretacja całkiem by pasowała :D
Z „wypróbowaniem kalitypii” i tak się zajmę!
Ale najpierw chcę przygotować chemikalia do VanDykes, bo już je mam.
Myślę, że to pozwoli mi też trochę poćwiczyć i nabrać wyczucia...
Na pewno będę miała jeszcze pytania dotyczące procesu kalitypii.......
Pozdrawiam, Jutta
JUTTA
Błędny wpis! Przepraszam
MirkoBoeddecker
Cześć Jutta,
Film internegatywowy (czyli ten, o którym pisze Martin) mamy w magazynie w rozmiarze do 24x30.
Drugi (dostępny tylko w rozmiarze do 8x10 cali) to ADOX ORTHO, który nie jest przeznaczony do powiększania, ale jako materiał do fotografowania lub do procesów kontaktowych.
Większe formaty możemy dostarczyć od Maco/Rollei lub sprowadzić na życzenie klienta z pewnym wyprzedzeniem.
Pozdrawiam,
Mirko
JUTTA
Cześć Mirko,
Na początek całkiem interesujący format 24x30!
No i cena też! :D
„Większe formaty możemy dostarczyć od Maco/Rollei lub sprowadzić na życzenie klienta z pewnym wyprzedzeniem”.
Zawsze dobrze to wiedzieć, dzięki Mirko.
Pozdrawiam, Jutta