HGR
Dobrý den,
může se vůbec stát, že černý sáček, ve kterém jsou baleny listy černobílého papíru,
má na ohybovém okraji díru, skrz kterou je papír předem
podroben expozici a následně má na okraji černou skvrnu?
To se mi stalo s balíčkem formátu 30x40, který strávil 2 roky v ledničce, neotevřený a s zalepenou
krabicí. Velmi nepříjemné.
Nebo jinak řečeno: Smí se krabice s černobílým papírem otevírat pouze při osvětlení temné komory
?
S pozdravem
Hans-Gerd
Renate
to se stává
?
Každá firma produkuje i zmetky. To je úplně normální. Pokud se na to včas přijde, někdy to skončí u mě a já se spolu s ostatními snažím zjistit, co bylo příčinou té chyby. To je život detektiva.
?
Krabice s fotografickým papírem otevírám vždycky jen ve tmě. Pro jistotu.
?
S pozdravem
?
Renate
jonny
Odpověď na tvou druhou otázku najdeš na vnější straně krabice.
€
„Otevírat pouze v temné komoře“
€
Zkrátka, černá fólie je sice v zásadě nepropustná pro světlo, ale jako jediná ochrana ve světlém prostředí prostě nestačí na 100 %.
€
Na druhou stranu by černá fólie samozřejmě neměla mít žádné díry (kromě jedné velké pro vyjmutí papíru), zejména proto, že krabice typu „obálka“ se často při nárazech v oblasti rohového ohybu prodřou a tam může potenciálně pronikat trochu světla. Krabice typu „stülp“ jsou v tomto ohledu zpravidla odolnější. Tak či onak, obojí dohromady tvoří světlotěsné balení. Díra ve fólii by neměla být, ale obvykle to není žádný velký problém, pokud není děravá i krabice. Proto mi v tvém konkrétním případě stále není jasné, jak se světlo dostalo k papíru. Opravdu jsi černé vnitřní balení vyndal mimo temnou komoru, nebo ho nechal ležet v temné komoře při „normálním osvětlení“? Tvůj způsob formulace otázky to tak nějak naznačuje. V tom případě budeš stěží moci požadovat náhradu od výrobce/prodejce, protože předpokládám, že na daném balení je uvedeno, že právě to se nemá dělat. Pokud tomu tak ale nebylo, tedy pokud bylo vnitřní balení venku pouze při osvětlení temné komory, zbývá jen závěr, že (1) vnější karton byl rovněž poškozen, nebo (2) světlo dopadlo na papír již u výrobce během balení. V takovém případě bych materiál poslal prodejci a reklamoval ho.
€
€
HGR
Máte oba pravdu, moje chyba: při zvětšování jsem si pro vyjímání jednotlivých listů vždy rád nechával
černý sáček ležet na světle a nevracel jsem ho pokaždé zpět do krabice. To už je pryč, pro formát 20x30 už mám
světlotěsnou krabičku na vyjímání jednotlivých listů, pro formát 30x40 si teď musím něco vymyslet ...
Moc děkuji za tipy
jonny
Ano, aby sis ušetřil to opravdu otravné manipulování při vyjímání listů, existují „DuKa-Safes“, které jsou podle mě výhodnou investicí. Na internetu najdeš i návody, jak si něco takového vyrobit sám. Pokud si pořídíš box o rozměrech 30×40, budeš samozřejmě připravený i na menší formáty.
highscore
Často používám jen ty černé tašky.
Zatím, doufejme, bez úrazu.
:-):-):-)