PM1962
Ahoj všichni!
Jak čistíte své fotografické vybavení (nádržky, měrky atd.)?
Pořídil jsem si Photofinish, což je zelená pasta, kterou nanesete a pak setřete. Je to v pořádku, ale například u úzkých měrek a některých víček nádržek se s tím špatně manipuluje.
Jako tajný tip se vždy uvádí Corega Tabs. Mám však obavy, zda je to opravdu neutrální.
Děkuji za vaše informace a názory!
S pozdravem
PM
SCKStef
Ahoj!
Vím, že Agfa něco takového vyráběla... Já sám používám čisticí prostředek pro procesory rentgenových filmů, předtím jsem používal čisticí prostředek Diluclean, ten je ale prý určený jen pro RA4... Na internetu jsem také našel „recept“ od Kodaku, ale v tomhle případě by ti měl spíš pomoct Google :D
Čisticí prostředek pro procesory rentgenových filmů dostávám od svého zubaře... je buď od firmy Dörr, nebo od firmy Orochemie.
Jelikož balení jsou na 10 l roztoku a procesor má jen 2x3 l, vždycky dostanu rozbalená zbytková balení. Zeptej se svého zubaře :)
Pozdravy,
Stöhane
piu58
Obecně to funguje: nalijte dovnitř lžíci prostředku na mytí nádobí, zalijte horkou vodou a nechte přes noc působit.
PM1962
Ahoj Uwe!
Není ten prostředek na nádobí příliš agresivní???
S pozdravem
PM
SCKStef
Ahoj!
Není čistič nádobí příliš agresivní???
Měla by to být jen jedna lžička... a plastové části jsou docela odolné, mají spíš problém s teplem...
Také jsem ten čistič vyzkoušel, zbytky vývojky a fixu jsem nedostal úplně pryč... ale jak už jsem psal, zeptej se svého zubaře...
S pozdravem,
Stähane.
cfb_de
Ahoj,
Čistič na nádobí, levná varianta. Nalij na to studenou vodu a nech přes noc působit. Otři, opláchni a hotovo.
To, co tam pak zůstane, nevadí.
Všichni provozujeme fotolaboratoř, ne operační sál. Kdo si připravuje nablýskané přístroje, ať si koupí nerezové mísy a vydře se u nich k smrti.
Speciální laboratorní čisticí prostředky (které nejsou nic jiného než čističe na nádobí: mají obsahovat komplexotvorné látky a štěpit zbytky želatiny) jsou podle mého názoru zbytečné.
Ani zdravá laboratoř organické chemie nevypadá „čistě“ (jinak by se tam nepracovalo) a obsahuje určité množství katalytického prachu. Stejně jako u sv. Anselma: tomu stačila studená voda, aby jednou za pár týdnů propláchl misky (!).
S pozdravem,
Franz
PeterVolkmar
Dobrý den,
dosud jsem své věci s dostatečným úspěchem čistil horkou vodou, problémy mi však dělají lahvičky, ve kterých byl fixační roztok a na jejichž stěnách ulpělo stříbro (tj. jsou černé). Musí se to úplně odstranit, a pokud ano, lze k tomu použít i Corega?
S pozdravem Peter
cfb_de
Ahoj Petere,
elementární stříbro se při čištění téměř nevymývá. Nech ho tam, nevadí to.
Pokud přesto chceš mít skleněné láhve dokonale čisté: zřeď kyselinu dusičnou (asi na 10 %) a použij rukavice (!). Pro plastové misky to rozhodně nedoporučuji!
S pozdravem,
Franz
Heiko
Ahoj Františku,
stejně jako u svatého Ansel: jemu stačila studená voda, aby jednou za pár týdnů propláchl misky (!).
Odkud máš tu informaci? V knize „The Print“ Ansel Adams doporučuje misky po každém použití důkladně propláchnout horkou vodou.
S pozdravem
Heiko
cfb_de
Ahoj Heiko,
to jsem kdysi četl v jednom z jeho rozhovorů. Já sám to ale také po každém použití vyplachuji horkou vodou.
S pozdravem,
Franz
Heiko
Ahoj Franti,
dobře, tak to jsem asi někde uprostřed mezi tím, co Adams doporučoval, a tím, co dělal on sám: po každém použití to důkladně oplachuji, ale studenou vodou, protože v blízkosti Duka nemám přívod teplé vody (ale možná si někdy nainstaluji průtokový ohřívač). Zatím je každopádně všechno dostatečně čisté.
S pozdravem
Heiko
PeterVolkmar
Prvkové stříbro se z oblastí téměř nevypouští. Nechám to tam, nevadí to.
Díky za info, Franti. Měl jsem obavy, že by to mohlo pokazit novou opravu, ale pak to tam samozřejmě nechám!
S pozdravem, Peter
uliphoto
RA $ jsem dřív vždycky docela dobře vyčistil pomocí pracího prostředku (Ariel a podobně).
Jediný způsob, jak dostat zbytky pracího prostředku z pračky, je: propláchnout!