MirkoBoeddecker
Co se týče „vývoje nového fotografického papíru s podobnými nebo identickými vlastnostmi jako fotografický papír, který dříve prodávala společnost Agfa pod názvem MCC“ (uf...), vypadá to velmi slibně.
V poslední době jsme měli docela štěstí. To znamená, že všechny dosavadní pokusy s emulzí dopadly úspěšně.
Trochu jsme však měli spíše „štěstí než znalosti“ – zejména v oblastech, kde chybí informace. Držme tedy palce, aby to na této úrovni pokračovalo.
Nyní lze odlít první vzorky o rozměrech 20 x 20 cm (v vícevrstvém procesu, ale zatím nerovnoměrně), abychom mohli provést první celkové sensitometrické testy a také první testy hodnocení obrazu.
Pokud vše bude i nadále tak dobře fungovat, mohlo by se v květnu podařit provést první malý zkušební odlitek o délce několika metrů na velkém stroji.
Ten však bude muset být proveden na jiném podkladu než na původním podkladu Agfa (nosič), protože dodací lhůta pro výrobu barytového papírového nosiče činí minimálně 6 měsíců a až 18 měsíců (barytový nosič musí nejprve „zrát“).
V tuto chvíli by pro nás proto bylo zajímavé vědět, zda může být bílá barva podkladu čistší a světlejší než u Agfy. Pokud by se k tomu někdo chtěl vyjádřit, pomohlo by nám to při rozhodování.
Časovou osu zveřejněnou na jiném fóru, podle které by měl být produkt k dispozici koncem března, nemohu potvrdit. Buď se jedná o paralelní projekt (nepravděpodobné, ale nikdy nevíte), nebo autor informaci špatně interpretoval.
Ve Francii jsou však stále velké zásoby starého Agfa MCC 118. Možná má na mysli ty. Ty totiž, pokud vím, ještě nevydražil.
Nechceme se do toho zapojovat. Myslím, že je mnohem zajímavější vyrobit nový papír :ph34r:
S pozdravem,
Mirko
zensusa
V tuto chvíli by nás proto zajímalo, zda může být bílá barva podkladu čistší a světlejší než u Agfy. Pokud by se k tomu někdo chtěl vyjádřit, pomohlo by nám to při rozhodování.
Ahoj Mirko,
jelikož je samozřejmě obtížné „teoreticky“ posoudit či popsat „bílou barvu papíru“, měl bych následující přání (když už jde o přání :-)
Již mnoho let upřednostňuji papíry Forte matt a chamois, případně také Oriental FB WT a Agfa fine grained matt. To znamená, že bych upřednostnil papír, který směřuje k „tlumené bílé“, a doufám, že se podaří vytvořit odpovídající „variantu Agfa MCC“.
Jinak by všem uživatelům, kteří preferují papíry chamois/matné a kteří již nemají přístup k papírům Forte/ADOX, zbýval pouze Kentmere Fineprint VC WarmtoneFine Grain, ale ten bohužel nevedete.
S pozdravem
MirkoBoeddecker
Ahoj Lothare,
děkuji za upozornění.
To jsem si tak nějak tušil. Bohužel se tenhle ne zcela bílý baryt shání dost těžko.
Navíc je otázkou, zda kromě lesklého povrchu můžeme nabídnout i jiné povrchové úpravy.
Mimochodem, od teď máme v nabídce Kentmere.
První zásilky se právě balí.
S pozdravem,
Mirko
GeorgK
Ahoj Mirko,
jsem rád, že se projekt vyvíjí tak dobře.
Ten „teplý“ nosič byl takříkajíc „unikátním prvkem“ starého MCC. Nicméně bych tento bod přesto nepřeceňoval, protože bez přímého srovnání to stejně téměř není patrné. Bylo to praktické, protože v hromadě výtisků se MCC vždycky hned poznalo. Ale lepší je, když teď ten projekt rychle rozjedete, teplejší variantu můžete vždycky přidat později.
Pokud ale bude nosič z běžné produkce, budete muset vymyslet něco, čím se váš papír na trhu odliší. Levný produkt to přece nebude. Právě Kentmere Fineprint je velmi jemný (a praktický) papír a pravděpodobně také nejbezprostřednější konkurence pro váš projekt.
S pozdravem
Georg
zensusa
Ahoj Lothare,
...........
Mimochodem, od teď máme v nabídce Kentmere.
První zásilky se právě balí.
S pozdravem,
Mirko
To je skvělé, Mirko, dobré rozhodnutí!
Budou papíry Kentmere uvedeny v katalogu i s cenou, popisem atd.?
Velikost
Lothar
MirkoBoeddecker
Ano, samozřejmě.
Kentmere a FOTOIMPEX spolupracují od roku 1998.
V minulosti však došlo k problémům se smlouvami, pokud jde o zboží v originálním balení.
Kentmere mělo exkluzivní smlouvu s Freestyle a my jsme měli exkluzivní smlouvu s JandC.
Kvůli našim smlouvám nebylo možné navázat obchodní spolupráci.
Setkali jsme se tedy jednou ročně a rozhodli jsme se, že se k této záležitosti vrátíme příští rok.
Nyní je však vše vyřešeno a tentokrát se do toho pustíme.
S pozdravem,
Mirko
heinrich
Ahoj Mirko,
k tvému dotazu
: V tuto chvíli by nás zajímalo, zda může být bílá barva podkladu čistší a světlejší než u Agfy. Kdyby se k tomu někdo chtěl vyjádřit, pomohlo by nám to při rozhodování.
Ta tlumená bílá staré Agfy měla něco do sebe, ale pokud to není možné, smířím se i s čistě bílou barvou, jakou má Ilford. Nevýhodou starého Agfa byla trochu barevná stálost. Bílá barva papíru mohla velmi rychle nabýt nažloutlý odstín, pokud člověk nedával pozor (příliš stará vývojka).
Pro mě je důležité, aby se tón snímku dal stejně jako u starého Agfa regulovat pomocí příslušné vývojky od neutrálního po teplý. Přičemž „teplý“ je relativní pojem, PW14 je rozhodně teplejší než starý Agfa.
I v případě čistě bílého podkladu určitě vyzkouším váš nový produkt.
K povrchu: Mně stačí lesklý baryt.
S pozdravem
Heinrich
Petzi
V tuto chvíli by nás proto zajímalo, zda může být bílá barva podkladu čistší a světlejší než u Agfy. Pokud by se k tomu někdo chtěl vyjádřit, pomohlo by nám to při rozhodování.
Upřednostňoval bych co nejbělejší papír.
HerbertHanauer
Ahoj Mirko,
čistě bílý podklad by mi vyhovoval, protože podklad má značný vliv na jasnost zvětšeniny. Právě v tomto ohledu jsem s MCC nebyl vždy spokojený. Žádoucí by byla také emulze s teplým tónem typu PW-14, pokud možno s citlivostí MCC/MCP. Pokud by byl přesto potřebný studený tón, dá se to snadno regulovat pomocí vývojky (nebo jejího přísadu). Naopak to bohužel nejde. Proto považuji papíry s teplým tónem za univerzálnější materiál.
Děkuji za dobré zprávy
a
hodně úspěchů
Herbert
SimonWeber
jestli by ten podklad mohl být ještě čistší a světlejší
Moje zcela spontánní reakce: Ano, to by se mi dokonce líbilo víc!
Pak mě ale napadne: Na druhou stranu existují i snímky, u kterých bych upřednostnil podklad „Ilford Warmtone“ (tedy téměř nažloutlý).
Ale myslím si, že čistě bílá je univerzálnější.
Jinak se mohu připojit k předchozím příspěvkům a sdělit, že bych upřednostnil výběr emulze (warmtone – neutrální) před výběrem podkladu.
V ideálním případě samozřejmě výběr emulze, podkladu, povrchu – libovolně kombinovatelný... ale člověk může přece ještě snít :ph34r:
Zdravím Simon
cfb_de
Ahoj Mirko,
rád bych něco jako PW14. Všechno ostatní již s úspěchem pokrývají jiní výrobci. Například váš Vario Classic, Kentmere, Ilford a dokonce (ještě?) Fuji.
Alternativně bych rád měl zpět staré papíry Orwo s kadmiem. To ale bohužel kvůli ochraně životního prostředí a kadmiu nejde.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
MCC-Weiss u mě vykazoval nádech červené, což se mi moc nelíbilo. Rád bych, aby se barva přiblížila PW14. A emulze samozřejmě v teplém odstínu.
S pozdravem Wolfgang
GeorgK
No, pravá emulze s teplým tónem by pak samozřejmě pod zvětšovacím přístrojem byla zase strašně pomalá, což také není pro každého – zejména pokud zvětšujete z malého formátu na velké rozměry. V současné době se také pravděpodobně nebude navrhovat (pro dané místo a tým) zcela nová emulze; je asi dost náročné nejprve rekonstruovat stav, jaký byl před 2, 3 lety. Navíc to vůbec nebylo jádrem Mirkovy otázky.
Navíc: nejdřív si všichni stěžovali, že s MCC je konec, a teď zřejmě nikdo nechce zpět papír se starými vlastnostmi – zvláštní. Situace u Forte je zřejmě také ještě příliš nejasná, než aby se hned pustili do klonu PW-14.
Každopádně starý MCC byl jedinečný papír, jehož zvláštnosti sice na první pohled neupoutaly pozornost, ale dodávaly snímkům vlastní charakter. Pokud se to vrátí do původního stavu, bude to v každém případě obohacení trhu. Jak jsem již jednou řekl, ten teplý podklad se mi líbil, ale prozatím se spokojím i s čistě bílým.
S pozdravem
Georg
cfb_de
Ahoj Georgi,
s MCC jsem si nikdy neporozuměl. Naopak s PW14 nebo Vario Classic FB (kde jsem se podílel na výrobě v rolích :-) už ano.
Jak to teď vypadá, s moderní variantou Varyconu (= Vario Classic) nejsou žádné větší problémy s dostupností. PW14 naopak mizí z trhu.
A protože jsem nikdy neměl rád MCC... je logické, že se můj vysněný kalendář mění na PW14.
Trvám na tom: MCC není žádná škoda (něco téměř identického nabízí Kentmere), skutečným problémem je PW14.
Mimochodem: Kdo chce zvětšit KB na papír s teplým tónem, ten na to většinou má i čas. Jako amatér na čase nezáleží, jako profesionál dostanete za „Fine Art Prints“ odpovídající odměnu. Pokud jste dost dobří. I jako amatér dostávám >40,- za tisk.
S pozdravem,
Franz
skahde
V tuto chvíli by nás proto zajímalo, zda může být bílá barva podkladu čistší a světlejší než u materiálu Agfa.
Podklad může být klidně čistě bílý. Barva podkladu MCC pro mě vždy představovala jedinou praktickou nevýhodu tohoto materiálu, zatímco v ostatních vlastnostech byl vždy v tom nejlepším smyslu nenápadný, spolehlivý a flexibilní.
S pozdravem
Stefan
skahde
Trvám na svém: MCC mi nevadí (něco téměř identického vyrábí Kentmere), skutečným problémem je PW14.
Kentmere Fineprint VC má studený až neutrální charakter. Teplou část palety, kterou ovládá i MCC, nezná. Papír s teplými tóny jsem zatím našel pouze v polomatném provedení na podkladu Chamois, existuje i v lesklém provedení na bílém nebo téměř bílém podkladu?
MCC je ve svých vlastnostech zdrženlivý a s PW14 se dá jen těžko srovnávat. PW14 se k mému obrazovému jazyku hodí jen zřídka. Často dodává snímku příliš mnoho vlastního charakteru, což ne vždy sedí, ale někdy je to přesně to, co chybělo! Jediným srovnatelným papírem je podle mého názoru starý Ilford Galerie FB, ale ten je pevně gradovaný a novější šarže již nejsou identické s tím, co tu ještě mám. Fomatone MG má bohužel ještě teplejší podklad.
V tomto ohledu držím palce plánovanému oživení MCC a přeji si pro zvláštní příležitosti PW14 bez kolísání kvality a na méně náladovém podkladu!
S pozdravem
Stefan
Rotti
Trvám na svém: MCC mi nevadí (něco téměř identického nabízí Kentmere), skutečným problémem je PW14.
Který model od Kentmere by se měl MCC přiblížit???
Mimochodem, bylo by skvělé (nebo pro mě zásadní), kdyby byl nový MCC lith-capable. Barva nosiče mi je v tomto ohledu spíše jedno.
S pozdravem
Markus
cfb_de
U značky Eukobrom to platí prakticky pro všechny produkty této firmy. Což se o stejném vývojce u filmů PW14 nebo Foma rozhodně říct nedá.
Stejně je tomu i u selenového tónování. MCC a Kentmere lze poměrně snadno vyvářit do zeleno-hnědé barvy, u PW14 je to příliš brutální, u Fomy to jde jen s velkým úsilím (a na podkladu to pak vypadá dost skromně).
S pozdravem,
Franz
skahde
U Eukobromu asi všechno od tohoto výrobce.
Tam by měly být jak Kentmere, tak MCC relativně studené. S teplým vývojovým roztokem je Kentmere maximálně neutrální, zatímco MCC reaguje teple (tak se mi to líbí nejvíc), i když ne tak silně jako PW14. Pokud používáš pouze Eukobrom, samozřejmě ti to unikne. V Eukobromu se mi mimochodem nikdy moc nelíbil ani MCP, proto mi Eukobrom vypadl z repertoáru ještě před mým barytovým obdobím. Vzhledem k tomu, že se ti líbí právě výrazný papír s teplými tóny ve vývojce, která vyvolává ještě chladněji než Dektol, N113 nebo NEUTOL, by to mohlo naznačovat, že by stačil i „normální“ papír s jinou vývojkou (jen jako možná alternativa pro případ, že by nás PW14 definitivně opustil, to je samozřejmě věc vkusu).
S pozdravem
Stefan
Wolfgg
Stručně řečeno (zní to jako školní sloh): díra v papíru má mezitím takové rozměry, že se vedle neutrálního tónu MCC vejde ještě teplý tón MCCPW14. Mirko by si tedy měl co nejdříve zajít na pár piv s tím správným člověkem z Forte a při správné hladině alkoholu v krvi a s tím správným neředěným pohledem položit ty správné otázky.
A když se zrovna vyvíjí nový baryt: ta tak působivě hluboká černá barva mokrého papíru by se konečně měla začlenit i do suchého papíru :).
S pozdravem Wolfgang