MirkoBoeddecker
Jeśli chodzi o „opracowanie nowego papieru fotograficznego o właściwościach podobnych lub identycznych jak papier fotograficzny sprzedawany wcześniej przez firmę Agfa pod nazwą MCC” (uff...), to wygląda to bardzo obiecująco.
W ostatnim czasie mieliśmy sporo szczęścia. Oznacza to, że wszystkie dotychczasowe próby emulgowania zakończyły się sukcesem.
Trochę jednak mieliśmy przy tym więcej „szczęścia niż wiedzy” – zwłaszcza w miejscach, gdzie brakuje informacji. Trzymajmy więc kciuki, żeby tak dalej szło.
Można teraz odlewać pierwsze próbki o wymiarach 20x20 cm (w procesie wielowarstwowym, ale jeszcze nierównomiernie), aby przeprowadzić pierwsze kompleksowe testy sensytometryczne, a także pierwsze testy oceny obrazu.
Jeśli wszystko będzie nadal przebiegało tak dobrze, to być może w maju uda się wykonać pierwsze niewielkie odlewanie próbne o długości kilku metrów na dużym nożu.
Będzie to jednak musiało zostać wykonane na podłożu innym niż oryginalne podłoże Agfa (nośnik), ponieważ czas realizacji produkcji nośnika z papieru barytowego wynosi co najmniej 6 miesięcy, a nawet do 18 miesięcy (nośnik barytowy musi najpierw „dojrzeć”).
Dlatego w tej chwili interesujące byłoby dla nas ustalenie, czy biel podłoża może być czystsza i jaśniejsza niż ta stosowana przez Agfę. Gdyby ktoś chciał się na ten temat wypowiedzieć, byłoby to pomocne przy podejmowaniu decyzji.
Nie mogę potwierdzić opublikowanego na innym forum harmonogramu, zgodnie z którym produkt miałby być dostępny pod koniec marca. Albo jest to projekt równoległy (mało prawdopodobne, ale nigdy nie wiadomo), albo autor błędnie zinterpretował informację.
We Francji nadal jednak znajdują się duże zapasy starego papieru Agfa MCC 118. Być może o to mu chodzi. O ile mi wiadomo, nie kupił ich jeszcze na aukcji.
Nie chcemy się w to angażować. Uważam, że o wiele bardziej ekscytujące jest stworzenie nowego papieru :ph34r:
Pozdrawiam,
Mirko
zensusa
W tej chwili chcielibyśmy więc wiedzieć, czy biel podłoża może być czystsza i jaśniejsza niż w przypadku Agfy. Gdyby ktoś zechciał się na ten temat wypowiedzieć, pomogłoby nam to w podjęciu decyzji.
Cześć Mirko,
ponieważ oczywiście trudno jest „teoretycznie” ocenić lub opisać „biel papieru”, miałbym następującą prośbę (skoro już mowa o życzeniach :-)
Od wielu lat preferuję papiery Forte mat i chamois, a także Oriental FB WT i Agfa fine grained mat. Oznacza to, że wolałbym papier o odcieniu zbliżonym do „stonowanej bieli” i mam nadzieję, że uda się stworzyć odpowiednią „wersję Agfa MCC”.
W przeciwnym razie wszystkim użytkownikom preferującym papiery chamois/matowe, którzy nie będą już mieli dostępu do Forte/ADOX, pozostanie tylko Kentmere Fineprint VC WarmtoneFine Grain, ale niestety nie macie go w swojej ofercie.
Pozdrawiam
MirkoBoeddecker
Cześć Lothar,
dziękuję za informację.
Tak właśnie myślałem. Niestety ten nie do końca biały baryt jest po prostu trudny do zdobycia.
Poza tym nie jest pewne, czy w ogóle będziemy mogli zaoferować inne wykończenia oprócz błyszczącego.
Nawiasem mówiąc, od teraz mamy w ofercie Kentmere.
Pierwsze dostawy są właśnie pakowane.
Pozdrawiam,
Mirko
GeorgK
Cześć Mirko,
cieszę się, że projekt idzie tak dobrze.
„Ciepły” nośnik był niejako „unikalnym punktem” starego MCC. Nie przeceniałbym jednak tego aspektu, ponieważ bez bezpośredniego porównania i tak trudno to zauważyć. Było to po prostu praktyczne, ponieważ w stosie wydruków zawsze od razu można było rozpoznać MCC. Lepiej jednak, żebyście teraz szybko uruchomili projekt, a cieplejszą wersję zawsze możecie wprowadzić później.
Jeśli jednak nośnik będzie pochodził z produkcji seryjnej, musicie wymyślić coś, co wyróżni ten papier na rynku. Na pewno nie będzie to produkt tani. Zwłaszcza Kentmere Fineprint jest bardzo dobrym (i praktycznym) papierem i prawdopodobnie stanowi bezpośrednią konkurencję dla waszego projektu.
Pozdrawiam
Georg
zensusa
Cześć Lothar,
...........
Od teraz mamy w ofercie produkty Kentmere.
Pierwsze dostawy są właśnie pakowane.
Pozdrawiam,
Mirko
To świetnie, Mirko, dobra decyzja!
Czy papiery Kentmere pojawią się w katalogu wraz z ceną, opisem itp.?
Rozmiar
Lothar
MirkoBoeddecker
Tak, oczywiście.
Kentmere i FOTOIMPEX współpracują ze sobą od 1998 roku.
W przeszłości pojawiły się jednak problemy związane z umową, dotyczące towaru w oryginalnym opakowaniu.
Kentmere miało umowę na wyłączność z Freestyle, a my mieliśmy umowę na wyłączność z JandC.
Z powodu naszych umów nie mogliśmy nawiązać współpracy.
Spotykaliśmy się więc raz w roku i postanawialiśmy, że spróbujemy ponownie w następnym roku.
Teraz wszystko jest już wyjaśnione i tym razem zaczynamy.
Pozdrawiam,
Mirko
heinrich
Cześć Mirko,
W nawiązaniu do Twojego pytania
: w tej chwili chcielibyśmy wiedzieć, czy biel podłoża może być czystsza i jaśniejsza niż w przypadku Agfy. Gdyby ktoś zechciał się na ten temat wypowiedzieć, pomogłoby nam to w podjęciu decyzji.
Ta stonowana biel starej Agfy miała w sobie coś wyjątkowego, ale jeśli nie da się tego osiągnąć, pogodzę się też z czystą bielą, taką jak w przypadku Ilforda. Wadą starego Agfa była nieco zmienna stabilność koloru. Biały papier mógł bardzo szybko przybrać żółtawy odcień, jeśli się nie uważało (zbyt stary wywoływacz).
Zależy mi na tym, aby ton obrazu, podobnie jak w przypadku starego Agfa, można było regulować za pomocą odpowiedniego wywoływacza w zakresie od neutralnego do ciepłego. Chociaż „ciepły” to pojęcie względne, PW14 jest zdecydowanie cieplejszy niż stary Agfa.
Nawet jeśli nośnik będzie czysto biały, na pewno wypróbuję wasz nowy produkt.
Co do powierzchni: wystarczy mi błyszczący baryt.
Pozdrawiam
Heinrich
Petzi
W związku z tym chcielibyśmy w tej chwili wiedzieć, czy biel podłoża może być czystsza i jaśniejsza niż w przypadku papieru Agfa. Gdyby ktoś zechciał się na ten temat wypowiedzieć, pomogłoby nam to w podjęciu decyzji.
Preferowałbym papier jak najbardziej biały.
HerbertHanauer
Cześć Mirko,
Bardzo bym wolał czysto biały podkład, ponieważ rodzaj papieru ma znaczący wpływ na jasność odbitki. Właśnie pod tym względem nie zawsze byłem zadowolony z MCC. Pożądana byłaby również emulsja o ciepłym odcieniu, podobna do PW-14, jeśli to możliwe o czułości MCC/MCP. Jeśli jednak potrzebny jest zimny odcień, można to łatwo regulować za pomocą wywoływacza (lub dodatku do wywoływacza). Niestety nie działa to w drugą stronę. Dlatego uważam papiery o ciepłym odcieniu za bardziej uniwersalny materiał.
Dziękuję za dobre wiadomości
i
życzę powodzenia
Herbert
SimonWeber
czy w tym przypadku podkład może być czystszy, jaśniejszy
Moja spontaniczna reakcja brzmi: tak, nawet wolałbym to!
Potem nasuwa mi się jednak myśl: z drugiej strony są też zdjęcia, w przypadku których wolałbym podkład „Ilford Warmtone” (czyli już prawie żółtawy).
Uważam jednak, że czysta biel jest bardziej uniwersalna.
Poza tym zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami i chcę powiedzieć, że wolałbym mieć wybór emulsji (ciepły odcień – neutralny) niż wybór podłoża.
Oczywiście idealnie byłoby mieć wybór emulsji, podłoża, powierzchni – dowolnie łączonych... ale przecież można jeszcze pomarzyć :ph34r:
Pozdrawiam, Simon
cfb_de
Cześć Mirko,
chciałbym mieć coś w rodzaju PW14. Wszystkie inne produkty są już z powodzeniem oferowane przez innych producentów. Na przykład przez wasz Vario Classic, przez Kentmere, Ilford, a nawet (jeszcze?) Fuji.
Alternatywnie chciałbym znów mieć stare papiery Orwo z kadmem. Niestety nie jest to możliwe ze względu na ochronę środowiska kontra kadm.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Wolfgg
MCC-Weiss miał u mnie lekki odcień czerwieni, co mi się nie podobało. Chętnie widziałbym coś w stylu PW14. A emulsja oczywiście w ciepłym odcieniu.
Pozdrawiam, Wolfgang
GeorgK
Cóż, prawdziwa emulsja o ciepłej tonacji działałaby oczywiście cholernie wolno pod powiększalnikiem, co też nie każdemu odpowiada – zwłaszcza gdy powiększa się zdjęcia z małego formatu o dużych wymiarach. W tej chwili raczej nie zaprojektuje się też (dla tej lokalizacji i zespołu) zupełnie nowej emulsji; wystarczającym wysiłkiem jest już samo odtworzenie stanu sprzed 2–3 lat. Poza tym nie o to w ogóle chodziło w pytaniu Mirko.
Poza tym: najpierw wszyscy narzekali, że MCC to koniec, a teraz najwyraźniej nikt nie chce powrotu papieru o starych właściwościach – dziwne. Sytuacja w Forte jest chyba też jeszcze zbyt niejasna, żeby od razu zabierać się za klon PW-14.
W każdym razie stary MCC był wyjątkowym papierem, którego cechy szczególne nie rzucały się od razu w oczy, ale nadawały zdjęciom niepowtarzalny charakter. Jeśli znów będzie tak, jak kiedyś, to na pewno będzie to wzbogacenie rynku. Jak już kiedyś wspomniałem, podobał mi się ten ciepły odcień, ale na razie mogę też pogodzić się z czystą bielą.
Pozdrawiam
Georg
cfb_de
Cześć Georg,
Nigdy nie polubiłem MCC. Natomiast PW14 czy Vario Classic FB (w przypadku tego ostatniego sam miałem swój udział w sprzedaży rolek :-) – już tak.
Jak na to wygląda, z nowoczesną wersją Varycon (=Vario Classic) nie ma większych problemów z dostępnością. Natomiast PW14 odchodzi do lamusa.
A ponieważ nigdy nie lubiłem MCC... to całkiem naturalne, że mój wymarzony kalendarz zmienia się na PW14.
Podtrzymuję: nie ma szkody z powodu MCC (coś podobnego jest dostępne w niemal identycznej konstrukcji od Kentmere), prawdziwym problemem jest PW14.
A tak na marginesie: kto chce powiększyć KB na papierze o ciepłym odcieniu, ten zazwyczaj ma na to czas. Jako amatorowi czas nie ma znaczenia, a jako profesjonalista otrzymuje się odpowiednie wynagrodzenie za „Fine Art Prints”. O ile jest się wystarczająco dobrym. Nawet jako amator zarabiam >40,- za wydruk.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
skahde
W związku z tym chcielibyśmy w tej chwili wiedzieć, czy biel podłoża może być czystsza i jaśniejsza niż w przypadku Agfy.
Podłoże może być spokojnie czysto białe. Kolor podłoża MCC był dla mnie zawsze jedyną praktyczną wadą tego materiału, podczas gdy pod względem pozostałych właściwości był on zawsze, w najlepszym tego słowa znaczeniu, nieefektowny, niezawodny i elastyczny.
Pozdrawiam
Stefan
skahde
Podtrzymuję swoje zdanie: szkoda nie jest na MCC (Kentmere oferuje niemal identyczny produkt), prawdziwym problemem jest PW14.
Kentmere Fineprint VC ma barwę od zimnej do neutralnej. Nie zna ciepłej części palety, którą opanował również MCC. Papier o ciepłej tonacji znalazłem dotychczas tylko w wersji półmatowej na podłożu z chamoisu, czy jest on dostępny również w wersji błyszczącej na białym lub prawie białym podłożu?
MCC ma stonowane właściwości i trudno go porównać z PW14. PW14 rzadko pasuje do mojego stylu fotografii. Często nadaje zdjęciu zbyt wiele własnego charakteru, co nie zawsze pasuje, ale czasami jest właśnie tym, czego brakowało! Jedynym porównywalnym papierem jest moim zdaniem stary Ilford Galerie FB, ale ma on stałą gradację, a nowsze partie nie są już identyczne z tym, co jeszcze mam tutaj. Fomatone MG ma niestety jeszcze cieplejszy nośnik.
W związku z tym trzymam kciuki za planowane wznowienie produkcji MCC i życzę sobie, aby na specjalne okazje był dostępny PW14 bez wahań jakości i na mniej kapryśnym podłożu!
Pozdrawiam
Stefan
Rotti
Podtrzymuję swoje zdanie: szkoda nie jest na MCC (Kentmere ma niemal identyczny model), prawdziwym problemem jest PW14.
Który model Kentmere miałby się zbliżać do MCC???
Poza tym byłoby świetnie (a dla mnie wręcz kluczowe), gdyby nowy MCC był lith-capable. Kolor nośnika nie ma dla mnie większego znaczenia.
Pozdrawiam
Markus
cfb_de
W przypadku Eukobromu dotyczy to praktycznie wszystkich produktów tej firmy. Nie można tego jednak powiedzieć o PW14 czy Fomie, wywoływanych tym samym wywoływaczem.
Podobnie jest z tonowaniem selenowym. MCC i Kentmere można dość łatwo wywołać na zielono-brązowy odcień, w przypadku PW14 efekt jest zbyt intensywny, a w przypadku Fomy wymaga to ogromnego wysiłku (a na podłożu wygląda to dość skromnie).
Pozdrawiam,
Franz
skahde
W przypadku Eukobromu – praktycznie wszystko z tej firmy.
W tym przypadku zarówno Kentmere, jak i MCC powinny dać stosunkowo chłodny efekt. Przy użyciu wywoływacza o ciepłym odcieniu Kentmere daje maksymalnie neutralny efekt, podczas gdy MCC reaguje ciepło (tak mi się to najbardziej podoba), choć nie tak mocno jak PW14. Jeśli używasz tylko Eukobromu, to oczywiście tego nie zauważysz. Nawiasem mówiąc, w Eukobromie nigdy nie podobał mi się MCP, dlatego Eukobrom wypadł z mojego repertuaru jeszcze przed moim okresem barytowym. Skoro akurat podoba ci się papier o wyraźnym ciepłym odcieniu w wywoływaczu, który wywołuje jeszcze chłodniej niż Dektol, N113 czy NEUTOL, to mogłoby to sugerować, że wystarczyłby też „zwykły” papier z innym wywoływaczem (tylko jako możliwa alternatywa, gdyby PW14 ostatecznie zniknął z rynku, to oczywiście kwestia gustu).
Pozdrawiam
Stefan
Wolfgg
Podsumowując (brzmi to trochę jak wypracowanie szkolne): luka w ofercie papierów osiągnęła już takie rozmiary, że obok neutralnego odcienia MCC zmieściłby się jeszcze ciepły odcień MCCPW14. Mirko powinien więc jak najszybciej wypić kilka piw z odpowiednią osobą z firmy Forte i przy odpowiednim poziomie alkoholu we krwi, rzucając odpowiednim, nieudawanym spojrzeniem, zadać właściwe pytania.
A skoro właśnie opracowuje się nowy baryt: ta tak imponująco głęboka czerń mokrego papieru powinna w końcu zostać wbudowana również w papier suchy :).
Pozdrawiam, Wolfgang