Sparkus
Ahoj,
Zase potřebuji moudrou radu. Koupil jsem si jako výprodej několik prošlých rolí HP5 (splatnost do září 2005). Po vyvolání jsou filmy nějak „slepé“. Objevují se skvrnité stíny, zejména uprostřed filmového pásu. Film zůstává výrazně růžový, skvrny mají spíše žlutý nádech. Jako vývojka jsem nejdřív použil ATOMAL, teď Ultrafin Plus. S mými APX nemám žádné problémy. Původně jsem si myslel, že je to způsobeno prošlostí filmů, ale před 3 týdny jsem dva z těchto filmů přeexponoval o dvě clony a vyšli opravdu dobře. Nosič je křišťálově čistý. Ty ale také plavaly téměř 20 minut v Atomalu.
Jako ustalovač jsem pokaždé použil Agfa Schnellfixierer.
Mám teď pocit, že se růžové barvivo nerozpustí úplně. Tím pádem snímky nemají vůbec žádný kontrast. Spolu s skvrnami je to ještě horší. Přitom motivy měly původně silnější kontrasty (jeden motiv je vyfocený proti světlu a je úplně nevýrazný).
Vyvolání těchto problémových snímků proběhlo takto:
7,5 min Ultrafin Plus (20 °C, 1 min. převrácení)
Mezivykopání
3 min fixace
20 min závěrečné vykopání
Má někdo nápad, jak ještě zachránit tyto vyvolané negativy, nebo co obecně dělám špatně?
Díky předem!
Frank.
piu58
Tipoval bych, že se jedná o neúplné vyvolání. Zkuste to prostě vyvolat déle.
Doba skladování kratší než 2 roky by neměla způsobit žádné závažné ztráty kvality. Možná o 2 DIN méně a o něco menší kontrast, ale takový film by měl být stále použitelný. Navíc ležel 4 roky na zadní přihrádce v autě.
huehnerhose
Ahoj,
s tím nedostatečným ustálením souhlasím – vzal bych kousek nevyvolaného filmu a jednoduše ho – na světle – vložil do ustalovací lázně a kleštěmi s ním trochu pohnul; po x minutách by se měl vyčistit – měl by být průhledný. Tvá doba ustálení by měla být dvojnásobkem této hodnoty x.
Ty skvrny... u pár starých zvětšenin se mi také tvoří skvrny, nejdřív lehce žluté, pak časem zhnědnou – myslím, že je to nedostatečné/špatné praní. Jak praní provádíš? Zkus vyhledat „Ilford praní“... používám to na své filmy a přijde mi to extrémně levné – zatím jsem s tím neměl žádné problémy.
To, že máš tak slabé kontrasty, bych přičítal podexponování/nedostatečnému vyvolání. Pokud máš ještě extrémně hodně filmů, tak bych prostě vyfotil sérii testovacích snímků a tak zkontroloval proces expozice/vyvolání.
Ale začni nejdřív s fixací! (Zkus si tady na fóru vyhledat „doba fixace“, tam určitě najdeš podrobnější vysvětlení)
Pozdrav
Sebastian
Sparkus
Ahoj,
no, své filmy obvykle mírně přeexponuji. Ty nevýrazné kontrasty by částečně mohly být způsobeny i fotoaparátem (Welta Reflekta II z 50. let s lehkou plísní v objektivu). Ale spolu s těmi skvrnami se z toho už nic víc nevytáhne. I při gradaci 4 je to tam jen šedá na šedé.
Tím „slabým“ nemyslím, že by negativ byl příliš světlý. Kvůli těm skvrnám je spíše příliš tmavý. To znamená: všechny světlé části na negativu jsou už jen „šedé“, čímž hotový snímek ztrácí černé tóny. Skvrny jsou tam prakticky od začátku... Neobjevují se tedy až po pár dnech, ale jsou čím dál viditelnější, čím více film vysychá.
Co se týče doby fixace, držel jsem se toho, co je uvedeno na obalu: 2–3 minuty. Uvažoval jsem ale, že zkusím fixační roztok od Tetenalu (Superfix Plus). Dosud jsem používal fixační roztok Agfa Acidofix.
Mohu už hotové filmy ještě jednou zafixovat? Nebo je to už „v háji“?
Četl jsem někde, že prý není dobré filmy fixovat příliš dlouho?
Jak vím: Jobo Tank (1520), 20 minut, asi 12 výměn vody. U APX to kupodivu stačí. U nich jsem tenhle problém nikdy neměl. První HP5 také dopadly docela dobře. No, byly zase trochu mdlé, ale alespoň neměly skvrny. Nemůže to být tím, že neexponované filmy skladuji v mrazáku, že ne?
Zvláštní je právě to, že (kromě doby vyvolávání) své APXy zpracovávám úplně stejně. A ty se neblázní =/
Všechno je to divné.
Frank.
huehnerhose
Takže ty HP mají silný základní zákal?
V zásadě je můžeš nejdřív znovu zafixovat, ano... můžeš zkusit, jestli ten růžový zákal zmizí. Co se týče přílišného fixování... no... pokud fixuješ příliš, může to narušit emulzi... ale pokud prostě uděláš zkušební test a zdvojnásobíš dobu, nic se nestane... u TMaxů bys měl (zhruba) dobu dokonce ztrojnásobit...
Co se týče Superfixu – mám to rád... je to můj standardní fixační roztok...
(K poškození emulze: Jednou jsem namočil potaženou skleněnou desku do Superfixu, roztoku na papír, abych odstranil emulzi... trvalo to asi 2 hodiny, než se to začalo trochu odlepovat na lomené hraně desky... až druhý den ráno se emulze od desky oddělila)
Abychom přišli na kloub té záležitosti se základním zákalem... prostě si ustřihni kousek neexponovaného HP a vyvolaj ho; pokud tam budeš mít taky ten zákal, pak je to prostě způsobeno překrytím (špatné záření nebo tak něco)... a pak s tím taky moc nenaděláš
Ty skvrny mě znepokojují... jsou trochu průsvitné? Pak se na ně podívej lupou a zkus zjistit, jestli mají zrno – více/jinak než základní zákal... Pokud ano, jde nějak o expozice/vyvolání... zlomy? Pokud ne, je to něco jiného... můžeš to nějak zmírnit cíleným oplachováním? Je to vždy jen v motivech? Je to vždy ve stejné vzdálenosti...
I když s APx v kameře (?) nemáš žádné problémy....
Na praní to zřejmě není...
Sparkus
Ahoj,
tak jsem se rozhodl vyzkoušet „metodu kladivem“ a zkusmo jsem jeden proužek dodatečně zafixoval v Superfixu. A hle: po 5 minutách byl nosič křišťálově čistý. Objevily se mi dosud netušené kontrasty *g* To byl pohled. Už žádný zamlžený obraz, ale krásně vykreslené krajiny!
Mockrát děkuji za tip!!! Další filmy už budu určitě fixovat pouze Superfixem. *g*
S pozdravem,
Frank.
huehnerhose
To rád slyším, ale předtím bych rozhodně určil dobu vyjasnění – můžeš to zkusit udělat souběžně i ve svém Agfafixu. Pak budeš mít spolehlivý počáteční čas.
Tak se dobře bav
Sebastian
cfb_de
A hle: po 5 minutách byl nosič křišťálově čistý. Objevily se mi nečekané kontrasty *g*
Ahoj Franku,
tak vidíš. Teď ses naučil, *že se má správně fixovat. Jak to udělat *správně*, hezky popsal Sebastian.
*Správná* fixace je mimochodem nezávislá na výrobci tekutého koncentrátu. Funguje to totiž vždy stejně s X55, A300, Superfixem, „Rapid Fixerem“ a dalšími přípravky... Stačí to jen udělat a s ustalovačem bys rozhodně neměl šetřit.
Pro kontrolu využití ustalovače (nejpozději u emulzí s plochými krystaly bohatými na jodid selhává metoda stanovení doby vyjasnění) najdeš KI-test. Stefan Heymann to na své webové stránce popsal nádherně názorně:
http://www.stefanheymann.de/foto/fixierbadtest.htm
A než se rozhoří hrozící náboženská válka ohledně likvidace ustalovačů: i to Stefan velmi přehledně a dobře zpracoval:
http://www.stefanheymann.de/foto/entsorgung.htm
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Franz: Pilný Stefan Heymann však nezmínil jednu zajímavou metodu recyklace použitého ustalovače. A to konkrétně pomocí elektrolýzy. Bylo to tématem v časopise Foto&Labor 1-2/84. Hovoří se tam o ustalovači, který lze libovolně často znovu použít.
S pozdravem Wolfgang
piu58
To rád slyším, ale předtím bych rozhodně určil dobu vyjasnění – můžeš to zkusit udělat souběžně i ve svém Agfafixu. Pak budeš mít spolehlivý počáteční čas.
Ještě hodně zábavy
Sebastian
A nezapomeň: doba křištění (a tím pádem i doba fixace) se prodlužuje s vyčerpáním lázně. Na konci se zhruba zdvojnásobí.
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
Elektrolýzu považuji za málo praktickou vzhledem k malým množstvím, která se v domácí laboratoři vyrábějí. Navíc je to „trochu“ náročnější z hlediska procesních parametrů, než uvádí FHL (ten článek mám také k dispozici).
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj Franti,
ano, ten článek od F&L je trochu nepřesný. Co všechno je třeba vzít v úvahu, aby se dalo bez obav pokračovat v práci s odstříbřeným ustalovačem, se dá dobře vidět u EK v modulu 5 „Chemical Recovery Procedures“ od strany 5–7:
http://www.kodak.com/US/en/motion/support/...ssing/h24.shtml
Věta „As the fixer is used, it becomes a very complex mixture“ (Jak se ustalovač používá, stává se z něj velmi složitá směs) říká vše. Hranicí možného při dovedně provedeném odstraňování stříbra je zřejmě zde doporučené použití 80 % ustalovače zbaveného stříbra doplněného 20 % čerstvého.
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
při „regeneraci“ pomocí 20% čerstvého ustalovače jde vlastně jen o nastavení pH. Diví mě, že to Kodak dodnes tak propaguje. Každý, kdo se o to opravdu zajímá, ví, že ustalovač nastavený na neutrální hodnotu plní svou funkci stejně dobře.
To však nic nemění na základní složitosti elektrolýzy při regeneraci ustalovače.
S pozdravem,
Franz