hal9000
Na fórech APUG někdo píše, že společnost Forte na konci ledna ukončí výrobu černobílých produktů (filmů a papírů). Je to pravda? Zde je zpráva z APUG:
Vážený xxxxxx.
S velkým politováním Vám musíme sdělit, že majitelé se rozhodli definitivně ukončit výrobu fotografických produktů značky Forte k 26. lednu 2007.
Továrna založená Georgem Eastmanem jako továrna Kodak v roce 1922, stejně jako její nástupci, vyráběla především černobílé fotografické filmy a papíry vynikající/vysoké kvality, zejména s teplým tónem, v velmi širokém sortimentu.
V uplynulém desetiletí poptávka po černobílých fotografických produktech drasticky poklesla v důsledku rychlého technologického vývoje, což potvrzují i údaje o prodeji ve vaší zemi.
Továrna pracovala s obrovskými nadbytečnými kapacitami a na rozsáhlém pozemku s neekonomickou infrastrukturou, což vedlo k neustálým ztrátám.
Vzhledem k výše uvedenému selhala dlouhá jednání s několika potenciálními průmyslovými investory.
Děkujeme vám za několik let hladké a plodné spolupráce a přejeme vám mnoho úspěchů do budoucna.
S pozdravem,
Bä Kummer, generální ředitel László Varga, obchodní poradce Edit Stirling, oblastní manažer Attila Ollá, oblastní manažer
MirkoBoeddecker
Znění tohoto prohlášení nemohu potvrdit, ale jeho obsah mě v souvislosti s událostmi ve společnosti Forte v posledních měsících nepřekvapuje.
Dosud jsme nemohli moc dělat, protože probíhaly rozhovory s potenciálním investorem, ten se ale nyní zřejmě stáhl.
Naším hlavním problémem je v tuto chvíli to, že společnost Forte až do listopadu vždy tvrdila, že je vše v pořádku a dodávky probíhají včas. Proto jsme nemohli ani navýšit skladové zásoby, jako tomu bylo při poslední insolvenci společnosti Forte. Kdo tedy pracuje na PW, měl by objednat co nejrychleji.
Právě zjišťuji, co se s tím ještě dá dělat. Ještě existuje malá jiskřička naděje, ale problémem je prodej pozemku společnosti Forte investorovi.
Případné přesunutí výroby bude v každém případě spojeno s delším přerušením dodávek a jistě povede i k mírným odchylkám ve výrobcích.
S pozdravem,
Mirko
SimonWeber
Ach sakra!
To je samozřejmě opravdu nepříjemné pro malé spotřebitele, jako jsem já (student), kteří si prostě nemohou dovolit vytvořit si zásoby. Takže to asi zase skončilo s papírem, který jsem po měsících konečně našel a se kterým se mi pracuje opravdu dobře...
Jedinou šancí asi nakonec bude přejít na Ilford, ať už se tomu bráníme sebevíc.
Simon
MirkoBoeddecker
Ahoj Simone,
co se týče Forte, souhlasím s tebou, ale kromě Ilfordu existují i jiné možnosti.
Z současné situace samozřejmě těží všichni zbývající dodavatelé stejnou měrou.
Forte nemělo žádnou reálnou šanci. Noví majitelé měli zájem hlavně o tu transakci s pozemky a čekali jen tak dlouho, dokud se neobjevil nějaký zájemce.
Provoz by se v zásadě musel restrukturalizovat, ale místo toho vše pokračovalo jako před rokem 2004, jen bez údržby a investic, protože nebyly k dispozici žádné skutečné finanční prostředky.
V továrně se opravdu snažili, ale když majitelé sledují jiné zájmy, pak se toho moc udělat nedá. ;)
S pozdravem,
Mirko
Stavro
Zase jednou smutná a nepříjemná zpráva...
a
„Co se týče Forte, souhlasím s tebou, ale kromě Ilfordu existují i jiné možnosti.“
V sortimentu FOTOIMPEXu je skutečně několik druhů papírů, ale bohužel žádná skutečná alternativa k PW14.
Z celého srdce doufám, že se podaří oživit papír Agfa Baryt!
S pozdravem
Stavro
MirkoBoeddecker
Stavro,
odpovím ti v novém příspěvku.
S pozdravem,
Mirko
Urnes
Ahoj Mirko,
existují nějaké alternativy k papíru Polywarmton RC? Potřeboval bych papír, který se dá dobře použít pro lith-print a který by byl pokud možno stejně příjemně těžký a hřejivý. Mohl by mi vyhovovat papír Fomatone?
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Ahoj Svene,
papír Fomatone se dobře hodí pro lith-print a reaguje i na teplé vývojky, není však tak vynikající jako Forte a má samozřejmě i zcela odlišný obrazový tón.
Navíc se dodává na běžném podkladu o dvojnásobné gramáži, nikoli na podkladu o gramáži 280 g.
Ale právě jako lith paper je to alternativa, kterou stojí za to zvážit.
S pozdravem,
Mirko