hal9000
Na forach APUG ktoś napisał, że firma Forte pod koniec stycznia wstrzyma produkcję produktów czarno-białych (filmów i papierów). Czy to prawda? Oto wiadomość z APUG:
Szanowny xxxxxx.
Z wielkim żalem musimy poinformować, że właściciele podjęli decyzję o ostatecznym wstrzymaniu produkcji produktów fotograficznych Forte z dniem 26 stycznia 2007 r.
Fabryka założona przez George'a Eastmana jako fabryka Kodaka w 1922 r., a także jej następcy, produkowali głównie czarno-białe filmy fotograficzne i papiery o najwyższej jakości, zwłaszcza o ciepłej tonacji, w bardzo szerokiej gamie.
W ciągu ostatniej dekady popyt na czarno-białe produkty fotograficzne drastycznie spadł z powodu szybkiego rozwoju technologicznego, co potwierdzają nawet dane dotyczące sprzedaży w Państwa kraju.
Fabryka działała przy ogromnych nadwyżkach mocy produkcyjnych, na rozległym terenie, z nieekonomiczną infrastrukturą, co skutkowało ciągłymi stratami.
Biorąc pod uwagę powyższe, długie negocjacje z kilkoma potencjalnymi inwestorami przemysłowymi zakończyły się niepowodzeniem.
Dziękujemy Państwu za wieloletnią, płynną i owocną współpracę oraz życzymy Państwu wielu sukcesów w przyszłości.
Z poważaniem,
Bä Kummer, dyrektor generalny László Varga, doradca ds. komunikacji Edit Stirling, kierownik regionalny Attila Ollá, kierownik regionalny
MirkoBoeddecker
Nie mogę potwierdzić dokładnej treści tego oświadczenia, ale jego treść nie zaskakuje mnie w kontekście wydarzeń, jakie miały miejsce w firmie Forte w ostatnich miesiącach.
Do tej pory nie mogliśmy wiele zdziałać, ponieważ prowadziliśmy rozmowy z potencjalnym inwestorem, który jednak najwyraźniej się wycofał.
Naszym głównym problemem jest obecnie to, że do listopada firma Forte zawsze zapewniała, że wszystko jest w porządku i dostawy są realizowane terminowo. Dlatego nie mogliśmy nawet uruchomić magazynu, tak jak miało to miejsce podczas ostatniej upadłości firmy Forte. Dlatego osoby pracujące na PW powinny złożyć zamówienia jak najszybciej.
Właśnie sprawdzam, co jeszcze można w tej sytuacji zrobić. Istnieje jeszcze niewielka iskierka nadziei, ale problemem jest sprzedaż nieruchomości firmy Forte inwestorowi.
Ewentualne przeniesienie produkcji wiąże się w każdym razie z dłuższą przerwą w dostawach i z pewnością doprowadzi również do niewielkich zmian w produktach.
Pozdrawiam,
Mirko
SimonWeber
O cholera!
To oczywiście naprawdę irytujące dla takich drobnych konsumentów jak ja (student), którzy po prostu nie mogą sobie pozwolić na zgromadzenie zapasów. Wygląda więc na to, że po raz kolejny przepadł papier, który w końcu udało mi się znaleźć po wielu miesiącach i z którym bardzo dobrze mi się pracuje...
Jedynym rozwiązaniem jest chyba jednak przejście na Ilford, bez względu na to, jak bardzo się temu opieram.
Simon
MirkoBoeddecker
Cześć Simon,
Jeśli chodzi o Forte, zgadzam się z Tobą, ale oprócz Ilforda są przecież też inne możliwości.
Z obecnej sytuacji korzystają oczywiście w równym stopniu wszyscy pozostali dostawcy.
Forte nie miało żadnych realnych szans. Nowi właściciele byli bardzo zainteresowani transakcją dotyczącą gruntów i czekali tylko na okazję.
Zakład należałoby zasadniczo zrestrukturyzować, ale zamiast tego wszystko działało tak jak przed 2004 rokiem, tylko bez konserwacji i inwestycji, ponieważ nie udostępniono żadnych realnych środków finansowych.
W zakładzie naprawdę się starali, ale jeśli właściciele mają inne interesy, to niewiele można zrobić. ;)
Pozdrawiam,
Mirko
Stavro
Kolejna smutna i irytująca wiadomość...
oraz
„Jeśli chodzi o Forte, to zgadzam się z Tobą, ale oprócz Ilforda są przecież też inne możliwości”.
W asortymencie FOTOIMPEX faktycznie jest kilka rodzajów papieru, ale niestety nie ma prawdziwej alternatywy dla PW14.
Z całego serca mam tylko nadzieję, że uda się przywrócić do życia papier barytowy Agfa!
Pozdrawiam
Stavro
MirkoBoeddecker
Stavro,
Odpowiem na to w nowym poście.
Pozdrawiam,
Mirko
Urnes
Cześć Mirko,
czy są jakieś alternatywy dla papieru Polywarmtone RC? Potrzebuję papieru, który dobrze się naświetla, a przy tym byłby w miarę możliwości równie ciężki i miał ciepły odcień. Czy Fomatone mógłby mi się sprawdzić?
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Cześć Sven,
Papier Fomatone dobrze nadaje się do lith-printu i dobrze reaguje na ciepłe wywoływacze, ale nie jest jeszcze tak doskonały jak Forte i ma oczywiście zupełnie inny charakter obrazu.
Ponadto jest produkowany na standardowym podłożu o podwójnej gramaturze, a nie na podłożu 280 g.
Jednak właśnie jako lith paper stanowi alternatywę wartą rozważenia.
Pozdrawiam,
Mirko