RoughGrey
Vážení členové Fotoimpexu a spolupracovníci,
dnes mi dorazil objednaný film Foma R100 a příslušná sada pro vyvolání reverzního filmu. Konkrétně se jedná o úzkopáskové verze v formátech Double Super 8 a Double Normal 8 (neřezané 16 mm x 10,5 m), které nyní čekají na to, až o víkendu prokáží své schopnosti ve starých kamerách Bolex a Quarz.
Návod k reverzní sadě, který jsem si předem prostudoval, však nevzbuzuje přílišnou důvěru. Bez doplňujících informací obsažených v tomto fóru bych jistě ztroskotal. Přesto zůstává několik otázek otevřených:
Jakou kapacitu má reverzní sada? V katalogu se píše něco o 4 filmech 16 mm x 10,5 m. V anglickém návodu jsou to 2 z těchto filmů. V německé verzi však 2 filmy o délce 30,5 m, tedy odpovídajících 6 kratších filmů. Co je tedy správné?
Podle mých výpočtů má 10,5m úzký film třikrát větší plochu než normální KB film a 30,5m úzký film ještě třikrát větší, tedy celkem 9x větší než KB film. Přesto by se z toho měly dát vyvolat 2 v jedné sadě?
V jakém ředění se mají připravovat jednotlivé lázně? Pro verzi KB je v německém návodu uvedeno ředění 1+9 (kromě ustalovače), v anglické verzi 1+10. U delších filmů je však uvedeno ředění 1+5,4. Přitom jsou doby zpracování identické! Jak je to možné?
Dělám někde zjevnou chybu v počtech, nebo jsou tyto údaje skutečně matoucí?
Marco
Christoph
Ahoj RoughGrey,
s touto sadou Foma na vyvolávání reverzních filmů vyvolávám kinofilmy formátu 35 mm. K kapacitě pro úzké filmy ti proto bohužel nic říct nemohu. Jedna sada se používá na 8 filmů formátu 35 mm, jak je uvedeno.
Co se týče ředění: používám ředění tak, jak je uvedeno v německém návodu, a dosahuji s ním velmi dobrých výsledků. Jelikož je filmový materiál stejný, ať už jde o úzký film nebo 35 mm, mělo by to u tebe fungovat také.
S pozdravem
Chris
RoughGrey
Ahoj Chrisi,
děkuji za odpověď, i když mi ohledně mých otázek týkajících se úzkého filmu úplně nepomohla. ;)
Ale pravděpodobně je skutečně nejlepší řídit se pokyny pro film formátu KB. Vzhledem k tomu, že můj Lomo-Tank potřebuje pro vyvolání dvou filmů D8 nebo DS8 o délce 10 m celkem 1800 cm³ chemikálií, vyplývá z toho, že pro jeden film KB je potřeba šestinásobné množství chemikálií. To by pak bylo v souladu s mým výpočtem spotřeby chemikálií, ale nesouhlasí to ani s ostatními údaji v příbalovém letáku, ani s údaji v katalogu.
Možná by k tomu mohli něco říct ostatní zdejší tvůrci úzkopáskových filmů nebo dokonce sám Mirko, který si s uvedením „4 úzkopáskových filmů“ v katalogu jistě něco myslel. Ale pravděpodobně má s novou stavbou „Forte“ právě jiné starosti ... ;)
Marco