RoughGrey
Drodzy członkowie Fotoimpex i współpracownicy,
dzisiaj dotarły zamówione przeze mnie filmy Foma R100 oraz zestaw do wywoływania odwracalnego. Chodzi konkretnie o wersje filmów wąskich w formacie Double Super 8 i Double Normal 8 (nieprzycięte 16 mm x 10,5 m), które teraz czekają, aby w weekend wykazać się swoimi możliwościami w starych mechanizmach Bolex i Quarz.
Instrukcja zestawu do odwracania, którą przestudiowałem w ramach przygotowań, nie budzi jednak zbytniego zaufania. Bez dodatkowych informacji zawartych na tym forum z pewnością poniósłbym porażkę. Niemniej jednak kilka kwestii pozostaje otwartych:
jaką pojemność ma zestaw do odwracania? W katalogu jest mowa o 4 filmach 16 mm x 10,5 m. W angielskiej instrukcji są to 2 takie filmy. W wersji niemieckiej są to jednak 2 filmy o długości 30,5 m, a więc odpowiednio 6 krótszych filmów. Co więc jest prawdą?
Według moich obliczeń film wąskokadrowy o długości 10,5 m ma trzykrotnie większą powierzchnię niż zwykły film KB, a film wąskokadrowy o długości 30,5 m – jeszcze trzykrotnie większą, czyli łącznie 9 razy większą niż film KB. Mimo to można tu wywołać 2 takie filmy w jednym zestawie?
W jakim rozcieńczeniu należy przygotować poszczególne kąpiele? W niemieckiej instrukcji dla wersji KB podano rozcieńczenie 1+9 (z wyjątkiem utrwalacza), w angielskiej wersji 1+10. Jednak w przypadku dłuższych filmów podano rozcieńczenie 1+5,4. A czasy trwania procesu są identyczne! Jak to możliwe?
Czy popełniłem gdzieś wyraźny błąd w obliczeniach, czy też podane informacje są rzeczywiście mylące?
Marco
Christoph
Cześć RoughGrey,
Używam zestawu do wywoływania odwracalnego Foma do wywoływania filmów małoobrazkowych. Dlatego niestety nie mogę nic powiedzieć na temat wydajności w przypadku filmów wąskokadrowych. Jeden zestaw wystarcza na 8 filmów małoobrazkowych, zgodnie z instrukcją.
Jeśli chodzi o rozcieńczenie: stosuję rozcieńczenie zgodnie z niemieckimi wskazówkami i osiągam dzięki temu bardzo dobre wyniki. Ponieważ materiał filmowy jest taki sam, niezależnie od tego, czy jest to film wąskokadrowy, czy 35 mm, powinno to być w Twoim przypadku również w porządku.
Pozdrawiam
Chris
RoughGrey
Cześć Chris,
dzięki za odpowiedź, choć nie do końca mi pomogła w kwestiach dotyczących filmów wąskokadrowych. ;)
Ale prawdopodobnie rzeczywiście najlepiej jest kierować się wytycznymi dla filmów KB. Biorąc pod uwagę, że mój zbiornik Lomo potrzebuje łącznie 1800 cm³ chemikaliów do wywołania dwóch filmów D8 lub DS8 o długości 10 m, wynika z tego, że w przypadku filmu KB potrzeba 6-krotnie większej ilości chemikaliów. Byłoby to zgodne z moimi obliczeniami dotyczącymi zużycia filmu, ale nie pokrywa się ani z innymi informacjami zawartymi w ulotce, ani z danymi w katalogu.
Być może inni lokalni miłośnicy filmów wąskich mogliby to skomentować, a może nawet sam Mirko, który z pewnością miał coś na myśli, podając w katalogu informację o „4 filmach wąskich”. Jednak prawdopodobnie ma on teraz inne sprawy na głowie związane z nowym projektem „Forte”... ;)
Marco