SamuliSchielke
Milé fórum,
jsem v Káhiře a připravuji fotografie pro výstavu (je tu dobrá pronajímatelná temná komora, doporučuji Contemporary Image Collective, Safiya Zaghlul St. 20, info@ciccairo.com) a dnes ráno jsem zjistil, že mi došel fixační roztok. Koncentrát od Kodaku, který jsem chtěl použít, zmlkl a zbarvil se do mléčně bílé barvy, což beru jako znamení, že s ním něco není v pořádku. Jediný prodejce, který zde prodává černobílé chemikálie v množství menším než 50 litrů, čeká na dodávku od Kodaku, která má dorazit někdy za dva týdny. Tak jsem sáhl po thiosíranu sodném, který tu v laboratoři naštěstí měli skladem. Takže žádné kyselé fixační sůl, ale hypo v čisté formě. Myslím, že jsem někde zaslechl, že čistý roztok thiosíranu sodného se špatně skladuje, ale to není problém, protože si dnes udělám své zvětšeniny a zítra už to nebudu potřebovat (a za dva týdny bude rychlý fixační roztok od Kodaku zase k dispozici). Otázka nyní zní, zda někdo z vás ví, zda má čistý thiosíran sodný nějaké další nevýhody oproti fixačnímu roztoku jako je a 300? Musím na něco dávat pozor, co jsem přehlédl?
Postup je následující:
Papír: Fomabrom
Vývojka: Kodak Polymax
Přerušovací lázeň: dostatek tekoucí vody
Fixační lázeň: 15% roztok thiosíranu sodného, 10 minut
Voda, Sistan
Děkuji předem za vaše rady!
S pozdravem,
Samuli
Wolfgg
Ahoj Samuli,
při použití čistého thiosíranu sodného může být hodnota pH příliš nízká, což vede k vysrážení síry a následnému zakalení. Proto se v návodu na Kodak F-24 uvádí:
500 ml vody o teplotě 50 °C
240 g thiosíranu sodného
10 g sušeného siřičitanu sodného
25 g disiřičitanu sodného
doplnit vodou na 1000 ml
S pozdravem Wolfgang
SamuliSchielke
Díky! Zakalení se však objevilo v koncentrátu rychlého ustalovače, ne v hypo. Dnes mi kvůli časové tísni bude muset stačit čistý thiosíran, předtím ještě přidám kyselou přerušovací lázeň. Ale všechny ingredience pro výše uvedený recept jsou zde k dostání v obchodě s chemikáliemi, takže si příště budu moci namíchat kyselý ustalovač, pokud mi to do té doby ještě Kodak nedoručí.
S pozdravem,
Samuli
SamuliSchielke
Milé fórum,
Fixace pomocí hypo fungovala dobře, jen je nutné předtím použít kyselou přerušovací lázeň. Papír však nesmí v hypo plavat příliš dlouho – poprvé jsem na vlastní oči viděl, jak příliš dlouhá fixace skutečně vybledne světlé partie. Naštěstí to fotografii dodalo zajímavý efekt, takže to byla štěstí v neštěstí.
To mě ale vede k další otázce: Jak dlouhé by měly být ideální fixační časy u čistého hypo? Darkroom Cookbook uvádí 30 sekund, což se mi ale zdá velmi krátké. U kyselých ustalovačů na bázi hypo se však v návodu k použití pro baryt většinou uvádějí fixační časy až 10 minut. Jaké jsou vaše zkušenosti? Lze čistý hypo použít na film?
Pokud bude někdo v příštích třech měsících v Káhiře, může si zde prohlédnout fotografie:
el-Nahda culture association, 15 El-Mahrani St, Al-Fagala, za jezuitskou školou.
S pozdravem,
Samuli
cfb_de
Ahoj Samuli,
odpověď na tvou otázku přímo souvisí s ředěním ustalovače. A ne, od vydání knihy Hofrata Edera žádné tabulkové hodnoty neexistují.
S pozdravem,
Franz