SamuliSchielke
Drogie forum,
Jestem w Kairze i przygotowuję odbitki na wystawę (jest tu dobre laboratorium do wynajęcia, polecam Contemporary Image Collective, ul. Safiya Zaghlul 20, info@ciccairo.com), a dziś rano zauważyłem, że skończył mi się utrwalacz. Koncentrat firmy Kodak, którego chciałem użyć, stał się mlecznobiały, co traktuję jako znak, że coś z nim nie gra. Jedyny sprzedawca, który oferuje tutaj chemikalia do fotografii czarno-białej w ilościach poniżej 50 litrów, czeka na dostawę od firmy Kodak, która ma nadejść za około dwa tygodnie. Sięgnąłem więc po tiosiarczan sodu, który na szczęście był dostępny w laboratorium. Nie jest to więc kwaśna sól utrwalająca, ale czysty tiosiarczan sodu. Wydaje mi się, że słyszałem, że czysty roztwór tiosiarczanu sodu nie nadaje się do długiego przechowywania, ale to nie stanowi problemu, ponieważ odbitki wykonuję dzisiaj, a jutro już nie będę tego potrzebował (a za dwa tygodnie szybki utrwalacz firmy Kodak znów będzie dostępny). Pytanie brzmi: czy ktoś z was wie, czy czysty tiosiarczan sodu ma jakieś inne wady w porównaniu z utrwalaczem takim jak a 300? Czy muszę zwrócić uwagę na coś, co przeoczyłem?
Oto jak wygląda proces:
Papier: Fomabrom
Wywoływacz: Kodak Polymax
Kąpiel zatrzymująca: obficie płynąca woda
Utrwalacz: 15% roztwór tiosiarczanu sodu, 10 minut
Woda, Sistan
Z góry dziękuję za rady!
Pozdrawiam,
Samuli
Wolfgg
Cześć Samuli,
w przypadku czystego tiosiarczanu sodu wartość pH może być zbyt niska, co powoduje wytrącanie się siarki i powstanie tego zmętnienia. Dlatego instrukcja Kodaka dotycząca F-24 brzmi:
500 ml wody o temperaturze 50°C
240 g tiosiarczanu sodu
10 g bezwodnego siarczynu sodu
25 g disiarczynu sodu
dopełnić wodą do 1000 ml
Pozdrawiam, Wolfgang
SamuliSchielke
Dzięki! Zmętnienie pojawiło się jednak w koncentracie szybkiego utrwalacza, a nie w podsiarczanie. Dzisiaj, ze względu na brak czasu, muszę zadowolić się czystym tiosiarczanem, a przedtem dodam jeszcze kwaśną kąpiel zatrzymującą. Ale wszystkie składniki do powyższej receptury są dostępne w lokalnym sklepie z chemikaliami, więc na następny raz będę mógł sam przygotować kwaśny utrwalacz, gdyby firma Kodak jeszcze nie dostarczyła zamówienia.
Pozdrawiam,
Samuli
SamuliSchielke
Drogie Forum,
Utrwalanie za pomocą hiposiarczanu wypadło dobrze, konieczne jest tylko wcześniejsze użycie kwaśnej kąpieli zatrzymującej. Papier nie może jednak zbyt długo pozostawać w hiposiarczanie – po raz pierwszy na własne oczy przekonałem się, jak zbyt długie utrwalanie faktycznie rozjaśnia jasne partie. Na szczęście dało to zdjęciu ciekawy efekt, więc było to szczęście w nieszczęściu.
Skłania mnie to jednak do kolejnego pytania: jak długi powinien być idealny czas utrwalania przy użyciu czystego hiposulfitu? „Darkroom Cookbook” podaje 30 sekund, ale wydaje mi się to bardzo krótkim czasem. W przypadku kwaśnych utrwalaczy na bazie hiposulfitu instrukcje obsługi zazwyczaj podają czas utrwalania do 10 minut dla barytu. Jakie są wasze doświadczenia? Czy można używać czystego hiposulfitu do filmów?
Jeśli ktoś będzie w Kairze w ciągu najbliższych trzech miesięcy, zdjęcia można obejrzeć tutaj:
el-Nahda culture association, 15 El-Mahrani St, Al-Fagala, za Jesuit School.
Pozdrawiam,
Samuli
cfb_de
Cześć Samuli,
Odpowiedź na Twoje pytanie jest bezpośrednio związana z rozcieńczeniem utrwalacza. I nie, od czasu wydania książki Hofrata Edersa nie ma już żadnych wartości tabelarycznych.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz