Nordlicht
Witam i wszystkiego najlepszego w 2007 roku!
Mam pytanie dotyczące sztucznych źródeł światła dziennego.
Pracuję z czarno-białymi negatywami papierowymi, a przede wszystkim z emulsją płynną (stała gradacja) W aparacie.
Szukam teraz źródła światła, które nie marnuje tak dużo mocy świetlnej – a co za tym idzie, czasu – jak ciepłe światło żarowe. W katalogu FOTOIMPEX znalazłem modele Adolight 1600L/5000K i 4500/6400K.
Nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na temat czułości emulsji (do tej pory używałem SE1, wkrótce chcę wypróbować również Adolux Liquide). Z tego, co wiem, emulsje monochromatyczne są w każdym razie wrażliwe na światło niebieskie (6000K+), jednak do moich zastosowań bardziej nadaje się wiele mniejszych źródeł światła. Moje pytanie brzmi: czy żarówki 5000K również są odpowiednie? (pomijając moc)
Będę wdzięczny za pomoc w podjęciu decyzji!
Christoph
max
Cześć Christoph,
Myślę, że to wszystko nie wygląda zbyt obiecująco. Jedyne, co przychodzi mi do głowy oprócz lampy błyskowej, to lampy HMI/HTI (są drogie, bo przeznaczone do filmowania, albo też niezbyt tanie jako oświetlenie dekoracyjne do sklepów). Nie mam jednak pojęcia, jak to się ma do czułości papieru pod względem spektralnym. Chyba trzeba po prostu spróbować.
Jeśli chodzi o zdjęcia na stole, możesz też wypróbować lampę do opalania twarzy (taką, jakiej używam jako zamiennik słońca do druku na papierze szlachetnym). Ma ona wprawdzie określone właściwości świetlne, ale jest tania. (Należy jednak założyć okulary ochronne).
Pozdrawiam
Martin
Nordlicht
Dzięki, Martin,
Lampy HMI/HTI to ciekawa wskazówka, którą zamierzam sprawdzić.
Oczywiście nie wchodzą w grę lampy błyskowe, ponieważ lampy, których szukam, muszą być przystosowane do ciągłej pracy w studiu, dlatego uważam, że idealnym rozwiązaniem będą energooszczędne lampy o dużej mocy w zakresie światła dziennego. Krzywe spektralne emulsji papierowych zdecydowanie wskazują na wrażliwość na niebieskie światło; jako osoba niebędąca fizykiem sądzę, że wyższe temperatury barwowe światła dziennego również to obejmują.
Cóż, po tych wszystkich analizach nadszedł czas na eksperymenty...
MirkoBoeddecker
Emulsja jest w przeważającej mierze czuła na światło niebieskie, dlatego można ją używać nawet przy oświetleniu czerwonym.
Ponieważ jest to emulsja czarno-biała, na pewno nie potrzebujesz drogich lamp HMI, a co najwyżej zwykłych żarówek o dowolnej mocy lub naszych halogenowych lamp kwarcowych ADOLIGHT.
Jeśli chodzi o naświetlanie, należałoby jednak wykonać pasek próbny, aby określić współczynnik między czułością użytkową (część widma) a wskazaniem ekspozymetru (pełne widmo).
Lampy dzienne również powinny działać. Mają one wprawdzie trzy piki, ale przynajmniej niebieski pik naświetli emulsję.
Być może po kalibracji (określeniu współczynnika) będą one również najbardziej niezawodnym źródłem światła, ponieważ temperatura barwowa jest bardzo stała.
Ponieważ nie da się tak po prostu przeliczyć ISO-P na ASA, nie da się jednak uniknąć serii ekspozycji testowych.
Pozdrawiam,
Mirko
Nordlicht
Czy mam rację, zakładając, że w tym przypadku, stosując lampy światła dziennego zamiast halogenowych o tej samej jasności, zyskuję na czułości użytkowej?
A może dotyczy to tylko filmów kolorowych, które są kompensowane do światła dziennego za pomocą filtra niebieskiego?
Gdyby lampa światła dziennego zapewniła mi około 2 stopni przysłony, byłoby to dla mnie dużym osiągnięciem. Oprócz niezawodności i trwałości jest to główny powód, dla którego interesują mnie lampy Adolight.
Dziękuję!
Christoph