huehnerhose
Ahoj!
Po dlouhé době se opět ozývám s naivní otázkou:
Jelikož mám na fotografování extrémně málo času, mám i málo exponovaného materiálu, který je třeba vyvolat. Teď jsem si připravil láhev A49... ale no... jak ji mám spotřebovat, než se zkazí, s třemi filmy za čtvrt až půl roku?!
Pro filmy s nižší citlivostí používám APH09 – zejména proto, že CMS v APH09 vytváří nádherné zrno.
Jinak jsem se u filmů 400 zaměřil na Neopane – líbí se mi ten hrubý směr a předpokládám, že bude ještě nějakou dobu k dispozici :P
Teď už potřebuji jen praktickou, dobře skladovatelnou vývojku.
Myslel jsem teď na něco jako Ultrafin nebo tak, nepotřebuji vývojky pro jemné (nejjemnější) zrno, jen by nemělo být výrazně větší než u CMS 100 v APH :(
Díky předem za vaše tipy.
Zdravím
Sebastian
Richard
Ahoj Sebastiane,
prostě jsem si namíchal A49 s o něco menším množstvím vody a pak jsem ho přelil do lahviček Aponorm z lékárny. Množství vody jsem zvolil tak, abych obsah téměř po okraj naplněné lahvičky musel doplnit jen na objem požadovaný na plechovce. Dosud tento dlouhodobý pokus nepřinesl žádnou vyteklou vývojku... No, nemám Densi, abych to změřil, ale jsem s tím spokojený.
S pozdravem
Richard
Wolf_XL
Neopan 400 a RODINAL – to jsou dva, kteří si padli do oka... ;-)
Ve středním formátu je to moje standardní kombinace – skvělé šedé tóny, krásné zrno – u mě nahradila A49 jako standardní vývojka pro Neopan. S KB jsem to ale ještě nezkoušel – ale myslím, že by to stálo za pokus...
phil
@Richard: Taky mám doma ještě A49, připravený a „zabalený“ stejným způsobem jako u tebe.
Můj dotaz: Jak dlouho jsi ten nálev zatím nejdéle skladoval? (A pak ho ještě mohl použít...)
S pozdravem, Phil
piu58
Obvykle používám R09. „Krále“ vyvolaného filmu se přeceňuje. Převyvolání, posílení: to však nejsou silné stránky této vývojky.
Jinak doporučuji Ultrafin Plus v poměru 1:6 jako vývojku na jedno použití. Otevřená litrová láhev mi vydrží rozhodně dva roky, i když výrobce uvádí kratší dobu trvanlivosti.