huehnerhose
Cześć!
Po długiej nieobecności zgłaszam się ponownie z dość prostym pytaniem:
Ponieważ mam bardzo mało czasu na fotografowanie, mam też niewiele naświetlonego materiału do wywołania. Przygotowałem sobie butelkę A49… ale cóż… jak mam ją zużyć, zanim się zepsuje, przy trzech filmach na kwartał lub pół roku?!
W przypadku filmów o niższej czułości stosuję APH09 – zwłaszcza że CMS tworzy w APH09 piękne ziarno.
Poza tym w przypadku filmów 400 skupiłem się na Neopane – podoba mi się ogólny kierunek i zakładam, że będzie on jeszcze przez jakiś czas dostępny :P
Teraz potrzebuję tylko poręcznego wywoływacza, który dobrze się przechowuje.
Myślałem o czymś w rodzaju Ultrafin lub podobnym, nie potrzebuję wywoływaczy do drobnego (najdrobniejszego) ziarna, po prostu nie powinienem uzyskać znacznie większego ziarna niż w przypadku CMS 100 w APH :(
Z góry dziękuję za wasze wskazówki.
Pozdrawiam
Sebastian
Richard
Cześć Sebastian,
Po prostu przygotowałem swój A49 z nieco mniejszą ilością wody, a następnie przelałem go do butelek Aponorm z apteki. Ilość wody tak dobrałem, żeby zawartość prawie całkowicie napełnionej butelki wystarczyła tylko do uzupełnienia objętości wymaganej na opakowaniu. Jak dotąd w tym długoterminowym eksperymencie nie pojawił się jeszcze żaden wyciekający wywoływacz... No cóż, nie mam Densi, żeby to zmierzyć, ale jestem z tego zadowolony.
Pozdrawiam
Richard
Wolf_XL
Neopan 400 i RODINAL to dwa produkty, które do siebie pasują... ;-)
W formacie średnim to mój standardowy zestaw – świetna skala szarości, ładne ziarno – zastąpił u mnie A49 jako standardowy wywoływacz do Neopanu. Nie próbowałem tego jeszcze z filmem KB, ale myślę, że warto by to sprawdzić...
phil
@Richard: U mnie też stoi jeszcze A49, przygotowany i „zapakowany” tą samą metodą, co u Ciebie.
Moje pytanie: jak długo przechowywałeś dotychczas ten wywar? (I czy potem nadal nadawał się do użycia...)
Pozdrawiam, Phil
piu58
Zazwyczaj używam R09. „Królewskość” wywołanego filmu jest nieco wyolbrzymiona. Przewywoływanie i push: nie są to jednak mocne strony tego wywoływacza.
Poza tym polecam Ultrafin Plus w proporcji 1:6 jako wywoływacz jednorazowego użytku. U mnie otwarta butelka o pojemności litra wystarcza na co najmniej dwa lata, nawet jeśli producent podaje krótszy okres przydatności.