peaceman
Má tu někdo zkušenosti (a možná i tip na zdroj) s roztokem Diafine pro trvalé barvení, o kterém se píše samé úžasné věci? Připadá mi tak zvláštní, že bych ho rád vyzkoušel... a Mirko ho zřejmě nemá. (Nebo se na něco takového tady nesmí ptát? ;-))
HenningH
Dobrý den, pane Friedmanne, :(
u našeho hostitele jsou k dispozici Moersch MZB a Tetenal Emofin, které fungují na podobném principu... Adox ADX a Spur 2525 lze – pokud jsem to správně pochopil – použít také ve dvou vanách...
S pozdravem
Henning
[size=1]PS: Na Monochrom.com jsou k dostání i vývojky...[/size]
cfb_de
Ahoj,
ADX a SD2525 jsou dvoukomponentní vývojky. To znamená, že se z těchto dvou složek namíchá jedna lázeň.
MZB a Emofin jsou naopak „pravé“ dvoukoupelové vývojky.
S pozdravem,
Franz
HenningH
ADX a SD2525 jsou dvoukomponentní vývojky. To znamená, že se obě složky smíchají do jedné lázně.
Ahoj Franti,
to mi je jasné. Ale nepsal někdo někde, že by se tyto dvě složky daly použít i postupně? Jedna složka by přece měla být vývojka a druhá aktivátor...
S pozdravem
Henning
HansDerHase
U našeho hostitele jsou k dispozici Moersch MZB a Tetenal Emofin, které fungují na podobném principu...
Tady se ale musím vmísit...
Emofin vůbec nefunguje jako Diafine (v to jsem kdysi také doufal). To lze jednak potvrdit experimentálně: různé časy a teploty vedou k výrazně odlišným výsledkům. Jednak to lze podložit teoreticky: u Emofinu dochází v první lázni k nezanedbatelnému spoluvyvolání. Proto bych od Emofinu odradil, pokud hledáte dvoukoupelový vývojka, který skutečně využívá výhody dvoukoupelového vývojku – tedy extrémně vyrovnávací účinek.
MZB jsem ještě nepoužíval. Ale jak to tak čtu, je to spíš něco pro Fine-Art, kde na vteřinu více či méně expozice nezáleží – tedy film to dost zpomaluje.
Diafine je v tomto ohledu úplně jiný. Trochu to zrychluje a doba vyvolávání/teplota jsou více než druhořadé a vyrovnává to také jako blázen. Má však tu nevýhodu, že na výsledek má člověk skutečný vliv pouze při výběru filmu. Určitá regulace kontrastu je sice možná výběrem E.I., ale no... jen v omezené míře.
S pozdravem a šťastný nový rok
Hans.
peaceman
Ano, Diafine se zdá být jedinečný – o to větší důvod, aby ho FOTOIMPEX zařadil do svého sortimentu.
Zde
si můžete přečíst zajímavé informace; dovolím si je shrnout do češtiny. Možná se tak najde i více potenciálních zájemců.
- Vyvolává se při teplotě mezi 20 °C a 30 °C bez rozdílů ve výsledcích
- Doba vyvolávání je v podstatě lhostejná, pokud se dodrží minimálně 3 minuty na jeden roztok
- Pracovní roztok vydrží zřejmě věčně (údajně minimálně několik set filmů)
- Jedná se o kompenzační vývojku se skvělým vykreslením stínů bez vybělených světel
- Poskytuje citlivost o přibližně jednu clonu vyšší, aniž by se zvýšilo zrno a gama
V Diafine má každý film „novou“ citlivost, push/pull není možné. Každý film je vyvolán za 6 minut. Díky poměrně plochým negativům je ideální pro situace s vysokým kontrastem, jako jsou noční snímky, sníh nebo polední slunce. Diafine není klasická dvoukoupelová vývojka, která v první koupeli vůbec nevyvolává.
Zní to rozhodně zajímavě – zejména proto, že při dalším googlování najdete úžasné výsledky (2 hodiny bez pohybu v části A, 30 sekund v části B atd.). Efektivní citlivosti najdete v
massive dev chart
. S pozdravem
Friedemann
HansDerHase
- Pracovní roztok vydrží snad věčně (údajně minimálně několik set filmů)
To je asi také důvod, proč maloobchodníci tento produkt – pochopitelně – příliš v lásce nemají :-)
Přesto existuje v německy mluvícím prostoru jeden či druhý zásilkový obchod, který má Diafine ve svém sortimentu. Jména zde samozřejmě neuvádím...
Wolfgg
Námitka, protože:
1) Fólie se v prvním stupni nasákne, a ten se tedy spotřebuje (nebo se při předehřátí stále více ředí)
2) Jelikož se mezi prvním a druhým stupněm neprovádí proplachování, přenáší se stále více chemikálií ze stupně 1 do stupně 2, takže se mění složení stupně 2 a tím i jeho vývojové vlastnosti.
3) Všechny vývojové látky jsou citlivé na kyslík, včetně těch v Diafine, a účinek přidaných ochranných látek je omezený.
S pozdravem Wolfgang
peaceman
I „navždy“ je tedy relativní pojem :-)
Objednal jsem si teď jednu plechovku u německého prodejce, důkladně ji otestuji a pak o tom tady napíšu.
Plánuji také použít Diafine jako první vývojku při reverzním vyvolávání černobílých filmů – jednak doufám, že z Super-8 Tri-X vytěžím ještě větší citlivost při přijatelném zrnu, jednak očekávám dobré výsledky reverzního vyvolávání s vyrovnávacím vyvoláním na začátku (čistě hypoteticky – pokud to už někdo vyzkoušel, dejte prosím vědět!)
A neboj se, Mirko, budu si u tebe dál objednávat RODINAL, Promicrol atd. ;-)
Friedemann
HansDerHase
Je jasné, že pojem „navždy“ je v tomto případě relativní. RODINAL je přece také „navždy“, i když se spotřebovává a navíc ještě oxiduje.
huehnerhose
Ahoj!
Teď mě ale dostáváte... Jelikož právě hledám nějakou jednoduchou vývojku a všechno, co jsem zatím viděl a četl, se mi moc líbí: nemáte náhodou zdroj, kde se dá sehnat Diafine?
Bude v dohledné době možnost přenést ho z Alte Schähauser do mé temné komory? Nelíbí se mi představa, že bych musel jet do Calumetu koupit si sáček Diafine (ten obchod nemám rád).
Pozdrav a šťastný nový rok!
Sebastian
zensusa
Všem zájemcům o Diafine,
někdy jsem někde na nějakém fóru (už si nepamatuji kde) našel následující recept. Zveřejňuji ho zde znovu, avšak bez záruky.
Kniha receptů od Stephena G. Anchella / Receptura Diafine:
Roztok A
Voda (52 °C) 750 ml
Sulfid sodný, bezvodý 35 g
Hydrochinon 6 g
Fenidon 0,2 g
Bisulfit sodný 6 g
Studená voda do objemu 1 litru
Roztok B
Voda 52 °C 750 ml
Sulfid sodný 65 g
Borax 20 g
Studená voda do objemu 1 litru
Namočte do lázně A na 3 minuty, poté přesuňte do lázně B na 3 minuty bez mezilehlého opláchnutí. Nepoužívejte předběžné namáčení.
POZNÁMKA: Nepoužívejte kyselou zastavovací lázeň. Opláchněte vodou po dobu 30 sekund až 1 minuty.
Přejeme vám příjemné míchání!
John
Používám Diafine, ale výhradně s TriX@1250, v nouzi s 1600. Je to jednoduché na použití, ale kontrast a zrno je třeba odměřit. Pro mě je vhodný pouze pro noční snímky v kontrastních situacích; pokud je kontrast slabý, je výsledný snímek podle mého názoru příšerný.
To s nezávislostí na teplotě také není tak úplně pravda, při 20 °C jsou kontrasty o něco lepší než při 30 °C, ale nelze předpokládat, že by to mělo skutečný vliv. Trvanlivost je mimochodem opravdu dlouhá, svůj roztok jsem připravil asi před rokem a nevidím žádný rozdíl oproti prvním snímkům.
Pro mě je to vývojka pro speciální účel a není vhodná jako standardní vývojka. Jako vyrovnávací vývojku raději používám Moersch MZB, která však snižuje citlivost.
S pozdravem
John
peaceman
Na photo.net (teď to nemůžu najít) jsem četl o zajímavých výsledcích, například po 2 hodinách bez pohybu v části A a následně 30 sekundách v části B. Určitě to nebylo v duchu záměru výrobce, ale tak dobrý Neopan 1600 (@2400) jsem ještě nikdy neviděl...
Dám vědět, až budu mít výsledky. Dnes jsem si objednal jednu krabičku (!) :-)
Friedemann
HansDerHase
... koupit si trochu Diafine...
Tenhle přípravek se prodává v plechovkách. ;)
Těm, kteří si míchají vlastní roztoky, lze mimochodem doporučit také „Divided D-76“ (dvoukoupelová verze starého dobrého D-76). Jelikož jsem právě narazil na blog, kde se trochu „propagují“ dvoukoupelové vývojky obecně a DD-76 konkrétně, rád bych sem hned vložil odkaz:
http://400tx.blogspot.com/2006/07/two-bath...-black-and.html
peaceman
Včera jsem konečně vyzkoušel svůj Diafine, alespoň na dvou malých zkušebních snímcích:
ADOX CMS 20 se v něm vyvíjí skvěle, citlivost ASA 25 vypadá přesně tak, jak má (nemám ale denzitometr, jen expoziční řady). Neopan 1600 se zdá také dosahovat citlivosti 1600 (nikoli 1200, jak je uvedeno na obalu).
Ve druhé lázni jsem film téměř vůbec nepohyboval a získal jsem nádherné, kontrastní a s jemným zrnem vytvořené negativy. Další výsledky brzy :-)