Rocketman
Witam wszystkich.
Niedawno kupiłem Gossen Profisix oraz pasującą do niego nasadkę Gossen Profi-flash.
Profisix działa świetnie.
Kiedy jednak próbuję wykonać pomiar ekspozycji błyskowej za pomocą nasadki Profi-flash, nie uzyskuję żadnego wyniku.
Zakładam nasadkę Profi-flash, naciskam czerwony przycisk pomiaru na Profisix... i nagle...zapala się zielona kontrolka, ale wskazówka pomiarowa natychmiast uderza w lewą stronę. Naciśnięcie przycisku startowego nie powoduje żadnej zmiany. Gdybym wtedy uruchomił jedną z moich lamp studyjnych (albo bezpośrednio za pomocą kabla synchronizacyjnego z urządzenia pomiarowego, albo ręcznie na lampie), nadal nic się nie dzieje. Obracanie skali pomiarowej również nic nie daje. Wskazówka pomiarowa pozostaje w lewym skrajnym położeniu. Pomiar niemożliwy.
Czy robię coś nie tak, czy może to wada urządzenia?
Jak już wspomniałem... Profisix mierzy bardzo dokładnie zarówno w świetle dziennym, jak i sztucznym.
Pozdrawiam
Sebastian
PS:
Może ktoś z mojej okolicy (zagłębie Ruhry) również posiada Gossen Profisix.
Wtedy moglibyśmy sprawdzić, czy Profisix działa.
Rocketman
Mmm...
...chyba mam tu luźne połączenie.
Jeśli ktoś ma takie urządzenie... Chciałbym wiedzieć, czy to normalne, że zewnętrzne końcówki styków wtyczek jacka obracają się i można nimi poruszać. Po chwili majstrowania udało mi się jednak coś zmierzyć. Po ponownym poruszeniu wszystko wróciło do stanu poprzedniego... czyli w ogóle nie działało.
cfb_de
Cześć Sebastian,
Mam do mojego Profisixa nasadkę mikroskopową. Nic się w niej nie chwieje.
Zauważam jednak regularnie, że wyniki pomiarów są „optymalizowane pod kątem cienia”, gdy podczas pomiaru dotknę palcem styku znajdującego się po lewej stronie w linii wzroku.
Prawdopodobnie Twoja nasadka błyskowa jest po prostu lekko zajęta. Skoro i tak jest zepsuta: napraw ją, jeśli nie boisz się Lökobena. Nie ma w tym nic wielkiego.
Pozdrawiam,
Franz
Rocketman
Nie boję się śrubokręta =)
Nie do końca jednak rozumiem, jak otworzyć obudowę.
Prawdopodobnie pod osłonami są małe śrubki.
Jak dotykasz styku, skoro nasadka jest włożona do urządzenia???
Myślę, że raczej skorzystam z 14-dniowego prawa do zwrotu.
Zobaczymy, co powie sprzedawca. Nie będę tego wcześniej majstrować.
Słyszałem już od kogoś innego, że w jego profesjonalnej lampie błyskowej też nic nie chwieje się w wtyczkach. Dla mnie sprawa jest jasna.
Do zobaczenia.
Sebastian
cfb_de
Cześć Sebastian,
> Jak dotykasz styku, skoro nasadka jest włożona do urządzenia???
W ogóle. Działa to bez nasadki (a to dzięki układowi elektrycznemu o wysokiej impedancji wewnątrz urządzenia).
Jeśli nadal możesz zwrócić swój egzemplarz, zrób to. Być może mógłbyś tutaj podać nazwę sprzedawcy, aby nikt więcej nie dał się na to nabrać.
Pozdrawiam,
Franz
max
Cześć,
żeby to było reprezentatywne,
u mnie też zdarzają się słabe połączenia w moim Profisixie i Profiflashu.
Czasem mierzy, a czasem nie. Sam Six działa bez zarzutu. Na przykład również z reflektorem punktowym.
Pozdrawiam
Martin